Atunci când instalăm hrănitori pentru păsări, este indicat să le menținem curate și dezinfectate pe toată durata utilizării lor. Din cauza umezelii și a descompunerilor resturilor vegetale (resturi de semințe, coji) se poate forma mucegai pe tăvile de alimentare, iar excrementele care se acumulează pe hrănitoare și în zona ei pot favoriza răspândirea unor infecții.
Pițigoi albastru (Cyanistes caeruleus) la hrănitoare. Foto: Vitalie Ajder
Din acest motiv, este absolut necesar să curățăm o dată la două-trei săptămâni hrănitorile de resturile acumulate. Pe vreme umedă sau în cazuri de semnalare a unor infecții aviare, este indicat să dezinfectăm mai des hrănitorile și pământul de sub ele (o dată pe săptămână).
Cum facem asta? După ce golim hrănitoarea și după ce îndepărtăm resturile și deșeurile fizice, spălăm fiecare componentă a hrănitorii cu o soluție de apă cu săpun, apă cu oțet sau apă cu clor (9 părți apă și 1 parte clor). Dacă avem hrănitori făcute din sticle de plastic, le spălăm pe interior cu această soluție, apoi clătim cu apă din abundență. Lăsăm să se usuce complet înainte de reumplere, apoi agățăm/instalăm hrănitoarea la locul ei.
Cât hrănitoarea se usucă, este indicat să curățăm și terenul de sub aceasta, pentru a preveni acumularea de coji, semințe aruncate, mâncare stricată și alte deșeuri ce pot fi consumate întâmplător sau atrage rozătoarele nedorite. Este bine să măturăm și greblăm pământul de sub hrănitoare și eventual să-l stropim cu o soluție dezinfectantă.
Toate aceste măsuri sanitare sunt deosebit de importante și necesare. Dacă sunt respectate, acestea reduc riscul producerii unor infecții în rândul păsărilor, precum avipoxvirus – un virus care atacă speciile de păsări sălbatice provocând apariția unor pustule/negi pe suprafețele ne-acoperite de pene și ochi. Mărimea și numărul negilor depind de gravitatea infecției.
Pițigoi mare (Parus major) afectat de avipoxvirus. Foto: Stanislav Duduciuc
Virusul avipox este transmis de țânțarii care poartă agentul patogen de la o gazdă infectată la una sănătoasă. Adițional, virusul se transmite indirect prin intermediul suprafețelor contaminate, cum ar fi hrănitorile, adăpătorile sau orice alte spații comune ne-curățate.
Virușii avipox par a fi specifici unei anumite familii sau ordin de păsări, adică o tulpină din acest virus care infectează păsări de vânătoare nu este susceptibilă să infecteze păsările cântătoare și viceversa. Virusul nu se transmite la mamifere (inclusiv omul).