Cine suntem

SPPN

Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN) este o organizație neguvernamentală și non-profit, înființată în 2015 și înregistrată la începutul anului 2016 (înregistrată la Ministerul Justiției pe data de 04 martie 2016).

Organizația este axată pe studiul și protecția speciilor de păsări sălbatice din Republica Moldova, a habitatelor și biodiversitatea acestora.

Misiune

Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii promovează protecția mediului înconjurător, în special a speciilor de păsări sălbatice și a habitatelor lor. Întrucât păsările sunt un bun indicator al stării ecosistemelor, acestea reprezintă o verigă importantă în orice ecosistem și sunt responsabile în mare parte de păstrarea echilibrului ecologic. Protecția lor se aliniază cu protecția și conservarea Naturii: o grijă sporită față de sol, apă, aer, biodiversitate.

Noi promovăm și vom continua să promovăm aceste principii în activitățile și proiectele noastre, despre care puteți afla mai multe detalii la pagina „Proiecte”.

Echipa noastră

Vitalie Ajder – președinte

e-mail: [email protected]

vitalie ajderVitalie Ajder este un biolog și ornitolog cu experiență în cercetare de teren. Din 2010 s-a implicat în diverse proiecte de monitorizare a avifaunei (atât în România cât și în Republica Moldova). Este coordonator național la Wetlands International din 2013, iar din 2016 face parte din echipa de coordonare națională a proiectului „A New European Breeding Bird Atlas” (EBBA2). În prezent este cercetător în cadrul Institutului de Ecologie și Geografie al AȘM, și doctorand la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, pregătindu-și teza de doctorat în domeniul ecologiei speciilor de sfrâncioci din Republica Moldova.

Nadejda Grosu – vice-președinte

e-mail: [email protected]

Nadejda Grosu

Nadejda Grosu a studiat Antropologie la Universitatea de Stat din Moldova. A activat în calitate de vicepreședinte a asociației obștești „Medium” timp de 2 ani, unde a realizat proiectul „Hai Moldova – curățenie în toată țara într-o singură zi„, la care au participat peste 200.000 de oameni timp de 2 ani. În prezent este pasionată de păsări, dorește să contribuie la crearea zonelor protejate pentru păsări și răspândirea în mase a hobby-ului de admirat păsările și natura.

 

 

 

Silvia Ursul – responsabil proiecte și comunicare

e-mail: [email protected]

Silvia Ursul

Având o activitate ornitologică din 2013, Silvia Ursul a fost implicată ca voluntar în cadrul unor proiecte de monitorizare și conservare a speciilor de păsări. În prezent este asistent de proiecte la Mișcarea Ecologistă din Moldova și cercetător stagiar la Institutul de Zoologie al AȘM. Din octombrie 2015 semnează rubrica „Pe aripi de pasăre” la revista „NATURA”, iar din februarie 2016 colaborează la postul de radio EcoFM cu rubrica „Păsările – culorile naturii”. Face parte din echipa de coordonare națională a proiectului „A New European Breeding Bird Atlas” (EBBA2).

 

 

Emanuel Ștefan Baltag – Expert cercetare și manager bază de date

e-mail: [email protected]

Emanuel Ștefan Baltag (Manu) este un biolog cu o îndelungată experiență în domeniul cercetării în biologie și coordonare a proiectelor. Având o atenție deosebită pentru detalii, Manu se ocupă în prezent de tot ce înseamnă sinteza și gestionarea bazelor de date pe care se bazează activitățile de monitorizare ale Societății. Este membru al echipei de coordonare naționale a proiectului „A New European Breeding Bird Atlas” (EBBA2). Pe lângă activitatea sa în Republica Moldova, Manu este implicat într-o serie de activități ornitologice în România, printre care Atlasul Păsărilor Cuibăritoare din România.

 

 

Igor Roșca – expert GIS și aplicații mobile

e-mail: [email protected]

14732184_10154635581487943_8247590309089359221_nPasionat de geografie, Igor s-a specializat pe design-ul bazelor de date și analiza datelor spațiale, fiind unul dintre puținii specialiști GIS din țară. În prezent este expert GIS în cadrul Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Din 2011 este lector universitar la Universitatea de Stat din Moldova, organizând laboratoarele practice în domeniul sistemelor geografice informaționale, hidrologie, geografie și resurse naturale, geografie politică, procese și fenomene de risc. Este de asemenea fondatorul blogului GeoInformStory, creat pentru expunerea studiilor și analizelor spațiale prezentate prin intermediul hărților. Cunoștințele și experiența sa în domeniul analizei spațiale sunt folosite la maxim în cadrul Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, întrucât Igor este responsabil de dezvoltarea aplicațiilor mobile și analiza datelor GIS.

 

Ion Grosu – fotografie, cercetare teren

e-mail: [email protected]

Ion GrosuIon Grosu este expert în comunicare strategică și relații publice, dar și ornitolog amator din anul 2008. Pasiunea sa pentru păsări și pentru fotografie este reflectată pe blogul său, „Păsări din Moldova”, unde din 2008 postează noutăți cu privire la avifauna din țară. Activitatea sa în cadrul Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii se bazează pe aceleași pasiuni, Ion fiind unul dintre cercetătorii noștri în teren. Datorită meseriei sale și a firii foarte comunicabile, Ion este ambasadorul Societății, fiind cel care oferă acestei organizații un caracter internațional datorită numeroșilor prieteni străini pe care îi convertește la birding.

 

 

Laurențiu Petrencu – cercetare teren

e-mail: [email protected]

Laurenţiu PetrencuBiologul Laurențiu Petrencu (Laur) este student doctorand la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași, specializându-se în studiul păsărilor limicole. Implicându-se în multe proiecte de monitorizare a avifaunei, atât în Republica Moldova, cât și în România, Laurențiu are multă experiență în studiul pe teren, fiind unul dintre specialiștii aflați mereu la ”birou” în Natură.

 

 

 

 

Petrișor Galan – cercetare teren

Petrişor Galane-mail: [email protected]

Petrișor Galan este student doctorand la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, fiind expert în avifaună și mamifere. Având numeroase proiecte la activ, multe din ele pe bază de voluntariat, Petrișor este unul dintre specialiștii noștri în teren.

 

 

 

 

Viorel Pocora – cercetare teren

e-mail: [email protected]

Petrişor GalanBiolog, specialist în ornitologie și chiropterologie, Viorel Pocora are o vastă experiență în studierea și protecția speciilor de lilieci, fiind colaborator la diverse proiecte de cercetare în România. În prezent este unul dintre specialiștii în teren a Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, fiind solicitat în special atunci când vine vorba de studierea speciilor de lilieci din Republica Moldova.

 

 

 

 

Irina Pocora – cercetare teren

Irina

Doctor în biologie, studiază speciile de lilieci de peste 10 ani, fiind autoarea a numeroase lucrării științifice. Este un specialist foarte bun în determinarea liliecilor cu ajutorul ultrasunetelor. Alături de soțul ei, Irina se implică în cercetările curente ale Societății pe teritoriul Republicii Moldova.