„Păsările – culorile naturii”: Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare

12.05.2016

Apăsați pentru a asculta podcast-ul emisiunii. Imediat sub înregistrare puteți citi integral textul emisiunii respective.

 

Primăvara reprezintă o sărbătoare continuă a Naturii. Păsările, prin frumusețea lor și viața lor interesantă, adaugă un deosebit element la această sărbătoare: migrația. Și ca sărbătoarea să fie și mai pronunțată, anul acesta marcăm 100 de ani de la semnarea Convenției pentru Protecția Păsărilor Migratoare. Deși convenția propriu-zisă a fost semnată în August, motivul pentru care marcăm celebrarea ei în luna mai este evident: acum cerul este brăzdat de mii de păsări care străbat mii de kilometri, preocupate să revină acasă și să devină părinți. Acum este momentul când ornitologii stau cu mâna pe binoclu și cu ochii în cer și numără orice zburătoare, și imediat ce termină cu număratul păsărilor migratoare, se apucă să facă inventarul celor care cuibăresc. Multă muncă, precum vedeți, dar cât e de frumoasă această responsabilitate! Cât de interesant este să studiezi păsările!

Ele întăresc legătura dintre oameni și Natură, adaugă culoare și sunet vieții noastre, oferă numeroase oportunități de divertisment pentru diverse categorii de fani (copii, birdwatch-eri, iubitori de drumeții), și au o importanță culturală și spirituală pentru orice popor. Dacă e să abordăm o perspectivă biologică, oricine poate lesne înțelege contribuția lor la un mediu sănătos: sunt agenți de polenizare, țin sub control populațiile de insecte și rozători, ajută la dispersia semințelor. În general, păsările sunt buni indicatori ai sănătății unui ecosistem pentru că sunt ușor de remarcat, ușor de studiat, și monitorizarea lor continuă ne poate oferi mereu indicii asupra a ceea ce se întâmplă în habitatele naturale.

Și iată că luna mai ne oferă o ocazie foarte potrivită să ieșim din casele noastre și să dăm un pic în mintea ornitologilor: Ziua Internațională a Păsărilor Migratoare! Acest eveniment se desfășoară de obicei în al doilea sfârșit de săptămână a lunii Mai, și pune în evidență necesitatea protejării speciilor de păsări migratoare și habitatele lor. De regulă, se organizează ieșiri în natură pentru a observa păsări, ateliere de ornitologie, festivaluri dedicate păsărilor – în principiu un șir larg de manifestări care adună la un loc fanii acestor înaripate. În fiecare an sărbătoarea are o temă anumită, aleasă pentru a trimite un mesaj specific și informații concrete despre un aspect sau o problemă cu care se confruntă păsările migratoare. De exemplu, anul acesta întregul eveniment se va axa pe uciderea ilegală, capturarea și comerțul cu specii de păsări migratoare. Activitățile organizate în legătură cu această zi au menirea de a pune la zid practicile de vânătoare a păsărilor, de instalare a capcanelor și a plaselor, care se fac vinovate de uciderea a milioane de păsări migratoare anual. Deși motivele care stau în spatele acestor acțiuni sunt diverse – surse de hrană sau de venituri financiare, divertisment sau vânătoare, crimă organizată sau practici culturale/tradiționale, ele constituie un risc major pentru supraviețuirea păsărilor în viitor. Imaginați-vă ce se va întâmpla dacă aceste practici se vor desfășura în continuare în același ritm (sau chiar într-un ritm mai accelerat): nici un piuit nu se va auzi de nicăieri, și cerul, care odinioară era sinonim cu milioanele de păsări migratoare, va deveni pur și simplu tăcut. De altfel, acesta este laitmotivul Zilei Internaționale a Păsărilor Migratoare: ce facem când cerul devine tăcut?

La această întrebare vor încerca să dea răspuns iubitorii de păsări din întreaga lume, cei care an de an și zi de zi se dedică cu trup și suflet protecției acestor ființe!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *