Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii este în căutare de voluntari care știu păsări.
Ca în fiecare an, în perioada 15 mai – 20 iunie Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii se ocupă de înregistrarea speciilor de păsări cuibăritoare din Republica Moldova. Aceste observații au ca destinație finală crearea unui Atlas al păsărilor cuibăritoare din Republica Moldova, care are ca obiectiv documentarea schimbărilor apărute în distribuția speciilor de păsări cuibăritoare pe teritoriul țării.
Având în vedere penuria de specialiști din domeniu și considerabila lipsă de date ornitologice din Republica Moldova, orice informație despre prezența și cuibăritul unei specii este de foarte mare importanță. De aceea, membrii SPPN apelează la toți cei care doresc și pot să contribuie la crearea acestui Atlas.
Cum ne puteți ajuta?
Efectuați observații oriunde vă aflați sau călătoriți în țară în perioada 15 mai – 20 iunie. Fie că vă deplasați cu mașina dintr-o zonă în alta, vă plimbați în aer liber, vizitați rudele și prietenii de la țară, mergeți în excursii sau la pescuit, fiți atenți la păsările din preajma voastră.
Notați speciile pe care le puteți identifica și înregistrați comportamentul lor de cuibărire cu ajutorul codurilor de cuibărire. Aceste coduri demonstrează dacă o specie cuibărește sau nu într-un anumit loc. Cel mai slab cod de cuibărire este A1 (individ prezent într-un habitat potrivit cuibăritului), iar cel mai puternic este C16 (cuiburi unde au fost văzuți/auziți pui). În funcție de comportamentul pe care îl are pasărea observată îi puteți atribui un cod corespunzător (are material de cuib în cioc, se află în paradă nupțială, stă pe cuib, etc). Aici puteți găsi lista codurilor de cuibărire.
FOARTE IMPORTANT: Dacă găsiți un cuib de pasăre, indiferent de specie, comunicați-ne coordonatele geografice ale acestei locații pentru a fi adăugată la baza de date. Existența cuibului este o dovadă puternică de cuibărire, iar genul acesta de observație este destul de rară în Republica Moldova. De aceea, notați și comunicați-ne prezența cuiburilor oriunde în țară, indiferent de specie.
Trimiteți observațiile voastre, împreună cu locația unde le-ați făcut, pe adresa [email protected] sau pe pagina noastră de facebook. Aceste date vor fi alăturate celor oferite de ornitologii profesioniști și vor fi utilizate în scopul modelării unor hărți de distribuție a avifaunei din Republica Moldova.
Orice informație este valoroasă, pentru că va contribui la o mai bună acoperire a țării din punct de vedere avifaunistic și va determina editarea unui Atlas de bună calitate. Prin urmare, sunt bine-venite date din orice colț al țării referitor la orice specie de pasăre.
Dacă aveți cunoștințe ornitologice și doriți să le puneți în aplicare, documentarea pentru Atlas este ocazie bună pentru a face acest lucru. Așteptăm observațiile voastre!