Cum ajutăm CORECT un pui de pasăre căzut din cuib

Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii vine să avertizeze că în lunile mai-iunie, când majoritatea păsărilor cuibăresc, s-ar putea să găsim cuiburi, ouă sau chiar pui căzuți din copaci.

În cazul în care  găsim pui de păsări căzuți din cuib, trebuie să parcurgem câțiva pași simpli:

Pui de sticlete (Carduelis carduelis) hrănit de o vrabie de casă (Passer domesticus) Photo credit: Ion Grosu de la Păsări din Moldova

 • Verificăm starea puiului. În caz că puiul pare să fie sănătos și nu prezintă semne de boală sau traume, trebuie să-l ridicăm de pe sol și să încercăm să-l punem înapoi în cuib. Dacă nu găsim cuibul, punem puiul într-un loc ferit, pe creanga unui copac din imediata apropiere a locului unde l-am găsit, pentru a-l pune la adăpost de atacurile câinilor și pisicilor.

Putem să-i confecționăm un adăpost provizoriu, dintr-o cutie sau pahar de plastic, punând șervețele de hârtie sub pui. Nu punem materiale textile sub el, pentru că ghearele puiului s-ar putea încurca în firele țesăturii. După ce l-am pus într-un loc sigur, este important să urmărim dacă părinții puiului se întorc. Dacă nu au pățit ceva, cu siguranță vor veni să-l hrănească, căci păsările sunt niște părinți foarte responsabili. De aceea, este bine să stăm prin zonă pentru a vedea dacă părinții au revenit la cuib. Dacă peste două ore nu apare nimeni, anunțăm pe cineva specializat.

 • Dacă pasărea este rănită sau bolnavă, adică nu își poate flutura aripile, prezintă sângerări, aripile sunt lăsate în mod inegal, este slăbită sau tremură puternic, trebuie să cerem ajutor specializat cât mai repede posibil, pentru că orice întârziere înseamnă mai puține șanse de salvare a păsării. Un medic veterinar sau o persoană care are cunoștințe de salvare și de reabilitare a păsărilor sălbatice poate examina pasărea pentru a stabili exact ce specie este și dacă a suferit anumite traumatisme.

Dacă luăm puiul pentru a-l preda unui veterinar, îl plasăm într-o cutie de carton bine ventilată și acoperită (cele de pantofi sunt foarte bune pentru păsări mici), iar pe fundul cutiei punem șervețele de hârtie (evităm țesături din motivul explicat mai sus). Puiul trebuie ținut într-un loc cald, întunecos și ferit de zgomot. Nu îl expunem stresului inutil (copii care vor să-l mângâie, animale domestice, etc). Dacă bănuim că tremură de frig, punem în apropierea lui o sticlă cu apă caldă, învelită pentru ca puiul să nu se frigă.
Nu trebuie să îi oferim lichide păsării, în special să-i turnăm în cioc apă (se poate sufoca foarte ușor). Lichidele de care are nevoie pasărea sunt conținute de obicei în hrana specifică, dar dacă credem că suferă de deshidratare, putem îmbiba un cordon de vată în apă și atinge cu el ciocul păsării. 
Nu hrănim pasărea cu grăunțe, mălai sau alte cereale pe care le consumă păsările domestice. Hrana unui animal sălbatic diferă radical, iar noi, neștiind care e dieta specifică, riscăm le facem mai rău.
Ne spălăm bine pe mâini după ce am intrat în contact cu pasărea pentru a preveni răspândirea de boli sau de paraziți. Dezinfectăm și toate obiectele cu care pasărea a intrat în contact.

 • Dacă puiul este parțial sau complet acoperit cu pene, s-ar putea să nu aibă nevoie de ajutorul nostru, întrucât poate zbura. Puii aflați la etapa aceasta de creștere încep să exploreze spațiul de dincolo de cuib, plimbându-se pe ramurile din jur. Se întâmplă să cadă, dar acestea sunt etapele necesare în procesul de învățare a zborului. Cel mai frecvent vom găsim pui de păsări comune – mierle, sturzi, pițigoi, grauri, dar și bufnițe (ciufi de pădure, cucuvele) care cuibăresc în parcuri sau spații verzi mai mici și care ies din cuib înainte să poată zbura bine. Părinții vin și-i hrănesc pe creangă sau pe jos. Ei mențin mereu legătura cu puii și îi monitorizează din apropiere.

 

Ce nu trebuie să facem! Dacă nu există semne de traume sau boală, nu este indicat să luăm puiul acasă! O creștere artificială va determina pasărea să nu-i mai fie frică de oameni, iar asta înseamnă șanse reduse de a se readapta în libertate. Cu cât îl ținem mai mult, cu atât adultul crescut în captivitate are șanse mai mici să se reintegreze în mediul natural.

Nu trebuie să considerăm că puiul este abandonat, să îl luăm de acolo de unde l-am găsit și să-l „salvăm” ducând-l acasă la noi, fără a ști cum să-l îngrijim ulterior și ce mâncare să le dăm. Faptul că luăm puiul acasă îi poate face păsării mai mult rău decât bine. Deși suntem tentați să credem că îl vom îngriji foarte bine acasă (și ne place ideea de a avea o pasăre sălbatică în posesia noastră), niciodată nu îi vom putea oferi grija de care sunt în stare părinții puiului. În cazul speciilor diurne, puii trebuie hrăniți la 15-20 de minute, de la răsărit până la apus, cu insecte cunoscute și prinse de părinți. Răpitoarele nocturne trebuie hrănite în același interval de timp, dar pe timpul nopții, cu șoareci și alte micromamifere. O alimentație necorespunzătoare oferită de noi (pulpe de găină, de ex.) poate determina boli metabolice, precum osteodistrofiile sau demineralizările osoase. Acestea pot conduce la deformări ale oaselor, de pildă ale femurului sau ale humerusului, ceea ce ar putea face imposibil zborul. Se pot instala și hipovitaminoze, iar acestea provoacă leziuni ale pielii și penelor. În plus, există riscul transmiterii unor boli de la animal la om, precum tuberculoza aviară, salmoneloza, ornitoza sau boli parazitare.

Nu în ultimul rând, păsările sălbatice sunt supuse unui stres fantastic când sunt în captivitate. În momentul în care o pasăre este găsită, chiar și faptul că o privim înseamnă stres. Omul este perceput ca un prădător. De aceea nu trebuie să ținem pasărea în casă, chiar dacă avem cele mai bune intenții. Faptul că am găsit-o nu înseamnă că suntem proprietarii păsării.

Pornind de la aceste recomandări, putem deveni prieteni mai buni pentru păsări. Ele de regulă sunt niște ființe foarte independente și foarte descurcărețe, dar uneori se întâmplă să aibă nevoie de ajutorul nostru. Trebuie să știm cum să îl acordăm fără a le provoca pagube, dar să nu uităm că cea mai buna șansă de supraviețuire a unui pui în natură sunt părinții săi!

 

38 thoughts on “Cum ajutăm CORECT un pui de pasăre căzut din cuib

 1. maria

  am gasit 3 pui de bufnita dar nu am gasit cuibul si pui nu manaca ce ar trebui sa fac pui nu biaunumai apa eu sent din mm si pui iam gasi cu o prieta la scarile unei caase si iam luat de acola si nu leau crescut nici penel .

  1. Ursul Silvia Post author

   Buna ziua. Sunteți din Maramureș? Va rugam să contactați pe cineva din Romania care va poate ajuta fizic (noi activam in Republica Moldova). Va sfătuim să îi contactați pe cei de la Vets4Wild http://www.vets4wild.ro/. Ei se află mai aproape de Dvs. Adresati-va la ei și în legătură cu regimul alimentar al acestor pui. S-ar putea că șoarecii sa fie mai indicați pentru a-și hrăni.

 2. Andreea

  Buna ziua,

  Am găsit pe jos , sub un copac un puiut, cred ca este pitigoi. Cred ca a cazut din cuib si nu am reusit sa il pun inapoi , asa ca l-am luat acasa de frica sa nu il las sa moara. Acum nu stiu cum sa îl îngrijesc sau ce ar trebui sa fac. Nu pare lovit sau bolnav, chiar si piuie din cand in cand. Nu vreau sa ii fac eu mai mult rau tinandu-l acasa, dar nu mi se părea ok sa il las acolo . Cum sa procedez?

  1. Ursul Silvia Post author

   Bună ziua.
   Depinde foarte mult de vârsta puiului. Este acoperit cu pene, poate zbura? Sau este golaș?
   Puiul trebuie hrănit cu foarte multe insecte, părinții știu mai bine cu ce anume să-l hrănească. Dvs. puteți încerca cu insecte pe care le puteți prinde pe-afară, dar dacă nu le acceptă, nu insistați. Este important să țineți puiul într-o cutie, la întuneric, ferit de privirea curioșilor. Eventual îi puneți în cutie o sticlă de apă caldă învelit într-un prosop – puiul ar putea avea nevoie de o sursă de căldură.
   Nu îi dați apă cu forța.
   Dacă aveți posibilitatea, îndată ce se inzdraveneste îl duceți înapoi de unde l-ați luat, poate chiar îi găsiți și cuibul. Părinții de obicei nu renunță să îl caute, iar puiul răspunde la chemările lor odată ce se află în habitatul natal.
   Din ce localitate sunteți?

 3. Balogh Judit

  Bună ziua,
  am găsit trei pui de mierlă (posibil graur): unul mai slăbit, doi mai vânjoși, cu penaj, doar pe cap mai aveau puf. Cel mai slab nu răspundea apelului adultului, dar cât timp a fost la vedere, pe iarbă primea de mâncare, ceilalți s-au adăpostit sub (cred) ienupăr târâtor și piuind au fost hrăniți printre crengi de adult. Cum în zonă sunt și două pisici (dădeau deja târcoale locului, dar din fericire nu au cum să ajungă sub ienupăr), iar puiul mai slab stătea la un moment dat în soarele arzător, pierzându-și vlaga, am decis să duc micuța mierlă acasă până prinde forță, urmând să-l aduc înapoi peste câteva zile/săptămână.
  Acasă primește râme porționate, de la 5 dimineața până seara, cu pauze de dormit. Aș dori să vă întreb dacă ajunge această dietă, nu trebuie completat cu ceva. Menționez faptul că în magazinul de pescuit nu am găsit altceva (viermi de exemplu ori larve). Am acasă câteva conserve pentru arici (https://www.maxi-pet.ro/vitakraft-hrana-umeda-pentru-arici-100g.aspx), ar fi util să mai primească puiul și din aceasta sau i-ar dăuna și rămânem la râme?
  Cu mulțumiri anticipate,
  Balogh Judit

  1. Ursul Silvia Post author

   Bună ziua.
   E ok să-l hrăniți cu râme, dar dacă aveți posibilitatea, completați-i dieta cu omizi, larve, viermi și alte insecte. Nu ne pronunță asupra mâncării pentru arici, deși i-am citit ingredientele. Probabil ar putea fi potrivită pentru mamifere, mai puțin pentru păsări. Tot ce vă putem recomanda este să-i dați uneori, din când în când, câte o porție minusculă din acest produs și să vedeți ce părere are puiul despre asta.
   În funcție de localitatea în care vă aflați, vă sfătuim să apelați la un centru de reabilitare pentru mai multe sfaturi, eventual pentru a duce puiul acolo. Unde sunteți în acest moment?

   1. Balogh Judit

    Mulțumesc pentru răspuns, voi căuta atunci omizi și larve, cred că sunt mai ușor de înghițit pentru pui. Las mâncarea pentru arici ca și ultimă opțiune, poate pe când mai prinde puteri puiul.
    Sunt din Târgu Mureș, avem asociația Milvus, de la ei am mai primit în trecut sfaturi legate de un liliac și alți pui (ciocănitoare etc), ei recomandă ca puii cu pene să fie lăsați în zona găsită. Au mare dreptate, și acum am văzut că vine adultul și-i hrănește, dar fiind și pisici în zonă nu am vrut să risc cu puiul de mierla mai slab. Nu i-aș încărca cu un pui în plus, ei întotdeauna au grijă de bufnițe, răpitoare, mamifere mici, sunt foarte ocupați etc. și cu siguranță și ei s-ar rezuma pentru moment la hrănire, ar da râme cu penseta puiului. Noroc că nu e un pui foarte mic cu puf să solicite și altceva în afară de hrănit (gen: menținerea temperaturii corpului etc.). Dacă intervine ceva în starea puiului, nu mai are poftă de mâncare sau nu mai e atât de vioi, imediat îl duc la ei.

    1. Ursul Silvia Post author

     E foarte bine că îi avei pe cei din Grupul Milvus aproape. Tot în Târgu Mureș există o echipă de veterinari foarte buni:https://www.facebook.com/Vets4WildRomania/. Puteți apela și la ei dacă aveți posibilitatea.
     Noi suntem o organizație care activează în Republica Moldova. 🙂 Ne limităm să acordăm sfaturi și sugestii de la distanță.

     1. Balogh Judit

      Da, am văzut că sunteți din Republica Moldova, v-am găsit căutând articole legate de creșterea unui pui de mierlă. Și dl dr. Borka este asaltat cu tot felul de probleme, sper să nu fie nevoie să ajungem la el cu pasărea.
      Mulțumesc foarte mult pentru ajutor!

 4. Adina

  Bună! Am găsit un pui de pasăre.Probabil o fi căzut din cuib.L-am pus într-o cutie si l-am așezat în copacul lângă care l-am gasit.Am asteptat câteva ore si m-am dus inapoi sa verific dacă s-au întors părinții la el, însă era tot acolo.Nu stiu ce sa fac.Daca ma poate sfătui cineva, îl rog sa nu ezite! Multumesc!

  1. Ursul Silvia Post author

   Bună ziua.
   Este important să cunoaștem mai întâi specia de pasăre, pentru a înțelege care îi sunt nevoile. De asemenea, în funcție de localitatea în care vă aflați, vă putem sugera să apelați la un centru de reabilitare sau organizație care vă poate ajuta mai prompt (noi activăm în Republica Moldova).

   1. Adina

    Nu pot să îmi dau seama ce specie este.V-am contactat si pe instagram, însă nu am primit raspuns.As putea sa trimit acolo o poza cu el.Puiului au început să ii creasca penele, mai are puf doar pe cap si putin pe spate, în partea de jos(spre coada).L-am hrănit cu râme.Sunt din Baia Mare.Daca stiti de existenta unui centru sau a unei organizații, o sa fac tot posibilul ca puiul sa ajunga acolo, pentru a primi îngriji mai bune.Multumesc pentru raspuns! ❤

    1. Ursul Silvia Post author

     Ok, încercați să trimiteți poza pe instagram. Însă noi vă sfătuim să luați legătura și cu cineva din România, de ex. Societatea Ornitologică Română, filiala Cluj: https://www.facebook.com/SOR-Cluj-610991502429073/?epa=SEARCH_BOX.
     Probabil că ei vor putea interveni mai prompt și chiar v-ar sugera modalități de ajutor mai profesioniste, cum ar fi apelarea la un centru de reabilitare.
     De asemenea, vă puteți adresa la Vets4Wild, însă ei acceptă cazuri mai grave și mai urgente… nu știu dacă vor avea timp să se ocupe de acest pui.
     E bine că l-ați hrănit cu râme, puteți să îi dați în continuare alte insecte și să îi monitorizați starea.

     1. Adina

      Am trimis poza.Daca puteți să vă uitați, v-aș ruga să îmi spuneți ce temperatură ar fi indicată, dacă e bine să îi dau apă și dacă ar trebui sa fie lumină sau întuneric.Îmi cer scuze pentru deranj și vă mulțumesc pentru ajutor!

     2. Ursul Silvia Post author

      Din poza pe care ați trimis-o ne pare a fi un pui de cinteză (Fringilla coelebs). Prin temperatură vă referiți la cea ambientală, în care ar fi bine să stea puiul? De obicei, temperatura camerei e ok pentru ei, dar aveți grijă să nu fie prea mult expus la soare sau la un geam prea însorit. Nu vă recomand să îi dați apă cu forța, căci se poate îneca foarte ușor la vârsta asta. El oricum își ia necesarul de apă din hrana pe care i-o dați. Puteți eventual să îi presați un pic ciocul pe laturi cu vată umezită în apă, ca umezeala aia să îi intre în cavitatea bucală fără să îi facă rău.
      Nu vă sfătui să îl țineți la întuneric, doar dacă nu e din cale afară de stresat, căci întunericul de obicei îi calmează.
      Dar nici la soare prea puternic, repet: pot face ușor insolație. Lumina dintr-o încăpere obișnuită ar trebui să îi fie ok.

 5. Daiana

  Buna ziua. Imi cer scuze ca va deranjez, as avea si eu o problema. A adus azi mama mea acasa o cutie cu 2 pui de turturica pe care i-a preluat de la un vecin. In urma furtunii de azi noapte s-a rupt creanga unui tei pe care se afla cuibul si a cazut pe una din masinile lor iar pe cei doi i-au cules de pe jos. Din pacate nu am unde sa ii mai pun in acel copac si zona e cam plina de pisici. Nu stiu cum sa le estimez varsta, ce va pot spune e ca penele nu sunt deschise inca, sunt inca in acele „tuburi”, doar pe o suprafata mica in partea superioara a aripilor, spre spate, sunt pene vizibile. Intrebarea mea este: cu ce e cel mai bine sa ii hranesc? Am mai crescut 3 pui de mierla si un vanturel dar cu turturici nu m-am mai intalnit. Am tot vazut tot felul de sfaturi cu galbenus de ou, malai, mancare de perusi etc, dar fiind amatori cei care scriau si nespecificand varsta pasarilor care trebuie hranite asa nu ma pot baza pe ce spun ei in totalitate. Va multumesc anticipat 🙂

  1. Ursul Silvia Post author

   Bună ziua.
   Am dori să știm în primul rând localitatea unde vă aflați, ca să vedem dacă există prin preajmă un centru de reabilitare sau o organizație care vă poate ajuta fizic (noi activăm în Republica Moldova).

   În al doilea rând, am vrea să verificăm dacă specia este turturică sigur. Din informația furnizată de Dvs., am înțeles că puteți identifica bine speciile de păsări, dar totuși am dori să verificăm dacă nu cumva sunt puii de guguștiuci (Streptopelia decaocto), specie înrudită cu turturica.

   Puii de turturele reprezintă un caz nu chiar simplu, mai ales când sunt mici și nu le-au dat penele. Turturica (Streptopelia turtur) se hrănește în mare parte cu semințe. Părintele de obicei digeră semințele înainte de a le oferi puilor. Alternativele pe care le-ați găsit pe internet (galbenus de ou, malai, mancare de perusi) merg într-o oarecare măsură, căci oamenii nu pot oferi altceva mai bun. De obicei, merg semințele disponibile în comerț pentru papagali sau pentru pui de papagal, cel puțin până cînd puii dunt în stare să consume semințe de capul lor. În cazul porumbeilor, se recomandă amestecarea semințelor cu gălbenuș de ou sau un pic de apă, astfel încât să rezulte o pastă moale. Încălziți pasta ușor, astfel încât să fie cam la temperatura corporală (38-40). Utilizați o seringă pentru a alimenta puiul: atingeți ușor partea ciocului cu vârful seringii, ceea ce va stimula deschiderea gurii. Urmăriți gușa puiului: când aceasta este plină, opriți alimentarea.

   Hrăniți puiul de două-trei ore pe zi sau chiar și mai des, dacă gușa păsării se golește rapid. Nu îi dați apă cu forța: hrana de obicei conține o cantitate suficientă de apă.

   Când puiul va fi pregătit pentru o dietă mai solidă, va începe să piardă interesul față de pasta pe care i-o dați. Atunci puteți introduce treptat semințe solide (grâu, orz) prin deschiderea ușoară a ciocului cu vârful unghiei.

   După câteva săptămâni, puiul ar trebui să mănânce semințe pe cont propriu: puneți semințe pe podea pentru ca puiul să poată mânca. Odată ce puiul se descurcă pe cont propriu, eliberați pasărea ca să își caute în natură alimentele de care are nevoie o pasăre sălbatică.

 6. Clarissa

  Buna ziua , am găsit un pui de vrăbiuța cred , încă mai are puf , ian făcut un cuib și l-am pus într-un copăcel aproape de zona unde a căzut el săracul numai ciripești rănit nu Pare cred ca e obosit , dacă nu vine nimeni la el ce sa fac ?ma aflu in Germania deja e ora târzie nu știu unde sa sun și îmi e sa nu moara peste noapte , ce as putea sa ii dau ? Furnici ? Le omor eu sau ii le dau vii ? Semințe pasate ? Pana mâine măcar când as putea suna undeva aici in Germania , sper sa îmi răspundeți și mie la fel de repede ca celorlalți

  1. Ursul Silvia Post author

   Buna seara. E bine că l-ați pus în arbore, dar va rog sa aveți grijă că nu cumva sa urce pisici acolo la el sau alti prădători. Poate că reușesc părinții să îl găsească.
   Puteți să îi dați insecte, inclusiv furnici, preferabil vii, dar merg și alea moarte. Nu îi dați semințe. De asemenea, nu îi dați mâncare cu forța, hrăniți-l doar daca deschide pliscul atunci când îl atingeți delicat cu penseta. Nu îi dați apa cu forța pe gat.
   Puteți încerca să scrieti de pe acum la vreo organizație de protecție a păsărilor sau de reabitare. Poate or să vă răspundă și vor oferi mai multe sfaturi, căci ei s-ar putea să cunoască zona mai bine și au mai multa experiență în acest domeniu.

 7. George

  Salutare , am gasit in aceasta seara 4 pui de vrabie , doi dintr.e ei au cazut din cuib , i.am luat si i.am pus cu usurinta si cu grija la loc , chestia este ca am privit toata noaptea (caci acesti pui sunt la locul unde eu lucrez )si nu am vazut ca pasarea mama sa.si faca aparitia , deja au trecut cam vreo7 ore ,ce as putea sa fac , mi.e mila de micuti .

  1. Ursul Silvia Post author

   Buna dimineața.Mai puteți aștepta un pic, poate vine un părinte in orele dimineții cu hrana la cuib. As dori să știu cât de mari sunt puii (sunt acoperiți cu pene sau nu, au puf sau nu). Ideea e că dacă îi luați de acolo, va trebui sa ii hrăniți foarte des (odată la 20 min) cu insecte pe care in mod normal i le prind părinții.
   Dacă e posibil, spuneți-mi localitatea in care va aflati, căci poate aveți prin apropiere o organizație de protecție a animalelor sau un centru de reabilitare.

 8. George

  Buna dimineata , sunt acoperiti de pene dar totusi nu puteau merge , oricum a venit dimineata pe la 5 si ceva si am vazut ca le cara mancare, aveam de gand sa.i iau acasa , nu stiu ce as fi facut :))).
  Nu ma puteati ajuta de cat cu ceva sfaturi caci nu sunt in țara , oricum va multumesc mult .

  1. Ursul Silvia Post author

   E bine că a venit cineva la ei. Poate mai monitorizați un pic zona sa vedeți cu ce frecventa vine adultul. S-ar putea să facă rost de hrana cam greu și acesta sa fie motivul pentru care vin mai rar.
   Nici noi nu va putem ajuta altfel decât cu sfaturi, pentru că nici măcar nu suntem în Romania. Activam in Republica Moldova, dar răspundem la solicitările din străinătate dacă este nevoie, pe măsură capacităților noastre.

   1. George

    Era destul de rapida din ce am vazut , dimineata cand a venit , o sa ma uit din nou deseara cand ajung la lucru , oricum le.am predat stafeta colegilor care sunt de zi :)), m.am speriat doar ca am gasit doi din cei 4 pe jos si ca toata noaptea ea nu a venit la ei , acum am citit si ca pe timpul noptii nu îi va hrani ci doar pe timp de zi .

 9. Clarissa

  Pe toate site-urile scrie nu ii lua acasă ! I-am făcut cuib i-am pus ce am găsit eu mai cald și sa îl adăpostesc e mort ! Dacă îl luam in casa numai era mort acum ! Zici sa faci cum e corect dar răcoarea nopții nu la cruțat . Am prins furnici sa ii dau sa mânca înainte de culcare și degeaba , acum e mort sătucul puiuț.

  1. Silvia

   Bună ziua. Exista riscul ca puiul să moară chiar și luat în casă de către Dvs.
   Puii în perioada asta sunt vulnerabili dacă nu au parte de grija părinților. Nu putem exclude frigul drept cauză a decesului, dar pot fi luate în calcul și alte motive, cum ar fi posibilitatea să își fi făcut niște răni interne după ce a căzut.
   Evident că Dvs. ați încercat toți ce ați putut ca să-i veniți în ajutor, iar asta contează mult. Faptul că multe organizații nu recomandă luarea puiului acasă are o logică în spate: părinții au șanse mult mai reduse să îl găsească în acest context și să îi ofere hrana potrivită, iar ajutorul omului, deși foarte bine intenționat, ar putea să aducă multe beneficii puiului.

 10. Andreea

  Buna ziua. Si eu am patit acelasi lucru si nu stiu exact ce tip de pasare este si cum o pot hrani, daca ma puteti ajuta. V-as trimite o poza sa vedeti cum arata. Va multumesc.

  1. Ursul Silvia Post author

   Vă rog să ne trimiteți poza pe [email protected].
   Este important să știm locația în care vă aflați, pentru a vă îndruma spre un centru de reabilitare adecvat. Vrem să insistăm cu ocazia asta asupra ideii că puii se pot lua doar dacă prezintă răni, traume sau se află într-un pericol real. Ați încercat să îl puneți la loc în cuib și să monitorizați situația?

 11. Maria

  Pisica mea a adus in casa un pui de mierla golas. Este putin zgariat la gat dar e vioi si cere mancare. L.am luat si i.am dat rame. Ce sa fac cu el ,la mine sunt f multe pisici.
  Sunt din Valcea.

  1. Ursul Silvia Post author

   Buna seara. Cel mai indicat ar fi să îl duceți înapoi în pădure sau în parc, cam pe acolo pe unde ați intui că isi avea pasărea cuibul. Puneți puiul pe o creanga mai sigură și urmăriți să vadă ce face, dacă se descurca de unul singur, dacă vine cineva la el, etc.
   Daca nu îl puteți tine acasă din cauza pisicilor, dati-l cuiva care știe să îl îngrijească și îi poate asigura un mediu mai lipsit de pericole.
   Referitor la hrană și ingrijire, vă rog să cititi articolul de mai sus pentru a vedea cum e mai bine de hrănit și de ținut pasărea.
   Puteți apela de asemenea și la cei de la Societatea Ornitologică Romana. Ei au mai mare sedii, dar cel mai aproape de Dvs cred că se află în București. Noi activam in Republica Moldova.
   Îmi pare rău să aud de acest pui, sper că nu a pățit cine știe ce traume. Vă rog mult sa îl feriți de restul pisicilor, pentru că din experiență proprie m-am convins că pot înhața puiul într-o clipită, dacă puiul e lăsat nesupravegheat.

 12. Lorena Pirvu

  Buna ziua,
  Pe partea laterala a casei si au făcut randunicile aproximativ 20 de cuiburi. Periodic pica puiuți, atât acoperiți cu pene, cât si “golași”. Cu siguranța nu voi nimeri cuibul corect, pentru ca sunt unul lângă altul. Ce se întâmpla cu puiuții dacă ii pun in alt cuib? Menționez ca nu i pot tine, pentru ca am trei pisici.
  Mulțumesc.

  1. Ursul Silvia Post author

   Buna ziua. Incercati sa ii puneți în ce cuib credeți că e mai potrivit. Mai bine așa decât să îi luați în casa sau să ii țineți pe undeva. Cei golași sunt mai vulnerabili, pe ei ar fi bine de pus in cuib mai întâi. Cei cu pene cad probabil pentru că încearca sa zboare și mai dau rateuri.

 13. Elena

  Buna seara! Azi era pe mașina unei femei un pui,a venit la noi la munca iar un coleg l-a luat…e rănit la cap…are pielea de pe caput luată…clar nu știu de unde a căzut…sunt in UK…mâine sper sa rezolv sa găsesc pe cineva …l-am dat acolo cu dezinfectant ,i-am dat apa,îl am acasă intr-o cutie….se mișcă in Cutie dar nu zboară..nu știu ce pasare e,doar ca nu puteam sa îl las acolo pe jos. Dacă nu reușesc sa dau de cineva sa îl îngrijească? Mama mi-a spus da ii pun și niște Tetraciclina la rana! Ce sa fac? Mi se rupe sufletul de el!

  1. Ursul Silvia Post author

   Buna seara. E un caz greu, s-ar putea sa nu supravietuiasca. Din cate știu, tetraciclina e un antibiotic, și nu cred că e potrivit pentru o rana de genul acesta. Probabil nu zboară pentru că abia se învață, dar uitati-va atent sa nu aibă și alte traume. Are toate penele pe corp?
   Nu cunosc care e situația în UK, dar cred că pe aproape de Dvs trebuie sa existe vreo filială a Royal Society for Protection of Birds (RSPB). Contactați-i pe ei și cereți ajutorul, poate ei va îndruma spre un centru de reabilitare. Supravegheati-l cat mai bine noaptea asta. Puneti-i alaturi o sticla de apa calda învelită într-un prosop, că sa nu facă hipotermie.

   1. Elena

    Mulțumesc mult. Neașteptat azi pare mult mai bine. Am făcut rost de nr lor de tel și ii aștept sa vina…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *