O nouă ediție a Global Big Day în Moldova

Ce este Global Big Day?

Global Big Day e un eveniment anual de mare amploare dedicat birdwatching-ului din întreaga lume. Big Day e un concept tipic pentru birding, care presupune observarea cât mai multor specii de păsări timp de 24 ore. Așadar, în cadrul acestui eveniment, toate țările din lume se întrec pentru a înregistra un număr cât mai mare de specii de păsări observate.

Evenimentul a apărut la inițiativa Departamentului de Ornitologie de la Universitatea Cornell din SUA, prin intermediul platformei www.ebird.org – acest site funcționează ca o bază de date mondială a speciilor de păsări observate de mii de birdwatcheri. Cei de la Universitatea Cornell decid în fiecare an pe ce dată se va desfășura evenimentul, dar tradițional acesta are loc într-o sâmbătă din prima jumătate a lunii mai. Anul acesta Global Big Day a fost marcat pe data de 14 mai, anul trecut – 8 mai, iar în 2020 – 9 mai.

De ce participă Moldova?

În lume, Global Big Day se desfășoară din anul 2015, iar Moldova participă la acest maraton începând cu anul 2016. La fel ca celelalte țări participante, Moldova profită de această zi pentru a „scana” rapid habitatele din țară și a vedea ce și câte specii de păsări pot fi observate timp de 24 ore. Pentru noi, aceasta e o bună ocazie de a obține informații actualizate despre avifauna din Republica Moldova, întrucât luna mai este o perioadă în care multe specii de păsări pot fi întâlnite aici. De asemenea, competiția amicală pe care o presupune Global Big Day ne oferă o oportunitate de a ne „măsura” puterile cu alte țări și de a ne menține tonusul de observatori – evenimentul nu oferă premii țărilor care ajung în clasamentul de vârf, însă mereu există acel sentiment plăcut de adrenalină caracteristic tuturor competițiilor.

Codobatură galbenă (Motacilla flava). Foto: Gheorghe Țîcu

Ce rezultate avem?

În acest an Moldova a avut un rezultat destul de bun – 132 specii observate (cu 2 specii mai puțin decât anul trecut). Cu acest rezultat am luat locul 84 din 198 în lume și locul 25 din cele 45 țări europene. La acest rezultat au contribuit 7 persoane, distribuite în câteva echipe care s-au deplasat simultan în diverse zone ale țării și au notat toate speciile de păsări observate. Majoritatea participanților au efectuat observații în aria de domiciliu (Chișinău, Criuleni, Călărași, Căușeni). O echipă a înregistrat 97 specii, altă echipă – 62, a treia echipă – 57, a patra – 46, și a cincea – 21 specii de păsări. Multe din speciile observate au coincis, în special cele comune care pot fi văzute oriunde, de aici și suma de 131.

Prigorie (Merops apiaster) – o specie comună și des întâlnită în Republica Moldova. Foto: Mihai Ghilan

Pentru a obține un rezultat bun într-o singură zi în Moldova, observatorii trebuie să se asigure că acoperă principalele trei tipuri de habitate: pădurea, stepa și zonele umede. În privința zonelor umede, sudul țării este indiscutabil locul cel mai bun: aici există o serie de lacuri naturale și artificiale care sunt frecventate de multe specii de păsări. Pe Valea Prutului există lacurile Manta și Beleu, iar în Găgăuzia sunt trei lacuri de acumulare amenajate pe râul Ialpug: Comrat, Congaz și Taraclia. De aceea, o echipă s-a îndreptat anume aici, unde a putut observa cu ușurință specii precum egreta mare și mică, lopătarul, țigănușul, piciorongul, ciocîntorsul, pelicanul, corcodelul mare, călifarul roșu și alb, fugaciul de țărm, fluierarul de mlaștină etc. Întrucât aceste lacuri sunt înconjurate din toate părțile de stepă, pot fi văzute și specii de păsări care ocupă anume acest tip de habitat: mărăcinari, pietrari, păsări răpitoare.

Lacul Taraclia și râul Ialpug – vedere aerială. Foto: Petru Vinari
Prundăraș gulerat mic (Charadrius dubius). Foto: Gheorghe Țîcu

Habitatul de pădure a fost „scanat” de două echipe diferite: una a efectuat observații în zona Plaiul Fagului, o alta – în perimetrul rezervației Grădina Turcească din raionul Căușeni. În aceste locuri ei au înregistrat diverse specii de ciocănitori (mare, de grădini, de stejar, ghionoaie sură, capîntortură), specii de pajiște precum cristelul de câmp și sfrânciocul mare, precum și specii de păsări cântătoare ca țicleanul, cănărașul, muscarul sur, muscarul gulerat, pitulici (mare, sfârâitoare, fluierătoare), codroși (de pădure, de munte).

Nu în ultimul rând, echipele care au efectuat observații în locuri apropiate de capitala țării au înregistrat multe specii interesante, precum piciorongul, nagâțul, chirighița cu obraz alb, lăstunul de mal, turturica, viesparul, cucuveaua.

Piciorong (Himantopus himantopus). Foto: Gheorghe Țîcu


Puteți consulta lista de specii observate în Republica Moldova de Global Big Day 2022 aici (tabelul conține numele speciilor de păsări în limba latină, română, engleză și rusă).

Din punct de vedere istoric, cel mai mare număr de specii observate în Republica Moldova de Global Big Day a fost de 138, înregistrat în anul 2020. În anul 2019 au fost observate 137 specii, în 2018 – 104, în 2017 – 93 specii, în 2016 – 115. Numărul de specii observate variază de la an la an din cauza mai multor factori: mărimea echipei de observatori, condițiile meteo din ziua respectivă, starea habitatelor în care se efectuează observațiile și nu în ultimul rând – noroc pentru a observa specii foarte rare sau greu de întâlnit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *