Cum ajutăm CORECT un pui de pasăre căzut din cuib

Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii vine să avertizeze că în lunile mai-iunie, când majoritatea păsărilor cuibăresc, s-ar putea să găsim cuiburi, ouă sau chiar pui căzuți din copaci.

În cazul în care  găsim pui de păsări căzuți din cuib, trebuie să parcurgem câțiva pași simpli:

Pui de sticlete (Carduelis carduelis) hrănit de o vrabie de casă (Passer domesticus) Photo credit: Ion Grosu de la Păsări din Moldova

  • Verificăm starea puiului. În caz că puiul pare să fie sănătos și nu prezintă semne de boală sau traume, trebuie să-l ridicăm de pe sol și să încercăm să-l punem înapoi în cuib. Dacă nu găsim cuibul, punem puiul într-un loc ferit, pe creanga unui copac din imediata apropiere a locului unde l-am găsit, pentru a-l pune la adăpost de atacurile câinilor și pisicilor.

Putem să-i confecționăm un adăpost provizoriu, dintr-o cutie sau pahar de plastic, punând șervețele de hârtie sub pui. Nu punem materiale textile sub el, pentru că ghearele puiului s-ar putea încurca în firele țesăturii. După ce l-am pus într-un loc sigur, este important să urmărim dacă părinții puiului se întorc. Dacă nu au pățit ceva, cu siguranță vor veni să-l hrănească, căci păsările sunt niște părinți foarte responsabili. De aceea, este bine să stăm prin zonă pentru a vedea dacă părinții au revenit la cuib. Dacă peste două ore nu apare nimeni, anunțăm pe cineva specializat.

  • Dacă pasărea este rănită sau bolnavă, adică nu își poate flutura aripile, prezintă sângerări, aripile sunt lăsate în mod inegal, este slăbită sau tremură puternic, trebuie să cerem ajutor specializat cât mai repede posibil, pentru că orice întârziere înseamnă mai puține șanse de salvare a păsării. Un medic veterinar sau o persoană care are cunoștințe de salvare și de reabilitare a păsărilor sălbatice poate examina pasărea pentru a stabili exact ce specie este și dacă a suferit anumite traumatisme.

Dacă luăm puiul pentru a-l preda unui veterinar, îl plasăm într-o cutie de carton bine ventilată și acoperită (cele de pantofi sunt foarte bune pentru păsări mici), iar pe fundul cutiei punem șervețele de hârtie (evităm țesături din motivul explicat mai sus). Puiul trebuie ținut într-un loc cald, întunecos și ferit de zgomot. Nu îl expunem stresului inutil (copii care vor să-l mângâie, animale domestice, etc). Dacă bănuim că tremură de frig, punem în apropierea lui o sticlă cu apă caldă, învelită pentru ca puiul să nu se frigă.
Nu trebuie să îi oferim lichide păsării, în special să-i turnăm în cioc apă (se poate sufoca foarte ușor). Lichidele de care are nevoie pasărea sunt conținute de obicei în hrana specifică, dar dacă credem că suferă de deshidratare, putem îmbiba un cordon de vată în apă și atinge cu el ciocul păsării. 
Nu hrănim pasărea cu grăunțe, mălai sau alte cereale pe care le consumă păsările domestice. Hrana unui animal sălbatic diferă radical, iar noi, neștiind care e dieta specifică, riscăm le facem mai rău.
Ne spălăm bine pe mâini după ce am intrat în contact cu pasărea pentru a preveni răspândirea de boli sau de paraziți. Dezinfectăm și toate obiectele cu care pasărea a intrat în contact.

  • Dacă puiul este parțial sau complet acoperit cu pene, s-ar putea să nu aibă nevoie de ajutorul nostru, întrucât poate zbura. Puii aflați la etapa aceasta de creștere încep să exploreze spațiul de dincolo de cuib, plimbându-se pe ramurile din jur. Se întâmplă să cadă, dar acestea sunt etapele necesare în procesul de învățare a zborului. Cel mai frecvent vom găsim pui de păsări comune – mierle, sturzi, pițigoi, grauri, dar și bufnițe (ciufi de pădure, cucuvele) care cuibăresc în parcuri sau spații verzi mai mici și care ies din cuib înainte să poată zbura bine. Părinții vin și-i hrănesc pe creangă sau pe jos. Ei mențin mereu legătura cu puii și îi monitorizează din apropiere.

 

Ce nu trebuie să facem! Dacă nu există semne de traume sau boală, nu este indicat să luăm puiul acasă! O creștere artificială va determina pasărea să nu-i mai fie frică de oameni, iar asta înseamnă șanse reduse de a se readapta în libertate. Cu cât îl ținem mai mult, cu atât adultul crescut în captivitate are șanse mai mici să se reintegreze în mediul natural.

Nu trebuie să considerăm că puiul este abandonat, să îl luăm de acolo de unde l-am găsit și să-l „salvăm” ducând-l acasă la noi, fără a ști cum să-l îngrijim ulterior și ce mâncare să le dăm. Faptul că luăm puiul acasă îi poate face păsării mai mult rău decât bine. Deși suntem tentați să credem că îl vom îngriji foarte bine acasă (și ne place ideea de a avea o pasăre sălbatică în posesia noastră), niciodată nu îi vom putea oferi grija de care sunt în stare părinții puiului. În cazul speciilor diurne, puii trebuie hrăniți la 15-20 de minute, de la răsărit până la apus, cu insecte cunoscute și prinse de părinți. Răpitoarele nocturne trebuie hrănite în același interval de timp, dar pe timpul nopții, cu șoareci și alte micromamifere. O alimentație necorespunzătoare oferită de noi (pulpe de găină, de ex.) poate determina boli metabolice, precum osteodistrofiile sau demineralizările osoase. Acestea pot conduce la deformări ale oaselor, de pildă ale femurului sau ale humerusului, ceea ce ar putea face imposibil zborul. Se pot instala și hipovitaminoze, iar acestea provoacă leziuni ale pielii și penelor. În plus, există riscul transmiterii unor boli de la animal la om, precum tuberculoza aviară, salmoneloza, ornitoza sau boli parazitare.

Nu în ultimul rând, păsările sălbatice sunt supuse unui stres fantastic când sunt în captivitate. În momentul în care o pasăre este găsită, chiar și faptul că o privim înseamnă stres. Omul este perceput ca un prădător. De aceea nu trebuie să ținem pasărea în casă, chiar dacă avem cele mai bune intenții. Faptul că am găsit-o nu înseamnă că suntem proprietarii păsării.

Pornind de la aceste recomandări, putem deveni prieteni mai buni pentru păsări. Ele de regulă sunt niște ființe foarte independente și foarte descurcărețe, dar uneori se întâmplă să aibă nevoie de ajutorul nostru. Trebuie să știm cum să îl acordăm fără a le provoca pagube, dar să nu uităm că cea mai buna șansă de supraviețuire a unui pui în natură sunt părinții săi!

 

108 thoughts on “Cum ajutăm CORECT un pui de pasăre căzut din cuib

  1. Mihaela

    Buna ziua,
    Am gasit un pui de cucuvea cazut din cuib. L-am aproape de locul unde l-am gasit, au trecut 4 zile si nu a venit nimeni la el. In acest timp l-am hranit cu niste carne de pui, rame si gandaci (ramele si gandaci cumparati de la magazin de momeli). Cu ce pot sa il mai hranesc, ca a inceput sa refuze carnea de pui.
    Multumesc,

  2. Elena

    Buna ziua, am gasit un pui de pescarus intre blocuri care nu zboara, prietenul meu l a luat acasa si il hraneste cu peste de 6 ori pe zi, nu mănâncă singur, as dori sa stiu daca era mai bine sa il lase afara, acolo sunt doar cladiri si nu am vazut vreun cuib, multumesc! 🤗

  3. Teodora

    Buna ziua. Am gasit o cotofana lipita pe un carton cu lipici contra soarecilor. Pentru ca un vecin a vrut sa o arunce in ghena de gunoi, eu am reactionat rapid. I-am taiat repede aripa lipita si am fugit cu ea la vet. sa o dezlipeasca la cioc si burta. Veterinarul a zis ca e compromisa si a inceput sa ii smulga penele pana i-a dat sangele. Am fugit cu ea acasa, dupa ce am platit 50 lei consultatia si am pus-o intr-o cusca de porumbei. Apoi, citind am inteles ca trebuia sa ii dau cu ulei, sa o dezlipesc ,dar nu am stiut. I-am dat sa manance piept de pui cu ulei si i s-a dezlipit ciocul. Apoi toata iarna a stat in acea cusca in apt.mamei. Acum ,am adus-o la curte, acolo unde am gasit-o. Are un loc ingust si inalt facut cu plasa, topaie, dar nu zboara. Ciupeste rau, asa ca nu pot pune mana pe ea. Acum, vad ca ii curge sange din piept. E posibil sa se fi ranit singura ? I-am schimbat locul si se sinucide ? Vad ca pica intr-o parte, nu are stabilitate. Topaie, dar nu zboara. Ce are ? In cat timp ii cresc penele taiate ? Va multumesc pentru raspuns !

  4. Andreea

    Bună seara ,Am găsit un pui de sticlete cum îl pot ajuta .Părinți nu au venit după el ,cu ce îl pot hrăni?

  5. erikagergely

    buna ziua asi vrea sa stiu daca am gafist un pui de bufnita si are pene este vreo 2-3 luni ce asi putea face sa gaseasca parinti ?
    mami a gasito pe strada unde sunt si pradatori , a luato de acolo si a duso acasa … a facut ceva gresit ca nici parinti bufnitei nu erau in apropiere

    1. Cătălina

      Bună ziua. La geam a venit o pasăre, drepnea neagră. Am luat-o in casă. Unde pot să mă adresez? Nu știu ce să fac cu ea

      1. Miney

        Bună ziua!
        Drepnelele nu își pot lua zborul de la sol. Forma lor corporală nu le permite. Trebuie să îi dați drumul dintr-un loc înalt.

  6. Maibineillasamacolo

    Foarte frumos din partea voastra sa mentineti site-ul asta. Am gasit ieri un pui de vrabie, l-au alergat niste caini dar doar usor pt ca erau in lesa stapanilor … cand m-am intors acasa(30 minute mai tarziu) puiul era tot acolo asa ca m-am decis sa il „salvez” ….

    L-am pus intr-un sertar, am pus un prosop langa el si un capacel cu apa plus firimituri de paine. Timp de 30 de minute le-a refuzat politicos, statea speriat intr-un colt si se uita la mine, avea aripi si parea sa incerce sa zboare cand mai scapa din mana.

    Am ajuns la site-ul vostru, am returnat puiul unde l-am gasit , fiind deja noapte nu mai erau localnicii cu petii la plimbare.

    M-am intors dupa o ora sa verific daca mai e acolo … nu mai era, sper ca l-au gasit ai lui parinti iar acum are deja prima zi de zbor.

  7. Cornel

    Buna ziua
    am gasit in fata blocului meu , in gradina mai exact , un pui de cotofana , este maricel , are pene , dar nu poate zbura
    Pare sanatos , nu vad nici un cuib in copacii din jur unde as putea sa-l pun.
    Parinti lui se aud in jurul blocului , il cauta , el este destul de vizibil in iarba , insa observ ca nu coboara la el desi si el la randul lui striga dupa ajutor.
    ce considerati ca as putea sa fac ? momentan l-am lasat acolo insa nu stiu daca este in regula .
    in brasov nu cunosc nici un fel de loc unde l-as putea duce
    multumesc

    1. Ursul Silvia Post author

      Bună ziua.
      Nu vă faceți griji, puii de coțofană sunt foarte vocali și părinții vin la ei, probabil încă nu au venit pentru că v-au văzut pe Dvs în preajmă și nu îndrăzneau să se apropie.
      Vă recomand să plasați puiul într-o cutie sau un cuib improvizat și să plasați acest cuib undeva mai la înălțime, în afara zonei de acțiune a prădătorilor. Încercați să găsiți un copac, un gard, un suport, un stâlp. Puiul va continua să vocalizeze și să atragă părinții la el.

      Nu trebuie să ducem puiul niciunde, îi vom face un deserviciu uriaș dacă îl luăm de acolo și îl băgăm undeva în captivitate.

  8. Petruta Florentina Cosor

    Buna ziua am găsit un pui de pasăre dar sincer nu știu ce este.Cand l-am găsit era micuț tare nici nu prea avea pene acum a crescut dar tot nu pot sa îmi dau seama ce este.As putea să va trimit o poză să vedeți?Eu locuiesc în Franța va mulțumesc frumos

    1. Ursul Silvia Post author

      Bună ziua.
      Da, puteți expedia poza Dvs., însă aș dori să vă anunț preventiv că s-ar putea să nu știm cu exactitate despre ce specie e vorba, întrucât suntem un ONG din Republica Moldova și din acest motiv cunoștințele noastre ar putea fi limitate referitor la fauna din Franța.
      Cred că cel mai bine în acest caz este să contactați vreo asociație din regiunea Dvs. locală.

  9. Andreea

    Buna ziua,astazi am schimbat acoperisul unei cabane si au cazut cuiburi de randunele .Am gasit 5 randunele mici pe jos .Avem de gand sa le ducem acasa deoarece nu mai avem cum sa le punem la loc .Le-am hranit cu atentie cu furnici si speram sa creasca sa se faca mari.2 au pene dar nu zboara,2 au putine pene si uni nu are deloc pene.Ce ar trebui sa facem? Noi acum le am infasurat intr-un bol unde am pus o paturica

    1. Ursul Silvia Post author

      Bună ziua.

      Dacă sunteți din România, consider că cel mai bine ar fi să apelați la un centru de reabiliare profesionist, cum ar fi de exemplu Fundația Visul Luanei (București) sau Asociația Prietenii Berzelor (Sibiu), sau poate mai sunt și alte centre aproape de Dvs de care noi nu știm.
      Noi din păcate suntem din Republica Moldova și nu vă putem ajuta cu multe lucruri, în afară de sfaturi, dar în această situație suntem de părere că nu aveți cum să îngrijiți aceste păsări așa cum au ele nevoie și că e nevoie de un specialist care le-ar putea oferi îngrijirea de care au nevoie cu adevărat!

  10. Mariana Sapescu

    Bună seara. La noi la balcon a intrat în pui de Lăstun de casă . Cum trebuie să procedăm ? Unde îl punem/lăsăm , ce facem ? Vă rog recomandări. Mulțumim

    1. Ursul Silvia Post author

      Bună ziua.
      Dacă puiul nu este rănit, are toate penele pe el și poate zbura, vă recomand să îl scoateți afară, pe pervaz sau în altă parte, ca să fie vizibil pentru părinții săi. Cel mai probabil cuibul se află deasupra balconului Dvs, și puiul nu a reușit să efectueze un zbor complet până la acesta, aterizând în balcon.
      În caz că puiul este rănit și are nevoie de ajutor medical, și în caz că sunteți în România, vă recomandăm să luați legătura cu Fundația Visul Luanei, care se ocupă cu tratarea animalelor sălbatice rănite sau neajutorate.

      1. Mariana Sapescu

        Așa și am făcut. L-am pus pe pervazul de la balcon într-o cutie de la bomboane ) l-au auzit părinții și l-au luat în scurt timp. Cuibul se află deasupra balconului nostru într-adevăr ) Mulțumesc ! Suntem din Republica Moldova, Chișinău.

        1. Ursul Silvia Post author

          Mă bucur să aflu că ați procedat corect 🙂
          După nume credeam că sunteți din România.

  11. Petre Besliu

    Am salvat un pui de turturica.Are ciocul permanent deschis.De ce??
    Are pene, zboară pe distanțe mici,dar nu ciugulește semințe.
    Ce sfat ne dați??
    Cu multe mulțumiri

    1. Ursul Silvia Post author

      Bună seara. Dacă puteți, expediați vă rog o poză cu acest pui, pe adresa [email protected]. Este important la acest moment de precizat dacă într-adevăr e de turturică sau guguștiuc, pentru că adesea oamenii confundă aceste specii între ele.
      De asemenea, dacă vă aflați în România, v-aș recomanda să luați legătura urgent cu cei de la Visul Luanei. Ei ar putea prelua puiul pentru îngrijiri, mai ales că au în echipă veterinari (noi suntem ornitologi și din acest motiv avem cunoștințe limitate despre ajutorul medical la păsări). Puteți găsi datele lor de contact pe acest site: https://visulluanei.org/

      Referitor la cioc vă rog să dați mai multe detalii: poate să îl închidă, sau e o problemă mecanică (a înțepenit deschis)? Sau îl deschide mereu când vă vede pe Dvs? Nu ciugulește semințe pentru că la această etapă de dezvoltare nu poate să se hrănească singur, așteaptă de la părinți mâncare direct în gură.

  12. Lavinia

    Buna dimineata,
    Pisicul meu a venit in aceasta dimineata cu un pui ffff mic de pasare in gura (locuim in Bucuresti, la parter, iar pisicul iese afara), cred ca are cateva zile, ochii ii sunt lipiti, nu i-a deschis inca, i se vede pielea, pene deloc, doar niste mici perisori, nu scoate niciun sunet doar deschide gura. Banuiesc ca a cazut din cuib si pisicul l-a gasit, mi l-a adus mie. Nu am nici cea mai mica idee care i-ar fi cuibul intrucat locuim intr-o zona cu foarte multi copaci, m-am tot uitat.
    Ce sfaturi aveti in acest caz? In afara de a nu mai lasa pisica afara :)).
    Multumesc frumos!

    1. Ursul Silvia Post author

      Bună ziua. Întrucât sunteți din București, vă recomand să luați de urgență legătura cu cei de la Fundația Visul Luanei, care se află tot în București. Ei ar putea prelua puiul pentru îngrijiri. Puteți găsi datele lor de contact pe acest site: https://visulluanei.org/

      Întrucât noi suntem o organizație din Republica Moldova, vă putem ajuta doar cu sfaturi de bază și recomandări la cine să vă adresați în regiunea Dvs. Vă urăm mult succes!

      1. Lavinia

        Multumesc tare mult pentru sfat. Voi lua legatura cu cei de la Visul Luanei, intre timp pisicul mi-a mai adus 2 pui unul mai micut si celalalt mai mare, au pene, deschid ochii. Le-am dat niste apa in care am pus malai sa se inmoaie si cam atat ca nu stiu. Le-am improvizat o casuta dintr-o cutie de pantofi cu servetele inauntru si i-am pus unul langa alrul. Sper sa ma ajute cei de la Visul Luanei ca nu stiu ce sa fac cu ei, sunt foarte foarte micuti. Seara linistita.

  13. Monica

    Buna ziua,

    Am salvat un pui de vrabiuta din gura unui motan si l-am luat acasa cu intentia de a il ingriji. Era prea periculos sa il las acolo, intr-un loc plin de pisici, fiind si ranit.Sangera putin la cap si la aripa, dar nu parea sa fie afectat intern, intrucat misca aripile foarte bine si parea destul de vioi. Mentionez ca avea penaj, nu era golas, dar nu putea zbura decat foarte putin din mana mea pana jos, pe covor, pe o distanta mica.
    L-am dezinfectat cu un betisor de ureche imbimat in alcool iodat in locurile sangerande. In prima seara a mancat foarte putina faina de ovaz, dar a baut apa. A doua zi a fost foarte vioi, a dat din aripi,a mancat singur si a baut apa o data la 20 minute ( firimituri de paine, fulgi maruntiti de ovaz, bucati mici de salata verde, broccoli, seminte de chia inmuiate). Ma atentiona el cand ii era foame. Nu a fost nevoie sa il hranesc cu pipeta, se hranea si bea apa singur. In cea mai mare parte a timpului l-am lasat liber prin camera, pentru a nu fi stresat. Am incercat sa ii localizez cuibul, dar nu l-am gasit.
    Dupa ce ieri toata ziua a fost plin de viata, aseara s-a plimbat prin balcon, i-am dat apa si mancare si l-am culcat la ora 21.00 intr-o cutie mare, improvizand un fel de cuib din carpe si servetele. Temperatura din camera era in jur de 24 de grade. Cand m-am trezit, la ora 05.30 era mort. Astazi vroiam sa ii cumpar mancare speciala si viermisori. Practic doar o zi a mancat din alimentele mentionate mai sus.
    Incerc sa imi dau seama de ce a murit subit, cu toate ca ieri s-a hranit singur si a fost foarte vioi.

    Va multumesc!

    1. Ursul Silvia Post author

      Bună ziua. Din păcate, se mai întâmplă astfel de situații, ca pasărea să moară subit în îngrijirea omului.
      Bănuiala mea ar fi că puiul a murit de la bacteriile „primite” prin mușcătura pisicii. Pisicile au un complex de bacterii în salivă, care odată trecute la păsări, fac ravagii pentru că păsările nu au anti-biotic natural cu care le-ar putea elimina. De aceea, puține păsări ajung să supraviețuiască după ce au fost mușcate de pisică, mai ales dacă nu li s-a dat antibiotic în primele ore după mușcătură.
      În cazul puiului Dvs. presupun că saliva a acționat rapid pentru că rănile au fost adânci și sângerânde (saliva a intrat repede în circuitul sangvin).
      Dar aceastae doar o presupunere, o teorie pe care mi-am format-o după ce am analizat toți pașii pe care i-ați făcut pentru a salva puiul. Vă recomand să mai întrebați și alte persoane, mai ales medicii veterinari de la Fundația Visul Luanei, cărora le-au trecut prin mâini multe păsări rănite!

      1. Monica

        Va multumesc mult pentru raspuns!

        Mi-a fost teama sa ii dau antibiotic, fiind atat de mic. Am crezut ca daca dezinfectez bine locul, pericolul dispare. Intr-adevar, avea putine sanse de supravietuire.

        1. Ursul Silvia Post author

          Cu plăcere. E totuși bine că i-ați aplicat atâtea măsuri de reabilitare! Însă pe viitor vă rugăm pe viitor să nu oferiți păsărilor firimituri de pâine, absolut deloc. Optați mai bine pentru semințe sau insecte uscate.

          1. Monica

            Am citit intre timp si articolul despre painea oferita pasarilor. Nu stiam ca este contraindicata.
            Sper totusi ca nu a murit din aceasta cauza (

  14. oana ormos

    Buna seara,
    as fi vrut sa fi dat de articolul dumneavoastra mai repede. Acum doua luni am gasit un puiut de gugustiuc, cazut din cuib. L-am hranit la inceput cu malai si seminte si i-am dat apa cu seringa, ca nu putea manca si bea singurel. In scurt timp a invatat sa manance si sa bea singurel. Am zis ca il ajut daca il tin la noi pana trece iarna, ca sa prinda puteri si sa se descurce apoi singur in natura. De 2 saptamani ii cad penele, e cam golas, ceea ce ma sperie. Sper sa nu aiba probleme de sanatate. El este vioi, e bine hranit si ingrijit.
    Ce ma sfatuiti sa fac? Nu l-as putea da drumul inca, pentru ca precis nu ar face fata pe cont propriu. Pe de alta parte ma gandesc ca daca il tin in continuare sa nu se agraveze situatia cu penele.
    Va multumesc anticipat pentru raspuns.
    O seara placuta!

    1. Ursul Silvia Post author

      Bună seara. Da, cel mai probabil pasărea suferă de lipsă de proteine esențiale pentru menținerea penelor. Acum categoric nu aveți cum să îl eliberați afară, căci nu are nici o șansă de supraviețuire. Mergeți de urgență la o farmacie veterinară și cereți un medicament pentru fortificarea penelor, de obicei e un mix de proteine și minerale pe care țăranii le dau păsărilor din curte. Dacă nu găsiți, căutați în petshop-uri insecte uscate, larve congelate sau altceva de acest gen. Mai sunt și magazine de pescărie ce vând larve de muște, acestea sunt pline de proteine și lipide. Dacă nici așa nu găsiți, dați-i orice proteină puteți: la petshop se găsesc crustacee uscate de tip Gammarus care se dau și țestoaselor și peștilor, există chiar și granule speciale pentru pești care conțin proteine.
      În mod normal, pe timp de iarnă, guguștiucii se hrănesc cu multe semințe, de tipul floarea soarelui, grâu, orz – așa că puteți să îi amestecați din când în când astfel de semințe și lăsați-l să se servească. Puteți încerca, deși nu știu ce succes o să aibă, să amestecați aceste semințe cu un ou crud, va rezulta un fel de pastă cu proteine. Guguștiucii când sunt mici sunt hrăniți de părinți cu un fel de pastă regurgitată de ei, foarte hrănitoare. În lipsa acesteia, va trebui să vă descurcați cu ce aveți la îndemână.
      Este esențial să îi oferiți o sursă de căldură în aceste zile cât nu are pene. Puneți-i alături o sticlă cu apă caldă, învelită într-o textilă, și schimbați-o la câteva ore. În acest fel pasărea nu va intra în hipotermie și își va păstra energia pentru creștere și recuperare. Este de așteptat ca penele să continue să cadă, dar oricum trebuie să interveneți repede și să-i oferiți proteinele necesare. Vă rog să îmi spuneți din ce zone a corpului îi cad mai mult penele?

      1. oana ormos

        Multumesc mult pentru raspunsul prompt si pentru sfaturi.
        In zona aripilor si sub aripi ii cad penele. La sfatul unui prieten columbofil am inceput sa ii dau si arahide netratate. Vad ca ii plac si le mananca repede.
        Baita ar trebui sa ii fac? I-ar prinde bine?

        1. Ursul Silvia Post author

          De baie nu știu ce să spun, aici nu ne pricepem. Poate așteptați până îi cresc din nou penele. Între timp verificați să nu aibă vreo parazitoză sau infecție pe piele sau pene.
          Foarte bine că îi dați arahide, nu mă miră că le mănâncă. Acum pe timp de iarnă guguștiucii nu sunt pretențioși deloc, și un apetit pe măsură 🙂

  15. Teodora

    Buna ziua. Imediat dupa ce au plecat randunelele si lastunii care au cuiburi la strasina blocurilor din cartierul meu am gasit in balcon un pui de lastun de casa suferind. Avea o pozitie ciudata. Pe partea stanga parea aproape paralizat. Tinea degetele piciorului stang adunate ca un pumn si nu se putea sprijini pe el. Aripile atarnande si departate de corp par prea grele pentru el si de asemenea pare cocosat. Poate zbura pe distante scurte si fara sa ia in inaltime. Veterinarul mi-a spus ca e greu cu ei, ca trebuie hraniti cu insecte si daca nu pot sa i le asigur, cu bucatele mici de muschiulet slab. Este la mine de 6 zile. Mai intai m-am straduit sa-l hranesc cu muste si musculite dar nu pot sa prind cate ar manca el, asa ca am introdus treptat bucatele mici de piept crud de pui. Le-a mancat dar nu cred ca e foarte bine pentru el. Azi i-am intins o bucatica de miez de mar si a mancat cu mare pofta. I-am mai dat si a parut incantat. La inceput, in primele 2 zile gainatul lui era consistent, oval impartit in doua culori: maro si alb. Dupa ce a mancat carnita a facut diaree si gainatul era verde inchis, fluid. Dupa ce a mancat mar a facut din nou un gainat „frumos” ca la inceput. Apa bea foarte rar. Nimeni nu ma poate ajuta cu un sfat. Puiul a devenit foarte prietenos. Ii place cel mai mult sa stea in palma. Are colivie mare. Cand o las deschisa vine la mine si vrea sa se cuibareasca in palma. Nu cred ca se va mai putea adapta vreodata la mediul de afara dar macar sa-i fie bine inauntru as vrea. Am ajutat multe pasarele sa se faca bine si sa revina in natura dar niciodata o insectivora. Sunt sigura ce este pui de lastun de casa. Va rog ajutati-ma cu un sfat despre hranire in primul rand si ce altceva mai stiti. Sunt in Romania.
    Va multumesc anticipat pentru raspuns.

    1. Ursul Silvia Post author

      Bună ziua.
      Veterinarul consultat de Dvs a avut dreptate, este nevoie de o hrană insectivoră bogată. Din păcate, pe măsură ce toamna înaintează, va fi tot mai greu să îi găsiți insecte. Va fi nevoie să căutați în magazinele de specialitate fie insecte uscate, fie crustacee mărunțite cum ar fi Gammarus. Puteți să îi amestecați în hrană și semințe crude, nesărate, cum ar fi de floarea soarelui – sunt oleaginoase și destul de hrănitoare pentru păsările care rămân iarna aici. Cu carne de găină nu îl hrăniți, e prea grea pentru ei și în plus dacă e din comerț chiar e contraindicată păsărilor sălbatice. Fructele sunt ok, acum toamna multe păsări se înfruptă din recoltele din grădină. Nu îi dați pâine sau produse de patiserie – sunt contraindicate păsărilor sălbatice. De apă nu vă faceți griji – în mod normal își ia necesarul de apă din hrana pe care i-o oferiți, dar puteți să îi puneți undeva o farfurioară ne-adâncă, în caz că vrea să bea mai mult sau să facă o băiță.
      Din păcate, noi suntem o organizație din Republica Moldova și nu cunoaștem oferta de magazine petshop din România, dar vă îndemn să căutați peste tot, inclusiv la persoane individuale care cresc insecte pentru pescari.

      De asemenea, dacă nu sunteți sigură cum să îngrijiți corect puiul sau observați probleme de sănătate, apelați cel mai bine la Fundația Visul Luanei – ei au experiență în reabilitarea păsărilor sălbatice și în fiecare vară au avut în îngrijire lăstuni cu probleme de sănătate.

      Toate cele bune!

  16. Elisabeta Coman

    Bună dimineața, aseara
    un pui de mierla mi.a iesit in cale. Cum, o pisica ii dadea tarcoale , am hotarat sa ii iau acasa..specific ca are pene dar inca nu zboara. Cu ce il pot hrani?

    1. Ursul Silvia Post author

      Bună ziua.
      În primul și primul rând este important să îl re-întoarceți acolo de unde l-ați laut, pentru că cele mai bune șanse de supraviețuire ale puiului sunt garantate de părinții săi. Prin urmare, încercați să îl puneți pe vreun copac din apropiere și monitorizați vrep 2 ore zona să vedeți dacă se apropie vreun adult de mierlă la el.
      În caz contrar, creșterea puiului o să vă provoace mari bătăi de cap și responsabilitate multă. Un pui trebuie hrănit cu larve de insecte și viermișori foarte des. Căutați pe la magazinele de pescărie, poate găsiți larve de muscă (sunt albe și grase, foarte hrănitoare) sau la PET-shopuri crustacee uscate din genul Gammarus. Acestea pot fi date umezite.

      1. Mihaela

        Am salvat acum 2 luni o vrăbiuța, acum mănâncă singura, se tine după mine, face gălăgie când ii e foame, se răsfață sa-i dau eu sa mănânce, am ținut-o libera in culcușul ei, iar de 2 sapt i-am transferat totul intr-o colivie cu portița deschisă, foarte fericita NERO, intra, iese când vrea, DAR avem o problema, nu zboară, se lovește de toate obiectele din zona in care cade când încearcă, și-a rupt toate penele din coada și are penele foarte zburlit. Are și nisip special in care se spală. Este normal?

        1. Ursul Silvia Post author

          Bună ziua.
          Este important să precizați cu ce ați hrănit pasărea. Asta pentru că sănătatea și calitatea penelor depinde direct de calitatea mâncării. O hrană bogată în proteine, așa cum are nevoie orice pui de pasăre, va determina pene sănătoase, lucioase și capabile să asigure un zbor decent.
          Prin urmare, presupun că vrabia Dvs nu poate zbura și are penajul în stare nesatisfăcătoare din cauza că nu a primit hrana care trebuie. Este nevoie să îi administrați minerale și vitamine pentru păsări – de obicei le găsiți la magazinele pentru animale de companie sau la farmacii veterinare. Puteți efectua și o vizită la un veterinar specializat, însă din câte știu consultația costă scump. Sau puteți cere sfatul unui cabinet veterinar pe facebook, expediind fotografii cu pasărea Dvs.
          Ideea e că, din păcate, chiar și cu vitamine/minerale, penajul păsării nu va arăta sănătos 100%. E nevoie de mult timp pentru înlocuirea completă a penajului, așa că eu personal consider că va nevoie să țineți pasărea în casă sub supravegherea Dvs.

          1. Mihaela

            Buna ziua! Am hrănit pasarea cu mancare specială pt pui de perus și păsări mici amestecată cu mancare de pisici junior, i-am dat vitamine și minerale, am încercat sa-i creez un mediu cât mai prielnic. Problema ei era de când am salvat-o, fiind fără pene și căzută din pom pe o strada circulată, cred ca a fost lovită, avea gâtul strâmb, era lăsată pe o parte, acum țopăie fără probleme, dar când încearcă sa zboare se rostogolește foarte tare și își frânge pene din coada. Ea este libera prin camera și când vrea intra in colivie.

          2. Ursul Silvia Post author

            Bună seara. Da, e posibil ca trauma din primele zile de viață să se manifeste și acum la partea de zbor, adică legată de coordonarea mișcărilor sau menținerea echilibrului. Nu sunt specialist foarte bun în domeniul hrănirii păsărilor sălbatice, dar am impresia că mâncarea de peruși a fost elementul care a încurcat (ideal e ca puiul să fie hrănit cu insecte și abia apoi când își schimbă penajul de adușt să treacă la dietă bazată pe semințe).
            Oricum, e nobil faptul că ați salvat pasărea și ați îngrijit-o atâta timp. Problema e că, din câte se vede, pasărea are nevoie de ajutor mai specializat, de genul un veterinar care să examineze pasărea. Vă recoamnd să vizitați un cabinet veterinar din localitatea Dvs sau să luați legătura cu Fundația Visul Luanei – lor le-au trecut prin mâini multe păsări cu diverse probleme și cred că ar putea să vă ofere sfaturi mai concrete și mai apropiate de medicina veterinară.
            Părerea mea este că în această iarnă, cel puțin, veți fi nevoită să țineți pasărea în casă sub supravegherea Dvs. Eliberarea ei în natură înainte de venirea sezonului rece îi garantează moartea.

    1. Ursul Silvia Post author

      Bună ziua. Ideal ar fi să plasați înapoi de unde a căzut sau cel puțin să îl așezați astfel încît părinții să îl vadă. Depinde foarte mult de vârsta puiului și în ce stare este. De asemenea, este important de precizat că identificarea speciei trebuie să fie exactă – sunteți sigur că e vorba de o rândunică sau de altă specie?

      1. manea ion

        puiu este de randunica dar nu stiu ce specie azi este a treia zi de cand l-am gasit cat traieste fara mancare un pui eu i-am dat astazi 3 musculite. Este putin,l-am pus la vedere pe pervaz si geamul deschis este posibil ca parinti vina sa ii deie mancare.puiul este destul de mare are pene dar nu poate sa zboare.I-am luat viermisori dar nu stiu cum sa ii dau vii sau morti

        1. Ursul Silvia Post author

          Bună ziua. Încep prin a vă spune că rândunica este deja o specie aparte de orice altă pasăre asemănătoare. Prin urmare, Dvs aveți sau o rândunică, sau un lăstun de casă, sau o drepnea. O fotografie ar ajuta mult la identificarea corectă și ar stabili pe viitor cel mai corect meniu de hrănire.
          Aș vrea să vă atrag atenția că noi suntem un ONG din Republica Moldova, prin urmare dacă sunteți din România vă putem ajuta doar cu sfaturi generale și totodată vă putem recomanda să vă adresați la un centru de specialitate în caz că pasărea suferă de probleme de sănătate.
          S-ar putea ca viermișorii pe care îi aveți să nu fie cei mai indicați pentru acest pui – repet, este important de identificat corect specia – dar în orice caz ei se administrează morți și preferabil mărunțiți.

  17. Cessonia

    Buna !..nu este pui de randunica avea aceiasi forma dar era ceva diferit..a cautat o colega si a gasit ce este de fapt.. ..este pui de drepnea neagra..are ceva daca ii dau si melci sa manance?

    1. Ursul Silvia Post author

      Dacă este drepnea, situația e mult mai gravă: acesti pui trebuie hraniti cu mancare speciala (melcii nu sunt deloc indicați) si are nevoie de un tratament special (drepnelele isi petrec intreaga viata ina er si nu coboara niciodata la sol, drept pentru care indivizii ajunsi pe jos intra in contact cu toate microorganismele de pe sol si astfel isi pericliteaza sanatatea).
      Vă recomand cu seriozitate să apelați la Inițiativa Drepneaua Neagra Romania (https://www.facebook.com/I.D.N.Romania). Ei au sediul in Bucuresti si se ocupa de reabilitarea drepnelelor salbatice. Va recomand sa ii contactati cat mai repede si sa expediati puiul de drepnea in ingrijirea lor.
      Toate cele bune si mult succes!

  18. Goreanu Gabriela

    Buna ziua!
    Am gasit azi, jos un pui de pasare,nu are puf nici pene se vede ca a iesit din ou nu de multe zile. Cred ca A cazut din cuib. Lam hranit cu furnici si apa. Nu stiu ce sa fac cu el dupa ce am citit inf de mai sus . Dvs ce credeti ca trebuie sa fac???

    1. Ursul Silvia Post author

      Buna ziua. Cer scuze ca raspund asa tarziu, mesajul Dvs a nimerit in spam si l-am gasit doar din intamplare.
      In primul rand este nevoie de identificat specia din care face parte puiul. E nevoie de mai multe informatii referitor la locul unde ati gasit puiul, habitatul, ce era prin jur – aceste indicii vor ajuta la aproximarea speciei cuibaritoare in zona.
      In al doilea rand, plasati-l intr-o cutie si puneti-i alaturi o sticla cu apa calda (acoperita cu ceva textil ca puiul sa nu se opareasca). In lipsa unei surse de caldura, un pui golaș riscă să moară de hipotermie.
      Hrana universală care ar merge la puii mici-mici este mâncarea pentru pisică care conține un procent de proteină de găina in valoare de 25-30% (30% e valoarea cea mai ridicată). Umeziți mâncarea până când se dezintegrează și apoi îi dați puiului fărâme mici ca să le înghită. Nu e nevoie să îi dați apă, căci el își ia necesarul din hrana oferită. Puiul trebuie hrănit o dată la 20-30 minute, apoi pe măsură ce crește răriți frecvența până la o oră.
      Vă rog să ne tineți la curent în privința progresului.

      Toate cele bune!

  19. cessonia

    buna ziua! am gasit acum, in drum spre serviciu un pui de randunica cazut din cuib..problema a fost ca nu am gasit cuibul..ma gandesc ca l-a gasit cineva , la luat si l-a pus intr-un loc mai ferit..a baut apa..este marisor acoperit cu pene..e cam bleg..mananca doar insecte? sa ma duc la articole de pescuit sa iau rame ..cum sa i le dau? rezista fara sa manance macar 4 ore?sa plec de la serviciu mai devreme sa ii iau de mancare..

    1. Ursul Silvia Post author

      Bună ziua.
      Da, puteți căuta insecte sau crustacee uscate la petshopuri sau articole de pescărie. Însă când îl hrăniți va trebui să le umeziți ca să le poată mâncare.
      Patru ore e posibil să nu reziste, mai ales că nu se știe de când stă așa nehrănit. Încercați să mențineți maxim 2 ore de pauză între hrăniri. S-ar putea ca puiul să zboare după ce se odihnește și își revine un pic. Țineți-l la adăpst într-o cutie întunecată unde nu îl deranjează nimeni și verificați-i starea din când în când.
      Toate cele bune.

      1. cessonia

        multumesc de raspuns!
        .acum e destul de activ..s-a curatat un pic a deschis aripile..cauta pe unde sa iasa din cutie..o sa ii dau de mancare dupa care sa vad..poate prinde putere si o sa poata sa zboare..

  20. Daria

    Buna ziua. Am gasit pe strada un pui de graur care pare ca invata sa zboare. L-am luat acasa pentru ca erau 2 pisici ce-i dadeau tarcoale, m-am uitat prin preajma, dar nu am vazut niciun cuib sau macar un copac unde sa il pot pune. Din cate am vazut isi tine un picior ridicat, desi l-am vazut topaind fara nicio problema. Il pot ingriji, dar sper ca exista o cale prin care sa ii pot da drumul cat mai rapid in libertate. Stau in Buciresti, iar maine cel mai probabil o sa il duc la un veterinar, dar mai incolo (sperind ca nu are nicio problema) nu stiu cum il mai pot ajuta. Ai cumva vreun sfat?

    1. Ursul Silvia Post author

      Bună ziua.
      Sfatul nostru este să eliberați pasărea cât mai repede posibil, mai ales dacă e în stare să zboare și să se hrănească în mod individual. Dacă ați făcut vizita la veterinar și v-a spus că pasărea e sănătoasă, vă recomandăm să îi dați drumul să zboare pentru că altfel pasărea s-ar putea obișnui în captivitate. În plus, creșterea unui pui de pasăre este de multe ori o activitate plină de responsabilități și stres, începând cu mâncarea și terminând cu oferirea conditiilor potrivite pentru zbor. Din acest motiv, vă recomand să o eliberați prin locația unde ați găsit-o și să stați pe acolo vrep oră-două ca să urmăriți activitățile păsării și interacțiunea cu alți semeni de-ai săi.

  21. Andra

    Buna
    De 2 luni ingrijesc un pui de vrabie, l am gasit pe casa scarii si nu am stiut ce sa ii fac, de doua luni sta prin casa si mai am un perus in varsta de 2 ani. Zboara dar haotic, nu mananca multe chestii, doar paine uda sau viermisori. De 2 zile nu stiu ce are in timpul zilei aparent este bine dar seara se sperie foarte tare, se zbate, din zbor nu mai aterizeaza bine, se loveste de orice prin casa si unde cade acolo ramane, nu se mai misca pana ma duc eu sa il iau. Nu imi pot da seama ce are, azi este a 3a zi cand face la fel. Am incercat sa ii dau drumul afara si nu a vrut sa plece. Ma poate ajuta cineva?

    1. Ursul Silvia Post author

      Buna ziua. Regret sa va spun, dar dieta alimentara a puiului este greșită. Păsările sălbatice nu trebuie hrănite cu pâine, este un aliment contraindicat faunei sălbatice. Aceasta nu le oferă păsărilor absolut nici un element nutritiv, iar puii in general au nevoie doar de proteina de origine animală, adică insecte. Despre viermi nu știu ce să zic, conteaza mult de care viermi, căci din experiența știu că nu toți viermii sunt acceptați de organismul păsărilor. Părerea mea este că puiul Dvs nu a avut parte de elementele nutritive necesare de-a lungul perioadei cat a crescut, ceea ce posibil i-a provocat boli precum hipovitaminoze sau dereglări minerale ale oaselor. Evident, nu pot să mă pronunț cu exactitate din cauză că nu am văzut puiul Dvs. Recomandarea mea e să mergeți la un veterinar din zona sau sa apelați la un Centru de realitate daca acesta exista (intuiesc că sunteți din Romania, dar nu cunosc zona). Un veterinar va înțelege mai bine decât un ornitolog care e problema de sănătate a păsării. De asemenea, poate analizați daca i s-a intamplat ceva puiului in urma cu doua zile, sau trei, până a face lucrurile pe care le-ați descris. Poate l-a atacat cineva? Poate in prima seara a avut tare și s-a ales cu traume? Noi din păcate de la distanță putem doar banui anumite motive (inclusiv cel legat de alimentație, care e un factor determinant în sănătatea viitorilor adulți).

      1. Andra

        Am incercat si cu insecte, dar refuza categoric orice hrana, de aceea l am lasat pe el singur sa aleaga ce vrea sa manance. Sigur in zborul acesta haotic s a lovit la cap, cred ca de aceea face asa, de atacat sigur nu l a atacat nimic. Da sun din Romania, din orasul Sibiu. Am sa caut un veterinar sa il duc sa vad ce are. Multumesc de sfat.

        1. Ursul Silvia Post author

          Cu drag. Daca doriți, ne puteți trimite o poza cu pasarea Dvs, ca să ne uităm și noi, poate vedem ce are. Intr-adevar e o situație mai tristă, dar eu cred că doar ajutorul medical îl poate salva in acest moment.

          1. Andra

            Sigur, imi lasati o adresa de email?
            Aici nu pot incarca fotografii

  22. Mariana

    Buna seara! Am găsit un puișor de pasare dar nu foarte mic deoarece are deja penaj pe lângă puf, dar nu zboară și l-am adus acasă. Nu vreau sa ii fac niciun rău, dar are un picior rupt sau habar nu am cum este că nu este deloc rănit nu are umflatura. Pur și simplu îl are dar îi atârna nu se sprijină deloc pe el. AJUTAȚI MĂ

    1. Ursul Silvia Post author

      Bună seara. Daca aveți bănuiala că puiul are un picior rupt, trebuie neapărat să îl vadă un specialist veterinar. Din ce localitate sunteți?
      Pe noapte va recomand să țineți puiul într-o cutie, total ferit de alte animale domestice și cât mai rar luat în mână. Nu ii dați de mâncare sau de băut cu forța. Dacă supraviețuiește până dimineața, trebuie neapărat să fie vazut de un veterinar.

  23. Vasile

    Buna ziua! Am găsit în curte un pui de gaita. L-am îngrijit, l-am crescut, l-am învățat sa mănânce singur, zboară foarte bine, e vesel și plin de viata. Problema e ca sta toată ziua în pomii din jurul casei, nu se îndepărtează deloc , iar cand ne vede sau ne aude în curte vine la noi. I-am amenajat un loc pe terasa unde ii punem mâncare, apa și unde doarme. Am vrea sa știm ce trebuie sa facem ca să-l integram cât mai repede în mediul lui natural? Să-l ducem în pădure sa se înstrăineze de noi? Se va descurca singur? Se va adapta? Mulțumim!

    1. Ursul Silvia Post author

      Bună ziua.
      Nu este deloc de mirare comportamentul păsării, aceasta s-a obișnuit cu Dvs și chiar vă crede părinții săi, sau cel puțin vă privește ca garantul supraviețuirii sale. De obicei puii, mai ales dacă încep să fie îngrijiți de om încă din primele săptămâni de viață, dezvoltă un atașament față de îngrijitor (fenomen numit „imprinting”). Noi avertizăm publicul larg despre acest fenomen și îi pre-întâmpinăm de acest lucru pe toți oamenii care apelează la noi.
      Din păcate acum la etapa aceasta puteți face puține lucruri pentru a determina pasărea să devină independentă. Șansele de supraviețuire în pădure sunt reduse decât doar dacă învață să-și găsească mâncare singură.
      Prin urmare, încercați să îi dați mâncare mai rar ca să o determinați să plece în căutarea mâncării, și totodată interacționați mai puțin cu pasărea de fiecare dată când sunteți afară.
      Gaițele sunt foarte inteligente și au o memorie foarte bună, prin urmare pasărea Dvs va continua să stea prin preajmă și să vă viziteze când dorește.
      Puteți încerca să o duceți în pădure după vreo câteva săptămâni, că poate între timp îi apare natural dorința de a explora, dar chiar și așa trebuie să acceptați că e posibil să nu se adapteze la acest mediu, mai ales că e o pasăre tânără și ne-experimentată.
      De obicei astfel de păsări rămân să-și petreacă viața în jurul familiei care le-a crescut, stau prin curte sau împrejurimi și nu se depărtează. E posibil ca și gaița Dvs poate să facă același lucru. Oricum, e bine că stă prin copaci și își vede de treabă. Trebuie să evitați contactul cu ea și să o lăsați chiar să-și caute singură de mâncare în următoarele săptămâni/luni, mai ales că la începutul toamnei vor fi multe surse de hrană disponibile.

      1. Vasile

        Ne-am documentat mult de pe site-ul dvs. pe care îl consideram foarte bun, util și interesant! Ne-am dat seama ca e vorba de fenomenul de „imprinting” asa ca vom urma sfaturile dumneavoastră pentru care va mulțumim foarte mult! Cu stima și mult respect, Vasile!

  24. Mihaela

    Buna seara. Este al 2 lea an în care găsim pui de pescarus cazuti in spatiul verde din fața scarii, în principal cad de pe blocuri. El pare destul de speriat, sta lipit de un geam stil oglinda. Pe cel de anul trecut am incercat sa il suim la loc pe bloc dar in jumatate de ora era la loc jos si a 2 a zi l am dus într-o altă zonă pe un lac cu multă verdeață si păsări.
    Anul acesta am întâlnit aceeasi problemă si nu prea stim cum am putea proceda sa fie cel mai bine pentru el. Puiul nu mai este chiar mic are pene si incearca sa zboare dar nu poate sa se înalțe încă.
    Ne puteti ajuta cu un sfat?

    1. Ursul Silvia Post author

      Bună ziua.
      Corect, puiul învață a zbura și de aceea cade mereu în fața Dvs. Încă deprinde tehnica și din acest motiv nu reușește din prima, însă tocmai de aceea are nevoie de prezența părinților ca să persevereze. Prin urmare eu vă recomand să urcați puiul înapoi pe bloc, însă va trebui să vă așteptați ca el să cadă încontinuu. Nu cred că plasarea acestuia într-o altă zonă ar fi soluția, cel puțin în acest moment, căci acolo este lipsit de grija parentală și nu știe ce să facă, unde să se ascundă și cum să se adapteze. Situația va mai dura așa vreo săptămână-două, până când puiul va zbura independent și atunci va fi cu totul pe picioarele sale.

      1. Mihaela

        Mulțumesc frumos pentru raspuns. L-am suit la loc pe bloc, momentan nu a mai cazut, ramane de vazut daca va mai apărea.

  25. Adriana Pavelescu

    Buna ziua
    Am gasit un pui de gugustiuc, in gradina, cred ca a cazut din cuib.Zboara putin, dar la inaltime mica, nu vrea sa manance, l-am luat in mana, nu pare a fi ranit
    Ce as putea face?

  26. Maria

    Am nevoie de ajutor! Am.gasit o turturica care pare a fi un puiut ceva mai maricel cazuta in curte.initial am crezut ca este din cauza frigului asa ca am bagat.o in casa acum si a mai revenit adica sta pe picioarele ei dar refuza sa manance si cand respira scoate un zgomot ciudat care seamana cu un suierat.nu stiu ce sa fac cu ea

    1. Ursul Silvia Post author

      Bună ziua. În primul rând, am dori să știm din ce loclitate sunteți. Noi activăm în Republica Moldova și prin urmare putem ajuta persoanele care ni se adresează din România doar într-o anumită limită. În caz că sunteți aproape de București, vă puteți adresa la Fundația „Visul Luanei”.
      Părerea noastră e că de fapt ar putea fi un guguștiuc, nu turturică (turturica migrează pe timpul iernii, pe când guguștiucul este sedentar). Probabil a căzut de pe streașina acoperișului sau dintr-un copac și și-a vătămat niște organe. E posibil să aibă leziuni interne, dar e doar o presupunere din partea noastră (suntem ornitologi, nu veterinari).
      Vă sfătuim să apelați la veterinari din România specializați pe avifauna sălbatică. Sunt cu siguranță mai mulți decât în Republica Moldova 🙂

  27. Elena

    Buna seara! Azi era pe mașina unei femei un pui,a venit la noi la munca iar un coleg l-a luat…e rănit la cap…are pielea de pe caput luată…clar nu știu de unde a căzut…sunt in UK…mâine sper sa rezolv sa găsesc pe cineva …l-am dat acolo cu dezinfectant ,i-am dat apa,îl am acasă intr-o cutie….se mișcă in Cutie dar nu zboară..nu știu ce pasare e,doar ca nu puteam sa îl las acolo pe jos. Dacă nu reușesc sa dau de cineva sa îl îngrijească? Mama mi-a spus da ii pun și niște Tetraciclina la rana! Ce sa fac? Mi se rupe sufletul de el!

    1. Ursul Silvia Post author

      Buna seara. E un caz greu, s-ar putea sa nu supravietuiasca. Din cate știu, tetraciclina e un antibiotic, și nu cred că e potrivit pentru o rana de genul acesta. Probabil nu zboară pentru că abia se învață, dar uitati-va atent sa nu aibă și alte traume. Are toate penele pe corp?
      Nu cunosc care e situația în UK, dar cred că pe aproape de Dvs trebuie sa existe vreo filială a Royal Society for Protection of Birds (RSPB). Contactați-i pe ei și cereți ajutorul, poate ei va îndruma spre un centru de reabilitare. Supravegheati-l cat mai bine noaptea asta. Puneti-i alaturi o sticla de apa calda învelită într-un prosop, că sa nu facă hipotermie.

      1. Elena

        Mulțumesc mult. Neașteptat azi pare mult mai bine. Am făcut rost de nr lor de tel și ii aștept sa vina…

  28. Lorena Pirvu

    Buna ziua,
    Pe partea laterala a casei si au făcut randunicile aproximativ 20 de cuiburi. Periodic pica puiuți, atât acoperiți cu pene, cât si “golași”. Cu siguranța nu voi nimeri cuibul corect, pentru ca sunt unul lângă altul. Ce se întâmpla cu puiuții dacă ii pun in alt cuib? Menționez ca nu i pot tine, pentru ca am trei pisici.
    Mulțumesc.

    1. Ursul Silvia Post author

      Buna ziua. Incercati sa ii puneți în ce cuib credeți că e mai potrivit. Mai bine așa decât să îi luați în casa sau să ii țineți pe undeva. Cei golași sunt mai vulnerabili, pe ei ar fi bine de pus in cuib mai întâi. Cei cu pene cad probabil pentru că încearca sa zboare și mai dau rateuri.

  29. Maria

    Pisica mea a adus in casa un pui de mierla golas. Este putin zgariat la gat dar e vioi si cere mancare. L.am luat si i.am dat rame. Ce sa fac cu el ,la mine sunt f multe pisici.
    Sunt din Valcea.

    1. Ursul Silvia Post author

      Buna seara. Cel mai indicat ar fi să îl duceți înapoi în pădure sau în parc, cam pe acolo pe unde ați intui că isi avea pasărea cuibul. Puneți puiul pe o creanga mai sigură și urmăriți să vadă ce face, dacă se descurca de unul singur, dacă vine cineva la el, etc.
      Daca nu îl puteți tine acasă din cauza pisicilor, dati-l cuiva care știe să îl îngrijească și îi poate asigura un mediu mai lipsit de pericole.
      Referitor la hrană și ingrijire, vă rog să cititi articolul de mai sus pentru a vedea cum e mai bine de hrănit și de ținut pasărea.
      Puteți apela de asemenea și la cei de la Societatea Ornitologică Romana. Ei au mai mare sedii, dar cel mai aproape de Dvs cred că se află în București. Noi activam in Republica Moldova.
      Îmi pare rău să aud de acest pui, sper că nu a pățit cine știe ce traume. Vă rog mult sa îl feriți de restul pisicilor, pentru că din experiență proprie m-am convins că pot înhața puiul într-o clipită, dacă puiul e lăsat nesupravegheat.

  30. Andreea

    Buna ziua. Si eu am patit acelasi lucru si nu stiu exact ce tip de pasare este si cum o pot hrani, daca ma puteti ajuta. V-as trimite o poza sa vedeti cum arata. Va multumesc.

    1. Ursul Silvia Post author

      Vă rog să ne trimiteți poza pe [email protected].
      Este important să știm locația în care vă aflați, pentru a vă îndruma spre un centru de reabilitare adecvat. Vrem să insistăm cu ocazia asta asupra ideii că puii se pot lua doar dacă prezintă răni, traume sau se află într-un pericol real. Ați încercat să îl puneți la loc în cuib și să monitorizați situația?

  31. Clarissa

    Pe toate site-urile scrie nu ii lua acasă ! I-am făcut cuib i-am pus ce am găsit eu mai cald și sa îl adăpostesc e mort ! Dacă îl luam in casa numai era mort acum ! Zici sa faci cum e corect dar răcoarea nopții nu la cruțat . Am prins furnici sa ii dau sa mânca înainte de culcare și degeaba , acum e mort sătucul puiuț.

    1. Silvia

      Bună ziua. Exista riscul ca puiul să moară chiar și luat în casă de către Dvs.
      Puii în perioada asta sunt vulnerabili dacă nu au parte de grija părinților. Nu putem exclude frigul drept cauză a decesului, dar pot fi luate în calcul și alte motive, cum ar fi posibilitatea să își fi făcut niște răni interne după ce a căzut.
      Evident că Dvs. ați încercat toți ce ați putut ca să-i veniți în ajutor, iar asta contează mult. Faptul că multe organizații nu recomandă luarea puiului acasă are o logică în spate: părinții au șanse mult mai reduse să îl găsească în acest context și să îi ofere hrana potrivită, iar ajutorul omului, deși foarte bine intenționat, ar putea să aducă multe beneficii puiului.

  32. George

    Buna dimineata , sunt acoperiti de pene dar totusi nu puteau merge , oricum a venit dimineata pe la 5 si ceva si am vazut ca le cara mancare, aveam de gand sa.i iau acasa , nu stiu ce as fi facut :))).
    Nu ma puteati ajuta de cat cu ceva sfaturi caci nu sunt in țara , oricum va multumesc mult .

    1. Ursul Silvia Post author

      E bine că a venit cineva la ei. Poate mai monitorizați un pic zona sa vedeți cu ce frecventa vine adultul. S-ar putea să facă rost de hrana cam greu și acesta sa fie motivul pentru care vin mai rar.
      Nici noi nu va putem ajuta altfel decât cu sfaturi, pentru că nici măcar nu suntem în Romania. Activam in Republica Moldova, dar răspundem la solicitările din străinătate dacă este nevoie, pe măsură capacităților noastre.

      1. George

        Era destul de rapida din ce am vazut , dimineata cand a venit , o sa ma uit din nou deseara cand ajung la lucru , oricum le.am predat stafeta colegilor care sunt de zi :)), m.am speriat doar ca am gasit doi din cei 4 pe jos si ca toata noaptea ea nu a venit la ei , acum am citit si ca pe timpul noptii nu îi va hrani ci doar pe timp de zi .

  33. George

    Salutare , am gasit in aceasta seara 4 pui de vrabie , doi dintr.e ei au cazut din cuib , i.am luat si i.am pus cu usurinta si cu grija la loc , chestia este ca am privit toata noaptea (caci acesti pui sunt la locul unde eu lucrez )si nu am vazut ca pasarea mama sa.si faca aparitia , deja au trecut cam vreo7 ore ,ce as putea sa fac , mi.e mila de micuti .

    1. Ursul Silvia Post author

      Buna dimineața.Mai puteți aștepta un pic, poate vine un părinte in orele dimineții cu hrana la cuib. As dori să știu cât de mari sunt puii (sunt acoperiți cu pene sau nu, au puf sau nu). Ideea e că dacă îi luați de acolo, va trebui sa ii hrăniți foarte des (odată la 20 min) cu insecte pe care in mod normal i le prind părinții.
      Dacă e posibil, spuneți-mi localitatea in care va aflati, căci poate aveți prin apropiere o organizație de protecție a animalelor sau un centru de reabilitare.

  34. Clarissa

    Buna ziua , am găsit un pui de vrăbiuța cred , încă mai are puf , ian făcut un cuib și l-am pus într-un copăcel aproape de zona unde a căzut el săracul numai ciripești rănit nu Pare cred ca e obosit , dacă nu vine nimeni la el ce sa fac ?ma aflu in Germania deja e ora târzie nu știu unde sa sun și îmi e sa nu moara peste noapte , ce as putea sa ii dau ? Furnici ? Le omor eu sau ii le dau vii ? Semințe pasate ? Pana mâine măcar când as putea suna undeva aici in Germania , sper sa îmi răspundeți și mie la fel de repede ca celorlalți

    1. Ursul Silvia Post author

      Buna seara. E bine că l-ați pus în arbore, dar va rog sa aveți grijă că nu cumva sa urce pisici acolo la el sau alti prădători. Poate că reușesc părinții să îl găsească.
      Puteți să îi dați insecte, inclusiv furnici, preferabil vii, dar merg și alea moarte. Nu îi dați semințe. De asemenea, nu îi dați mâncare cu forța, hrăniți-l doar daca deschide pliscul atunci când îl atingeți delicat cu penseta. Nu îi dați apa cu forța pe gat.
      Puteți încerca să scrieti de pe acum la vreo organizație de protecție a păsărilor sau de reabitare. Poate or să vă răspundă și vor oferi mai multe sfaturi, căci ei s-ar putea să cunoască zona mai bine și au mai multa experiență în acest domeniu.

  35. Daiana

    Buna ziua. Imi cer scuze ca va deranjez, as avea si eu o problema. A adus azi mama mea acasa o cutie cu 2 pui de turturica pe care i-a preluat de la un vecin. In urma furtunii de azi noapte s-a rupt creanga unui tei pe care se afla cuibul si a cazut pe una din masinile lor iar pe cei doi i-au cules de pe jos. Din pacate nu am unde sa ii mai pun in acel copac si zona e cam plina de pisici. Nu stiu cum sa le estimez varsta, ce va pot spune e ca penele nu sunt deschise inca, sunt inca in acele „tuburi”, doar pe o suprafata mica in partea superioara a aripilor, spre spate, sunt pene vizibile. Intrebarea mea este: cu ce e cel mai bine sa ii hranesc? Am mai crescut 3 pui de mierla si un vanturel dar cu turturici nu m-am mai intalnit. Am tot vazut tot felul de sfaturi cu galbenus de ou, malai, mancare de perusi etc, dar fiind amatori cei care scriau si nespecificand varsta pasarilor care trebuie hranite asa nu ma pot baza pe ce spun ei in totalitate. Va multumesc anticipat 🙂

    1. Ursul Silvia Post author

      Bună ziua.
      Am dori să știm în primul rând localitatea unde vă aflați, ca să vedem dacă există prin preajmă un centru de reabilitare sau o organizație care vă poate ajuta fizic (noi activăm în Republica Moldova).

      În al doilea rând, am vrea să verificăm dacă specia este turturică sigur. Din informația furnizată de Dvs., am înțeles că puteți identifica bine speciile de păsări, dar totuși am dori să verificăm dacă nu cumva sunt puii de guguștiuci (Streptopelia decaocto), specie înrudită cu turturica.

      Puii de turturele reprezintă un caz nu chiar simplu, mai ales când sunt mici și nu le-au dat penele. Turturica (Streptopelia turtur) se hrănește în mare parte cu semințe. Părintele de obicei digeră semințele înainte de a le oferi puilor. Alternativele pe care le-ați găsit pe internet (galbenus de ou, malai, mancare de perusi) merg într-o oarecare măsură, căci oamenii nu pot oferi altceva mai bun. De obicei, merg semințele disponibile în comerț pentru papagali sau pentru pui de papagal, cel puțin până cînd puii dunt în stare să consume semințe de capul lor. În cazul porumbeilor, se recomandă amestecarea semințelor cu gălbenuș de ou sau un pic de apă, astfel încât să rezulte o pastă moale. Încălziți pasta ușor, astfel încât să fie cam la temperatura corporală (38-40). Utilizați o seringă pentru a alimenta puiul: atingeți ușor partea ciocului cu vârful seringii, ceea ce va stimula deschiderea gurii. Urmăriți gușa puiului: când aceasta este plină, opriți alimentarea.

      Hrăniți puiul de două-trei ore pe zi sau chiar și mai des, dacă gușa păsării se golește rapid. Nu îi dați apă cu forța: hrana de obicei conține o cantitate suficientă de apă.

      Când puiul va fi pregătit pentru o dietă mai solidă, va începe să piardă interesul față de pasta pe care i-o dați. Atunci puteți introduce treptat semințe solide (grâu, orz) prin deschiderea ușoară a ciocului cu vârful unghiei.

      După câteva săptămâni, puiul ar trebui să mănânce semințe pe cont propriu: puneți semințe pe podea pentru ca puiul să poată mânca. Odată ce puiul se descurcă pe cont propriu, eliberați pasărea ca să își caute în natură alimentele de care are nevoie o pasăre sălbatică.

  36. Adina

    Bună! Am găsit un pui de pasăre.Probabil o fi căzut din cuib.L-am pus într-o cutie si l-am așezat în copacul lângă care l-am gasit.Am asteptat câteva ore si m-am dus inapoi sa verific dacă s-au întors părinții la el, însă era tot acolo.Nu stiu ce sa fac.Daca ma poate sfătui cineva, îl rog sa nu ezite! Multumesc!

    1. Ursul Silvia Post author

      Bună ziua.
      Este important să cunoaștem mai întâi specia de pasăre, pentru a înțelege care îi sunt nevoile. De asemenea, în funcție de localitatea în care vă aflați, vă putem sugera să apelați la un centru de reabilitare sau organizație care vă poate ajuta mai prompt (noi activăm în Republica Moldova).

      1. Adina

        Nu pot să îmi dau seama ce specie este.V-am contactat si pe instagram, însă nu am primit raspuns.As putea sa trimit acolo o poza cu el.Puiului au început să ii creasca penele, mai are puf doar pe cap si putin pe spate, în partea de jos(spre coada).L-am hrănit cu râme.Sunt din Baia Mare.Daca stiti de existenta unui centru sau a unei organizații, o sa fac tot posibilul ca puiul sa ajunga acolo, pentru a primi îngriji mai bune.Multumesc pentru raspuns! ❤

        1. Ursul Silvia Post author

          Ok, încercați să trimiteți poza pe instagram. Însă noi vă sfătuim să luați legătura și cu cineva din România, de ex. Societatea Ornitologică Română, filiala Cluj: https://www.facebook.com/SOR-Cluj-610991502429073/?epa=SEARCH_BOX.
          Probabil că ei vor putea interveni mai prompt și chiar v-ar sugera modalități de ajutor mai profesioniste, cum ar fi apelarea la un centru de reabilitare.
          De asemenea, vă puteți adresa la Vets4Wild, însă ei acceptă cazuri mai grave și mai urgente… nu știu dacă vor avea timp să se ocupe de acest pui.
          E bine că l-ați hrănit cu râme, puteți să îi dați în continuare alte insecte și să îi monitorizați starea.

          1. Adina

            Am trimis poza.Daca puteți să vă uitați, v-aș ruga să îmi spuneți ce temperatură ar fi indicată, dacă e bine să îi dau apă și dacă ar trebui sa fie lumină sau întuneric.Îmi cer scuze pentru deranj și vă mulțumesc pentru ajutor!

          2. Ursul Silvia Post author

            Din poza pe care ați trimis-o ne pare a fi un pui de cinteză (Fringilla coelebs). Prin temperatură vă referiți la cea ambientală, în care ar fi bine să stea puiul? De obicei, temperatura camerei e ok pentru ei, dar aveți grijă să nu fie prea mult expus la soare sau la un geam prea însorit. Nu vă recomand să îi dați apă cu forța, căci se poate îneca foarte ușor la vârsta asta. El oricum își ia necesarul de apă din hrana pe care i-o dați. Puteți eventual să îi presați un pic ciocul pe laturi cu vată umezită în apă, ca umezeala aia să îi intre în cavitatea bucală fără să îi facă rău.
            Nu vă sfătui să îl țineți la întuneric, doar dacă nu e din cale afară de stresat, căci întunericul de obicei îi calmează.
            Dar nici la soare prea puternic, repet: pot face ușor insolație. Lumina dintr-o încăpere obișnuită ar trebui să îi fie ok.

  37. Balogh Judit

    Bună ziua,
    am găsit trei pui de mierlă (posibil graur): unul mai slăbit, doi mai vânjoși, cu penaj, doar pe cap mai aveau puf. Cel mai slab nu răspundea apelului adultului, dar cât timp a fost la vedere, pe iarbă primea de mâncare, ceilalți s-au adăpostit sub (cred) ienupăr târâtor și piuind au fost hrăniți printre crengi de adult. Cum în zonă sunt și două pisici (dădeau deja târcoale locului, dar din fericire nu au cum să ajungă sub ienupăr), iar puiul mai slab stătea la un moment dat în soarele arzător, pierzându-și vlaga, am decis să duc micuța mierlă acasă până prinde forță, urmând să-l aduc înapoi peste câteva zile/săptămână.
    Acasă primește râme porționate, de la 5 dimineața până seara, cu pauze de dormit. Aș dori să vă întreb dacă ajunge această dietă, nu trebuie completat cu ceva. Menționez faptul că în magazinul de pescuit nu am găsit altceva (viermi de exemplu ori larve). Am acasă câteva conserve pentru arici (https://www.maxi-pet.ro/vitakraft-hrana-umeda-pentru-arici-100g.aspx), ar fi util să mai primească puiul și din aceasta sau i-ar dăuna și rămânem la râme?
    Cu mulțumiri anticipate,
    Balogh Judit

    1. Ursul Silvia Post author

      Bună ziua.
      E ok să-l hrăniți cu râme, dar dacă aveți posibilitatea, completați-i dieta cu omizi, larve, viermi și alte insecte. Nu ne pronunță asupra mâncării pentru arici, deși i-am citit ingredientele. Probabil ar putea fi potrivită pentru mamifere, mai puțin pentru păsări. Tot ce vă putem recomanda este să-i dați uneori, din când în când, câte o porție minusculă din acest produs și să vedeți ce părere are puiul despre asta.
      În funcție de localitatea în care vă aflați, vă sfătuim să apelați la un centru de reabilitare pentru mai multe sfaturi, eventual pentru a duce puiul acolo. Unde sunteți în acest moment?

      1. Balogh Judit

        Mulțumesc pentru răspuns, voi căuta atunci omizi și larve, cred că sunt mai ușor de înghițit pentru pui. Las mâncarea pentru arici ca și ultimă opțiune, poate pe când mai prinde puteri puiul.
        Sunt din Târgu Mureș, avem asociația Milvus, de la ei am mai primit în trecut sfaturi legate de un liliac și alți pui (ciocănitoare etc), ei recomandă ca puii cu pene să fie lăsați în zona găsită. Au mare dreptate, și acum am văzut că vine adultul și-i hrănește, dar fiind și pisici în zonă nu am vrut să risc cu puiul de mierla mai slab. Nu i-aș încărca cu un pui în plus, ei întotdeauna au grijă de bufnițe, răpitoare, mamifere mici, sunt foarte ocupați etc. și cu siguranță și ei s-ar rezuma pentru moment la hrănire, ar da râme cu penseta puiului. Noroc că nu e un pui foarte mic cu puf să solicite și altceva în afară de hrănit (gen: menținerea temperaturii corpului etc.). Dacă intervine ceva în starea puiului, nu mai are poftă de mâncare sau nu mai e atât de vioi, imediat îl duc la ei.

        1. Ursul Silvia Post author

          E foarte bine că îi avei pe cei din Grupul Milvus aproape. Tot în Târgu Mureș există o echipă de veterinari foarte buni:https://www.facebook.com/Vets4WildRomania/. Puteți apela și la ei dacă aveți posibilitatea.
          Noi suntem o organizație care activează în Republica Moldova. 🙂 Ne limităm să acordăm sfaturi și sugestii de la distanță.

          1. Balogh Judit

            Da, am văzut că sunteți din Republica Moldova, v-am găsit căutând articole legate de creșterea unui pui de mierlă. Și dl dr. Borka este asaltat cu tot felul de probleme, sper să nu fie nevoie să ajungem la el cu pasărea.
            Mulțumesc foarte mult pentru ajutor!

  38. Andreea

    Buna ziua,

    Am găsit pe jos , sub un copac un puiut, cred ca este pitigoi. Cred ca a cazut din cuib si nu am reusit sa il pun inapoi , asa ca l-am luat acasa de frica sa nu il las sa moara. Acum nu stiu cum sa îl îngrijesc sau ce ar trebui sa fac. Nu pare lovit sau bolnav, chiar si piuie din cand in cand. Nu vreau sa ii fac eu mai mult rau tinandu-l acasa, dar nu mi se părea ok sa il las acolo . Cum sa procedez?

    1. Ursul Silvia Post author

      Bună ziua.
      Depinde foarte mult de vârsta puiului. Este acoperit cu pene, poate zbura? Sau este golaș?
      Puiul trebuie hrănit cu foarte multe insecte, părinții știu mai bine cu ce anume să-l hrănească. Dvs. puteți încerca cu insecte pe care le puteți prinde pe-afară, dar dacă nu le acceptă, nu insistați. Este important să țineți puiul într-o cutie, la întuneric, ferit de privirea curioșilor. Eventual îi puneți în cutie o sticlă de apă caldă învelit într-un prosop – puiul ar putea avea nevoie de o sursă de căldură.
      Nu îi dați apă cu forța.
      Dacă aveți posibilitatea, îndată ce se inzdraveneste îl duceți înapoi de unde l-ați luat, poate chiar îi găsiți și cuibul. Părinții de obicei nu renunță să îl caute, iar puiul răspunde la chemările lor odată ce se află în habitatul natal.
      Din ce localitate sunteți?

  39. maria

    am gasit 3 pui de bufnita dar nu am gasit cuibul si pui nu manaca ce ar trebui sa fac pui nu biaunumai apa eu sent din mm si pui iam gasi cu o prieta la scarile unei caase si iam luat de acola si nu leau crescut nici penel .

    1. Ursul Silvia Post author

      Buna ziua. Sunteți din Maramureș? Va rugam să contactați pe cineva din Romania care va poate ajuta fizic (noi activam in Republica Moldova). Va sfătuim să îi contactați pe cei de la Vets4Wild http://www.vets4wild.ro/. Ei se află mai aproape de Dvs. Adresati-va la ei și în legătură cu regimul alimentar al acestor pui. S-ar putea că șoarecii sa fie mai indicați pentru a-și hrăni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *