SPPN a început Recensământul cuiburilor de cocostârc

De ziua Internațională a Mediului (5 iunie), Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN) a dat startul numărării cuiburilor celei mai cunoscute păsări din Republica Moldova: cocostârcul sau barza albă (Ciconia ciconia).

Având în vedere că observarea și înregistrarea acestei specii este foarte ușoară pentru toată lumea, chiar și pentru persoanele care în mod normal nu atrag multă atenție păsărilor, SPPN invită pe toți cei interesați să participe la această activitate inedită.

Barză albă/ cocostârcul (Ciconia ciconia) s-a adaptat foarte bine habitatelor antropice. Foto: Vitalie Ajder

Recensământul cuiburilor de cocostârc reprezintă una din schemele de monitorizare de lungă durată a avifaunei din Republica Moldova și presupune colectarea și stocarea datelor legate de cuibărirea cocostârcilor prin intermediul chestionarelor on-line (se poate completa pe computer, tabletă și telefon).

Informațiile colectate prin intermediul chestionarelor sunt stocate în baza de date a SPPN și sunt afișate pe harta interactivă de mai jos, accesibilă tuturor celor interesați să fie la curent cu situația cocostârcului în Republica Moldova. Prin intermediul hărții pot fi vizualizate datele localizării fiecărui cuib din țară (coordonate geografice), precum și alte atribute individuale ale cuibului: suportul pe care se află, starea cuibului, numărul de pui. Aceste date colectate pe platforma online vor permite estimarea unui număr real de cuiburi prezente în țară, dar și estimarea abundenței acestei specii în Republica Moldova.

Anterior, efectivul cocostârcului în Moldova era apreciat la câteva sute de perechi cuibăritoare, apreciere bazată pe observațiile efectuate de oamenii de știință. De acum încolo ne propunem să includem în aceste observații cât mai mulți voluntari care să acopere suprafețe cât mai mari și să ofere date mai abundente. Cu ajutorul lor, vom putea realiza o hartă digitală completă a cuiburilor existente în țară, care va sta la baza monitorizării anuale a acestei specii în Republica Moldova în scopul supravegherii scăderii sau creșterii efectivelor populaționale.

Scăderea sau creșterea populației de cocostârci reprezintă un indicator important al calității mediului în care trăim cu toții. De aceea, micșorarea numărului de cocostârci pe tot cuprinsul continentului i-a alertat pe ecologiști și pe biologi. Drept pentru care în anul 1934 a fost organizat primul recensământ mondial, care de-atunci se repetă la fiecare 10 ani pentru a detecta schimbări și a înțelege unde putem interveni. Datele acumulate în urma Recensământului cuiburilor de cocostârc din Republica Moldova vor contribui și la recensămintele mondiale menționate mai sus.

Barza albă/ cocostârcul (Ciconia ciconia) în zbor. Foto: Ion Grosu

Din acest motiv, este foarte important ca fiecare țară să știe unde şi câți cocostârci sunt, să dețină informații exacte şi continue despre situaţia populației de cocostârc. Participarea comunităților locale este deosebit de importantă pentru a asigura un studiu calitativ, iar pentru acest lucru este nevoie în primul rând de date reale luate de pe teren de către observatori care cunosc bine locul (în acest caz, satul natal). De aceea, orice persoană, indiferent de vârstă sau de ocupație, este binevenită să ne comunice prezența cuiburilor de cocostârci în localitatea proprie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *