„Păsările – culorile naturii”: The Big Year

19.01.2017

Apăsați pentru a asculta podcast-ul emisiunii. Imediat sub înregistrare puteți citi integral textul emisiunii respective.

 

Dragi prieteni, cunoașteți cu toții acest sentiment care ne încearcă în momentul în care anul vechi face loc celui nou, când încercăm să lăsăm în anul care a trecut toate grijile și sperăm că anul care vine va însemna o filă curată și tocmai bună de înșirat realizări în viitor. Dar cu siguranță v-ați convins deja din experiențele proprii că rezultatele anului care tocmai începe depind foarte mult ce am făcut anul trecut, de inițiativele care și-au făcut timid loc în planurile noastre de viitor. Succesul, ca regulă, nu se ia așa din neant, nu apare din nimic, ci este clădit pe eforturile făcute cu mai mult sau mai puțin timp în urmă. Așa stau treburile și în ornitologie, unde ai nevoie de ani întregi de studiu și observații pe teren pentru a putea identifica corect o pasăre și pentru a deveni un specialist bun. Unii ornitologi au dus mai departe arta de a observa păsările și de-ași îmbogăți lista cu specii observate: The Big Year.

În română ar suna ca „Anul cel Mare”, dar fiindcă inițiativa asta trăsnită a apărută în America de Nord, în SUA și Canada, adică țări vorbitoare de engleză, vom continua să-i zicem și noi the Big Year. Această inițiativă este de fapt o competiție informală între păsărari pentru a vedea cine poate identifica cele mai multe specii de păsări într-un an calendaristic într-o anumită arie geografică. Din câte se știe, concursul își are rădăcinile din anul 1934, atunci când s-a publicat primul ghid modern de identificare a păsărilor în America de Nord și obiceiul de observare a păsărilor s-a răspândit rapid. De atunci, tot mai mulți ornitologi s-au înscris în competiție și au setat noi recorduri regionale și mondiale. Treptat, ornitologilor americani li s-au alăturat și împătimiții de pe alte continente. În 2008 un cuplu de britanici au călătorit în jurul lumii pentru a vedea cât mai multe păsări, obținând o listă de 4341 specii. Recordul lor a fost doborât în 2015 de un ornitolog din SUA care a văzut pe parcursul anului 6042 specii.

Dar iată că cineva s-a încumetat să pună în umbră și acest record. La începutul anului 2016 ornitologul olandez Arjan Dwarshuis a anunțat că va încerca să doboare recordul obținut de americanul NoahStrycker, într-o încercare de a strânge bani pentru programul de prevenire a extincțiilor lansat de Birdlife International, cea mai mare organizație de protecție a păsărilor din lume.

El a reușit să vadă 6833 de specii, adică un pic mai mult de jumătate din numărul total de specii din lume. Ornitologul a călătorit în 40 de țări, printre care Suriname, Ghana, Madagascar, Costa Rica, Australia, Peru, acolo unde de altfel a mărturisit că a văzut cele mai multe specii din călătoria lui: în 24 zile au numărat 1001 specii, iar în Australia a văzut cea mai rară pasăre din lume, minerul cu urechi negre, o pasăre care trăiește în grupuri complexe, a cărei existență e amenințată de hibridizarea cu o specie mai îndepărtată și din cauza asta aproape că nu mai există nici un grup 100% pur din punct de vedere genetic.

Manorina melanotis, pasărea văzută de Arjan Dwarshuis în Australia. Sursă foto: www.arkive.org

Arjan a dat de înțeles că nu se va opri aici, la aceste 6833 specii, ci va continua să călătorească și în 2017, nu neapărat pentru a escalada recordul obținut, cât pentru a colecta mai departe fondurile necesare pentur programul de prevenire al extincțiilor. Deși a strâns până acum o sumă impresionantă, de aproape 20000 euro, mai are mult până la suma pe care și-a fixat-o la începutul anului, de 100 000. Toți banii pe care îi strânge merg direct pentru a implementa măsurile de conservare necesare protecției speciilor de păsări aflate pe cale de dispariție.

Arjan Dwarshuis în Panama cu 6043 specii de păsări observate. Sursă foto: http://www.omroepwest.nl/

Arjan a înregistrat toate momentele călătoriei sale, precum și clipele în care a observat sau a înregistrat speciile de păsări identificate. El a călătorit mereu în compania altor prieteni și a altor ornitologi dispuși să-l însoțească prin tot felul de locuri ca să vadă cât mai multe păsări și să fie sigur de identificarea corectă a speciilor problemă. Toate fotografiile și filmulețele vor fi folosite la elaborarea unui documentar care va fi publicat în acest an și care cu siguranță va cuceri audiența din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *