În weekend-ul 30 septembrie – 1 octombrie 2017 în Republica Moldova a fost sărbătorită a 3-a ediție a fenomenului EuroBirdwatch – o sărbătoare a migrației păsărilor pe continentul european. Desfășurat cu regularitate încă din 1993, EuroBirdwatch adună an de an, în primul weekend al lunii octombrie, sute de mii de oameni care vor să vadă cu ochii lor cât mai multe păsări migratoare. Cele 41 de țări care au participat anul acesta au mobilizat peste 21 704 de iubitori de păsări de pe tot continentul, care au numărat în mod sincron 4 012 868 păsări în cadrul a 934 de activități organizate în cele două zile de birdwatching.
În Republica Moldova, Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN) a organizat sâmbătă (30 septembrie 2017) o plimbare în Parcul „Valea Morilor” din orașul Chișinău pentru a observa păsările din oraș. Duminică, pe data de 1 octombrie 2017, membrii organizației au efectuat deplasări la sudul țării (lacurile Comrat, Taraclia, Manta, Beleu) și centrul țării (regiunea Codrii din raionul Călărași) pentru a număra cât mai multe specii poposite în decursul migrației de toamnă.
Doi dintre membrii SPPN participanți la Eurobirdwatch: Ion Grosu și Vitalie Ajder. Foto: Silvia Ursul
Cei mai tineri participanți la EuroBirdwatch 2017: Jonathan Hecke și fiicele lui. Foto: Ion Grosu
La finalul unui weekend foarte interesant și productiv am reușit să venim cu o listă de rezultate frumoase:
- 95 de specii de păsări observate, lista cărora poate fi văzută aici;
- 23 768 de indivizi de păsări numărați, majoritatea fiind rațe mici (3658), grauri (3062) și ciocîntorși (2900) aflați în migrație;
- 8 participanți și 6 locații vizitate (Valea Morilor, Comrat, Taraclia, Manta, Beleu, Sipoteni)
Vedere de pe malul lacului Beleu. În depărtare se ghicesc egrete, lopătari, lebede, rațe mici, călifari roșii. Foto: Silvia Ursul
Echipa SPPN a reușit să adune aceste date interesante și să le trimită echipei coordonatoare la nivel european, care a sintetizat toate informațiile primite de la țările europene ce au organizat activități de observare a păsărilor migratoare în aceste 2 zile. Totalurile la nivel de continent pot fi văzute aici.
Fluierar cu picioare verzi (Tringa nebularia), fotografiat pe lacul Beleu în cadrul EuroBirdwatch 2017. Foto: Ion Grosu
Repubica Moldova, prin numărul de păsări observate, s-a clasat pe locul 19 în lista țărilor participante: un scor foarte bun raportat la numărul mic de participanți (8).
Spectacular result for a small great county!
Thx for the report!
Indeed, very nice 🙂