Ziua Internațională a Zonelor Umede 2017

Pe data de 2 februarie 2017 Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii a fost partenera evenimentului „Biodiversitatea zonelor umede ale Republicii Moldova”, dedicat marcării Zilei Internaționale a Zonelor Umede.

Evenimentul-expoziție a fost organizat de Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală în parteneriat cu Institutul de Ecologie și Geografie, Mișcarea Ecologistă din Moldova și Revista „NATURA”, fiind desfășurat în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Expoziția a fost deschisă de către directorul Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală, Petru Vicol, care a invitat pe reprezentanții instituțiilor partenere să aducă argumente pentru a demonstra importanța zonelor umede: Veronica Josu (Ministerul Mediului), Alecu Reniță (Președintele Mișcării Ecologiste din Moldova și directorul Revistei „NATURA”), Petru Cocârță (Institutul de Ecologie și Geogafie) și Vitalie Ajder (președintele Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii).

Vitalie Ajder a subliniat rolul natural, cultural și spiritual pe care zonele umede l-au avut de-a lungul evoluției civilizațiilor umane, declinul suferit în urma expansiunii antropice și oportunitatea semnării la 2 februarie 1971, în orașul iranian Ramsar, pe litoralul Mării Caspice, a Convenției asupra zonelor umede de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor acvatice. Acest document, cunoscut ca fiind primul tratat interguvernamental modern, de anvergură mondială, ce ține de conservarea și utilizarea durabilă a resurselor naturale, a devenit un punct de referință în conservarea zonelor umede și a biodiversității lor.

O atenție sporită a fost acordată celor trei zone umede ale Republicii Moldova, incluse în Lista mondială a zonelor umede: Lacurile Prutului de Jos, Nistrul Inferior și Unguri-Holoșnița. Li s-a descris potențialul natural și diversitatea avifaunistică, făcându-se trimitere la fotografiile făcute de Vitalie Ajder și expuse în vitrinele muzeului.

Expoziția fotografică, precum și exponatele din arhiva muzeului pot fi admirate până pe 9 aprilie 2017.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *