Recorduri de zbor în lumea păsărilor

Iată că am început să vorbim despre migrație. Asta se află acum pe agenda păsărilor, iar noi despre asta vom vorbi în perioada care urmează, mai ales că există atâtea lucruri de povestit și de explicat. De exemplu, zborul fiecărei specii este impresionant, întrucât păsările sunt diverse, adoptă diferite strategii de zbor, și unele chiar ne miră cu abilitățile lor de a zbura sau cu capacitatea de a-și depăși limitele. De aceea, astăzi mi-am propus să ne oprim un pic la recordurile pe care ni le oferă păsările atunci când vine vorba de capacitatea lor de a zbura, sau de a parcurge mulți kilometri, sau de a rezista în condiții grele.

Păsările au recurs la șmecherii anatomice pentru a deveni mai ușoare, și prin urmare, pentru a avea un zbor mai eficient și mai plăcut. Ei uite că unor păsări nu prea le pasă de ceea ce fac suratele lor, și au găsit calea de a se ridica de la sol chiar și cu multe kilograme în plus. De exemplu, dropia mare se află în atenția ornitologilor de multă vreme, atât pentru faptul că este o specie rară, dar și pentru că sunt păsări mari și grele. Masculii sunt de 4 ori mai mari decât femelele, iar greutatea lor obișnuită este de 16 kg. Unii ajung chiar și la 20, cam cât greutatea unui copil de 6 ani, dar uite că zboară, deși nu atât de grațios și maiestuos ca rudele lor mai ușoare. Pelicanii cântăresc 12 kilograme, și au o anvergură a aripilor de până la 3,5 m, ceea ce îi pune pe picior de egalitate cu albatrosul călător, specie marină considerată a avea cea mai mare deschidere a aripilor.

Ar putea fi o imagine cu pasăre vadă şi naturăPelican comun (Pelecanus onocrotalus). Foto: Vitalie Ajder

Dar oare care este cea mai rapidă pasăre din lume? De obicei, rapiditatea este apanajul păsărilor de pradă, care dispun capacități fizice antrenate pentru a ucide. Șoimul călător, care se întâlnește și la noi, se consideră a fi cel mai rapid animal de pradă din lume. Având o vedere foarte ascuțită, de 12 ori mai performantă decât văzul omului, el poate zări o pasăre chiar și de la o distanță de 8 km! De îndată ce a hotărât că aceasta îi va fi următoarea masă, șoimul călător țâșnește cu viteze de peste 350 km/h, lovindu-și prada cu toată forța. Când parcurge peste 100 m într-o singură secundă, victima nici nu apucă să-și dea seama ce se întâmplă. Nu doar că este cea mai rapidă pasăre, ci este cea mai rapidă ființă existentă. Dar, întrucât șoimul călător atinge această viteză atunci când se lasă în jos după pradă, se consideră că viteza atinsă de el este în picaj, nu în zbor normal, de aceea meritul de a fi cea mai rapidă pasăre din lume în zbor îi este împărțit și de către acvila de munte, care poate ajunge la 128 km/h.

Ar putea fi o imagine cu şoim şi natură

Șoim călător (Falco peregrinus). Foto: Alexandr Țurcan

Gâsca indiană primește premiul pentru pasarea care zboară la cele mai mari altitudini. Această pasăre migratoare, care pleacă din zona arctica natală și ajunge până în deltele din zonele subtropicale, unde iernează, se vede nevoită să se înalțe până la altitudini de peste 6.400 m, si asta fiindcă trebuie sa zboare deasupra crestelor Munților Himalaya. De altfel, stoluri de gâște indiene ar fi fost zărite chiar și aproape de vârful Everest (8848 m)! Cu toate acestea se consideră că cel mai înalt zboară vulturul pleşuv sur. În 1973, un vultur pleşuv s-a ciocnit cu un avion la o înălţime de mai mult de 11 kilometri deasupra Coastei de Fildeş în Africa. Însă acest caz este unul izolat, de atunci nu s-au prea înregistrat situații asemănătoare, ceea ce deschide calea unor studii viitoare pentru a stabili concret recordurile de zbor din lumea păsărilor.

Precum vedeți, dragi prieteni, natura ne oferă atât de multe lucruri interesante, încât e aproape imposibil să epuizăm lista cu cele mai spectaculoase sau neobișnuite organisme. Totuși, fiecare pasăre este interesantă în felul ei, și orice specie reprezintă un subiect de cercetări infinite pentru un ornitolog curios, pasionat și îndrăgostit de aceste culori ale Naturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *