Codalbul din Rezervația „Pădurea Domnească”

În anul 2016, Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN) a documentat defrișări ilegale ce au dus la distrugerea a două din cele patru cuiburi de codalb (Haliaeetus albicilla) cunoscute în Republica Moldova.

În primul caz, membrii Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, care efectuau o vizită de studiu în teren în luna mai a anului 2016, au observat că pe teritoriul Rezervației Științifice „Pădurea Domnească” s-au întreprins lucrări de tăiere rasă a arborilor în perimetrul Rezervației (Foto 1, 2). SPPN consideră că este vorba de o încălcare dublă a legislației de mediu, întrucât tăierile rase sunt interzise în rezervațiile științifice (Legea privind fondul ariilor protejate de stat nr 1538/1998, art. 26, lit.h), iar tăierea arborilor cu cuib de codalb este interzisă de Legea cu privire la regnul animal nr. 439/1995.

Foto 1. Sector de pădure din Rezervația Pădurea Domnească unde s-au făcut tăierile rase la plop (cu depozitele de lemn rezultat din tăierea sectorului)

Foto 2: Trunchiul arborelui în care a cuibărit codalbul, și sectorul de pădure în care s-a executat tăierea rasă din componența Rezervației Științifice „Pădurea Domnească” 

Cuibul, a cărui amplasare este dată de coordonatele 47.582738, 27.434820, a fost monitorizat pe parcursul anilor 2012 – 2015. În anul 2012 perechea a crescut cu succes 2 pui, iar în anii ce au urmat câte un pui. De remarcat este faptul că în anul 2014 unul din puii de codalb din Pădurea Domnească a fost inelat în cadrul unui proiect româno-bulgar care viza codalbii din bazinul fluviului Dunărea. Ornitologii au ales pentru inelarea juvenilului anume cuibul ce se afla în cadrul rezervației, considerat a fi cel mai protejat. Puiul a fost inelat atât cu inele de aluminiu, dar și cu inele color pentru a putea fi ușor de identificat de la distanță (foto 3), primind numele Decebal.

Foto 3. Puiul de codalb Decebal inelat în anul 2014 în rezervația Pădurea Domnească

Codalbul este cea mai mare pasăre răpitoare de zi ce cuibărește la noi în țară, fiind inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova din cauza numărului mic de perechi ce cuibăresc pe teritoriul Republicii Moldova. Pasărea, care ajunge să aibă o anvergură a aripilor de 2,4 metri, este extrem de precaută și cuibărește doar departe de localități, pe copaci înalți și puternici care pot susține cuibul ce ajunge să cântărească câteva tone. Anume lipsa locurilor potrivite de cuibărire și tăierile Agenției Moldsilva au dus la reducerea numărului de perechi cuibăritoare de la 4 în 2013, la 3 în 2014 și doar la 2, în 2016.

În anul 2014 un alt arbore ce susținea un cuib de codalb a fost doborât în aval de lacul Costești-Stânca (Foto 5), documentarea tăierii acestui arbore fiind realizată în timpul deplasării pentru inelarea puiului Decebal.

Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii a adresat un demers către Ministerul Mediului, solicitând investigarea acestui caz, identificarea și sancționarea făptașilor. Reacția ministerului a fost să apere tăierea la rasă din rezervație și să o interpreteze drept legală (Foto 4). De asemenea, răspunsul indică în mod fals faptul că nu a fost tăiat arborele în care se afla cuibul de codalb din Rezervația Științifică Pădurea Domnească.

Foto 4: Răspunsul Ministerul Mediului la demersul înaintat de SPPN

Atragem atenția asupra faptului că menținerea acestei specii pe teritoriul Republicii Moldova depinde în primul rînd de acțiunile noastre. Aceste tăieri și mai ales lipsa de reacție a autorităților din Republica Moldova vor duce la dispariția celei mai mari păsări răpitoare de zi din țara noastră.

Cazul a fost reflectat și în presă și pe site-urile unor agenții de știri din Republica Moldova:

1. Timpul – „Jumătate din populația cuibăritoare de codalbi din Moldova a dispărut”

2. Provincial,md – „Arborele pe care avea cuib unica pereche de codalbi din Pădurea Domnească – tăiat”

3. Adevărul.md – „Vulturii codalbi, pe cale de dispariţie în Republica Moldova din cauza defrişărilor”

4. Moldova.org – „Ornitologii avertizează despre posibilitatea dispariției codalbilor”

5. Radio Chișinău – „Jumătate din populaţia cuibăritoare de codalbi din R. Moldova a dispărut”

6. Moldavian Business Channel – „Codalbii ar putea dispărea din Moldova, din cauza acţiunilor Agenţiei Moldsilva”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *