Cine suntem

Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN) este o organizație neguvernamentală și non-profit, înființată în 2015 și înregistrată la începutul anului 2016 (înregistrată la Ministerul Justiției pe data de 04 martie 2016).

Organizația este axată pe studiul și protecția speciilor de păsări sălbatice din Republica Moldova, a habitatelor și biodiversitatea acestora.

Misiune

Misiunea noastră este promovarea protecției mediului înconjurător la general, și a speciilor de păsări sălbatice în special, precum și a habitatelor acestora, prin monitorizare științifică și eforturi de conservare.

Întrucât păsările sunt un bun indicator al stării ecosistemelor, acestea reprezintă o verigă importantă în orice ecosistem și sunt responsabile în mare parte de păstrarea echilibrului ecologic. Protecția lor se aliniază cu protecția și conservarea Naturii: o grijă sporită față de sol, apă, aer, biodiversitate.

De asemenea, dorim să asigurăm un mediu educațional pentru publicul larg asupra importanței vieții sălbatice și protecției acesteia și promovarea unei atitudini responsabile față de natură.

Viziunea noastră este să fim “vocea” păsărilor sălbatice în fața societății și autorităților publice.

Noi promovăm și vom continua să promovăm aceste principii în activitățile și proiectele noastre, despre care puteți afla mai multe detalii la pagina „Proiecte”.

 

Echipa noastră

 

Vitalie Ajder – președinte

e-mail: [email protected]

vitalie ajderVitalie Ajder este un biolog și ornitolog cu experiență în cercetare de teren. Din 2010 s-a implicat în diverse proiecte de monitorizare a avifaunei (atât în România cât și în Republica Moldova). Și-a făcut studiile la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, iar în 2017 a susținut teza de doctorat în domeniul ecologiei speciilor de sfrâncioci (familia Lanidae) din Republica Moldova.   Este coordonator național la Wetlands International din 2013, iar din 2016 face parte din echipa de coordonare națională a proiectului „A New European Breeding Bird Atlas” (EBBA2). Tot din acest an este co-fondator al Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.

 

 

Silvia Ursul – vice-președinte

e-mail: [email protected]

Silvia Ursul

Având o activitate ornitologică din 2013, Silvia Ursul a fost implicată ca voluntar în cadrul unor proiecte de monitorizare și conservare a speciilor de păsări. Din octombrie 2015 semnează rubrica „Pe aripi de pasăre” la revista „NATURA”, iar din februarie 2016 colaborează la postul de radio EcoFM cu rubrica „Păsările – culorile naturii”. Tot din 2016 este co-fondator al Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii. Face parte din echipa de coordonare națională a proiectului „A New European Breeding Bird Atlas” (EBBA2).

 

 

Ion Grosu – secretar

e-mail: [email protected]

Ion GrosuIon Grosu este expert în comunicare strategică și relații publice, dar și ornitolog amator din anul 2008. Pasiunea sa pentru păsări și pentru fotografie este reflectată pe blogul său, „Păsări din Moldova”, unde din 2008 postează noutăți cu privire la avifauna din țară. Din 2016 este co-fondator al Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.  Datorită meseriei sale și a firii foarte comunicabile, Ion este ambasadorul Societății, fiind cel care oferă acestei organizații un caracter internațional datorită numeroșilor prieteni străini pe care îi convertește la birding.

 

 

 

 

Emanuel Ștefan Baltag – Expert cercetare și manager bază de date

e-mail: [email protected]

Emanuel Ștefan Baltag (Manu) este un biolog cu o îndelungată experiență în domeniul cercetării în biologie și coordonare a proiectelor. Având o atenție deosebită pentru detalii, Manu se ocupă în prezent de tot ce înseamnă sinteza și gestionarea bazelor de date pe care se bazează activitățile de monitorizare ale Societății. Este membru al echipei de coordonare naționale a proiectului „A New European Breeding Bird Atlas” (EBBA2). Pe lângă activitatea sa în Republica Moldova, Manu este implicat într-o serie de activități ornitologice în România, printre care Atlasul Păsărilor Cuibăritoare din România.

 

 

 

Igor Roșca – expert GIS și aplicații mobile

e-mail: [email protected]

Pasionat de geografie, Igor s-a specializat pe design-ul bazelor de date și analiza datelor spațiale, fiind unul dintre puținii specialiști GIS din țară. Este fondatorul blogului GeoInformStory, creat pentru expunerea studiilor și analizelor spațiale prezentate prin intermediul hărților. Cunoștințele și experiența sa în domeniul analizei spațiale sunt folosite la maxim în cadrul Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, întrucât Igor este responsabil de dezvoltarea aplicațiilor mobile și analiza datelor GIS.

 

 

 

 

Sergiu Pruteanu – site și rețele sociale

e-mail: [email protected]

Sergiu este pasionat de IT (în special de sistemele microelectronice) și de păsări. La SPPN, el se ocupă de întreținerea și funcționarea site-ului și de vizibilitatea organizației pe rețelele de socializare, în special pe rețeaua Instagram. Pe lângă site-ul SPPN, Sergiu gestionează și blogul său personal – www.spruteanu.com – unde oferă recomandări cu privire la securitatea cibernetică, protecția datelor personale și suport IT.

 

 

 

 

Laura Taftur – creative content

e-mail: [email protected]

Laura este persoana care se ocupă de tot ce înseamnă creativitate și design: postere, infografice, planșe, machete și multe alte produse inovative destinate publicului. Având un master în Publicitate la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Laura dispune de cunoștințele necesare pentru a spori vizibilitatea organizației. Pasiunea ei pentru design este însoțită și de cea pentru meșteșugărit, fiind persoana indicată pentru toate activitățile creative ale SPPN: pictură, croială, croșetat, modelat și multe altele. Adițional, Laurei îi plac foarte mult păsările și are un ochi aparte pentru a scoate în evidență valoarea estetică și artistică a acestora.

 

 

 

Cristina Kifa – creative content

e-mail: [email protected]

Cristina (Criss) a fost prima persoană care și-a manifestat dorința de a fi voluntar SPPN, la câteva săptămâni după fondarea organizației. De atunci, ea a fost în numeroase expediții și a participat la mai toate activitățile publice organizate de SPPN. Are studii în ecologie și protecția mediului, dar acum se ocupă de agricultura ecologică și de meșteșugărit, fiind persoana indicată pentru multe activități creative ale SPPN: pictură, croială, croșetat, modelat și multe altele. 

 

 

 

 

Laurențiu Petrencu – cercetare teren

e-mail: [email protected]

Laurenţiu PetrencuBiologul Laurențiu Petrencu (Laur) este student doctorand la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași, specializându-se în studiul păsărilor limicole. Implicându-se în multe proiecte de monitorizare a avifaunei, atât în Republica Moldova, cât și în România, Laurențiu are multă experiență în studiul pe teren, fiind unul dintre specialiștii aflați mereu la ”birou” în Natură.

 

 

 

 

 

Gheorghe Țîcu – cercetare teren

e-mail: [email protected]

Gheorghe Țîcu este specializat în domeniul IT, însă de câțiva ani și-a descoperit pasiunea pentru natură și păsări. În prezent este amator de fotografie de teren și de observații avifaunistice, fiind autorul unor noutăți ornitologice inedite pentru Republica Moldova, precum gâsca de semănătură (Anser fabalis) sau pescărița râzătoare (Ghelochelidon nilotica).

 

 

 

 

 

Andrei Lazarchevici – cercetare teren

e-mail: [email protected]

Andrei Lazarchevici este un birdwatcher amator care s-a alăturat echipei SPPN încă din primul an de înființare. În prezent, Andrei este unul din membrii care furnizează date avifaunistice din teren, în special din zona „Plaiul Fagului”, acolo unde locuiește. El este autorul unor observații ornitologice inedite pentru Republica Moldova, precum forfecuța (Loxia curvirostra) sau brumărița de pădure (Prunella modularis).

 

 

 

 

Alexandr Turcan – cercetare teren

e-mail: [email protected]

Alex este angajat în sectorul privat, dar în paralel este și membru SPPN, ocupându-se cu precădere de studiul în teren. Din vara anului 2018 s-a alăturat comunității de birderi și merge deseori în expediții de teren, fiind interesat în special de păsările răpitoare precum acvilele, șoimii, ulii și ereți. Datorită ochiului său ager, multe din expedițiile în teren sunt fructuoase și abundente în date.