O nouă pasăre cuibăritoare în Republica Moldova: uliul cu picioare scurte

   

Foto 1: Uliu cu picioare scurte (Accipiter brevipes). Foto: Ion Grosu

     Membrii Societății pentru Protecția Păsărilor și Naturii (SPPN) din Moldova au înregistrat în anul 2016 prezența uliului cu picioare scurte (Accipiter brevipes) la locul de cuibărire, în sudul Republicii Moldova.

    Anterior, în baza unor observații, se presupunea că această specie ar putea cuibări pe teritoriul Republicii Moldova. Pe baza observațiilor efectuate în regiunea Chițcani și una din regiunea Transnistreană de către ornitologii sovietici Averin I. și Gania I., specia a fost catalogată drept „posibil clocitoare” în 1971. În prezent, BirdLife International trece specia în lista păsărilor cuibăritoare din Republica Moldova bazându-se doar pe harta de distribuție a speciei.

    Observația unei familii cu juvenili în vara anului 2015, urmată de observații multiple în 2016 de către Vitalie Ajder (deplasări efectuate în cadrul proiectului „Moldova`s contribution for the second European Breeding Bird Atlas (EBBA2)”), ulterior confirmată de alte înregistrări (efectuate de ornitologi moldoveni, români, lituanieni și elvețieni în aceeași locație), dovedește cuibărirea acestei specii pe teritoriul Republicii Moldova.

    Cu toate că nu este o specie periclitată la nivel global, uliul cu picioare scurte se întâlnește rar în România și Republica Moldova, fiind la extrema nordică a arealului de cuibărire. Locația cuibăririi pentru moment rămâne confidențială, însă sperăm că în perioada următoare de teren vom identifica noi zone unde specia este prezentă.

Foto 2: Uliu cu picioare scurte (Accipiter brevipes). Foto: Florian Klingel

     Noutatea a fost preluată și de câteva site-uri de știri:

1. Deschide.md – „O nouă pasăre cuibăritoare în Moldova – uliul cu picioare scurte”

2. Gazeta de Sud – „O nouă pasăre cuibăritoare în Moldova – uliul cu picioare scurte”

3. Publika.md – „Bucurie pentru ornitologi. O specie RARĂ de păsări s-a reîntors în Moldova după jumătate de secol”

4. Ecopresa.md – „Uliul cu picioare scurte din nou în Moldova”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *