26.01.2017
Apăsați pentru a asculta podcast-ul emisiunii. Imediat sub înregistrare puteți citi integral textul emisiunii respective.
Uite că postul nostru de radio are deja un an, și la fel și rubrica noastră. Prima ediție a acestei rubrici s-a auzit la EcoFM pe data de 28 ianuarie 2016, când am vorbit despre meseria de ornitolog și responsabilitățile din fișa de post. Ziceam atunci că deși meseria de ornitolog este puțin practicată în Moldova, acest domeniu are profesioniștii și specialiștii săi dincolo de hotarele țării. În multe regiuni ale lumii, în special în statele dezvoltate, există o veche și înrădăcinată tradiție de a observa și a studia păsările, tradiție izvorâtă din puternica simpatie pe care oamenii o au față de aceste frumoase viețuitoare. La noi lucrurile se mișcă mai încet, dar de la apariția rubricii am observat un interes sporit față de păsări. Asta ne încurajează să continuăm cu emisiunea, să vorbim despre păsări și transmitem microbul cât mai multor oameni.
La fel ca și anul trecut, și anul acesta avem același calendar în ianuarie. Ornitologii din toată lumea au terminat cel mai amplu program de monitorizare a păsărilor de apă: International WaterbirdCensus, sau Midwinter cum îi mai spunem noi pe aici. Numit așa datorită faptului că are loc în luna ianuarie și deci la mijloc de iarnă, Midwinter-ul este cel mai amplu program de monitorizare se desfășoară în 143 țări și cuprinde 25 000 zone acvatice în care an de an se numără păsările venite să ierneze. Peste 15000 de voluntari numără păsările poposite pe cele mai importante bazine acvatice din țările lor, pentru a oferi date cât mai concrete asupra speciilor și numărului de păsări care poposesc în aceste zone. În fiecare an sunt numărate între 30-40 milioane de păsări de apă (cufundari, corcodei, pelicani, cormorani, stârci, berze, lopătari, rațe, gâște, lebede, cocori, lișițe, cresteți, scoicari, piciorongi, ploieri, prundărași, fugaci, becaține, pescăruși, chire, etc). De aceea, Midwinter-ul și-a dobândit reputația de sursă indispensabilă de informații și date pe care se bazează politicile de protecție și gestionare a zonelor umede și a păsărilor care depind de aceste habitate. Datele și informațiile vin tocmai la țanc, în prag de Ziua Internațională a Zonelor Umede, care este sărbătorită în fiecare an pe 2 februarie. Despre importanța acestei zile vom vorbi joia viitoare, când vom discuta mai multe și despre păsările acvatice.
Dar astăzi încheiem cu Midwinter-ul și ca în fiecare an, vă povestim ce am făcut noi în Republica Moldova în cadrul acestui program. În Moldova ornitologii care fac parte din echipa Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii monitorizează an de an în cadrul IWC/Midwinter cele mai importante bazine acvatice ale țării: lacul de acumulare Costești-Stânca, lacul de acumulare Dubăsari, porțiunea superioară a râului Nistru (Naslavcea-Holoșnița) și lacurile Manta și Beleu. De obicei, aceste bazine nu îngheață în timpul iernii, în special primele trei, acolo unde construcțiile hidrotehnice existente determină curgerea constantă a apei râurilor. Anul acesta, în perioada 14-18 ianuarie, SPPN a efectuat numărători în perimetrul suprafețelor acvatice de la Costești-Stânca, Dubăsari și Naslavcea-Holoșnița. Din cauza gerurilor mari din ultima perioadă, majoritatea celorlalte lacuri din țară au înghețat, drept pentru care bazinele acvatice menționate mai sus au adăpostit cele mai mari numere de păsări sălbatice.
Egrete mari (Casmerodius albus) și un stârc cenușiu (Ardea cinerea). Foto: Jonathan Hecke
Pe râul Nistru în perimetrul barajului Dubăsari au fost numărați 12659 indivizi aparținând la 22 specii, printre care rațe mari, rațe mici, rațe sunătoare, lebede de vară și lișițe. La Nistrul de Sus, de la Naslavcea până la Holoșnița, au fost numărați 16659 indivizi aparținând la 48 specii. Pe lângă speciile de apă observate la Dubăsari, au mai fost înregistrați cormorani mari, lebede de iarnă, egrete mari, stârci cenușii, ferăstrași mari, rațe cu cap negru, rațe cu cap castaniu, corcodei mici, și corcodei cu gât negru.
Rațe mari (Anas platyrhynchos), lebede de vară (Cygnus olor) și egrete mari (Casmerodius albus). Foto: Jonathan Hecke
Întrucât lacul de la Costești-Stânca a fost înghețat pe perioada observațiilor Midwinter, nu există date disponibile privind prezența păsărilor. Doar pe bazinul de liniștire, aflat pe teritoriul României, au fost observați indivizi de rață cu cap negru, ferăstrași mici, și una dintre cele mai mari rarități ale iernii – rață catifelată.
Eu vă provoc să căutați toate aceste specii de păsări pe care le-am enumerat aici și să vedeți cu ochii voștri ce avifaună bogată avem chiar și iarna. O frumusețe, nu altceva, un caleidoscop de culori ale Naturii pe fundalul alb-cenușiu al iernii.
Pe curând!