10 cărți în limba engleză despre păsări și birdwatching

……………………..

Întrucât interesul pentru păsări sălbatice și conservarea lor
e abia în stadiile incipiente în Republica Moldova,
avem ocazia să apelăm la multe surse din literatura internațională,
să ne informăm din alte medii unde acest interes este dezvoltat de multă vreme.

În acest sens, Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii vă recomandă
o listă de 10 cărți despre păsări limba engleză.
Acestea conțin informații foarte interesante, actuale și necesare
pentru cei care doresc să-și aprofundeze cunoștințele în materie de păsări și birdwatching.

De asemenea, cărțile acestea pot fi dăruite cu ocazia sărbătorilor de iarnă celor dragi,
pasionați de ultimele noutăți în domeniul amintit mai sus.

…………………………………

Cărți despre păsări

………………………….

1. „The meaning of birds”, Simon Barnes

Cartea este o analiză sinceră și emoționantă asupra rolului pe care păsările îl au în natură. Autorul explică cu multă afecțiune și admirație ce anume putem învăța de la aceste ființe: tainele zborului, cântecului, migrației, supraviețuire și moarte, culoare și estetică. Potrivit lui, păsările ne ajută să înțelegem mai bine lumea în care trăim (păsările l-au ajutat pe Darwin să priceapă adaptările unui grup întreg de specii) sau să facem scenarii cu privire la viitorul planetei (traseele folosite de păsări în migrație oferă indicii despre schimbările climatice). În capitolele finale, autorul atrage atenție asupra păsărilor care riscă să dispară din cauza omului și oferă exemple de populații care au fost salvate de la extincție grație mobilizării umane. Pe lângă faptul că oferă informații simple și ușor de asimilat, cartea e plină de ilustrații foarte frumoase în care sunt atent redate diverse specii de păsări.

Cartea nu se găsește în librăriile noastre, nefiind tradusă în română. Poate fi achiziționată de pe www.amazon.com în format fizic sau electronic.

………

………

2. „The wonder of birds”, Jim Robbins

Ornitologii și cei care admiră păsările știu deja că păsările reprezintă subiectul unei fascinații speciale. Aceste animale au inspirat omenirea de-a lungul secolelor, au atras milioane de oameni pentru a explora lumea naturală și au influențat personalități marcante (de ex frații Wright atunci când au creat primul avion). În acest sens, autorul explorează atât impactul științific cât și cel cultural al păsărilor enumerate în această carte, făcând conexiuni cu viața noastră de zi cu zi și arătând cum păsările au multe să ne învețe despre noi înșine. Cartea mută păsările din fundalul îndepărtat al vieții noastre direct în prim-plan, de la cotidian în miraculos, arătându-ne că trebuie să luptăm pentru a salva populațiile de păsări periclitate și locurile încare acestea trăiesc, atât de dragul planetei, cât și al omenirii.

Cartea nu se găsește în librăriile noastre, nefiind tradusă în română. Poate fi achiziționată de pe www.amazon.com în format fizic sau electronic.

……………

……………

3. „Bird Brains: The Intelligence of Crows, Ravens, Magpies, and Jays”, Candace Savage

……………

Naturalista Candace Savage scrie în această carte despre inteligența păsărilor din familia Corvidae (ciori, corbi, coțofene, gaițe). Ea aduce în prim-plan studii, exemple și cercetări care demonstrează faptul că aceste păsări sunt deosebit de inteligente, au memorie, au capacitatea de a planifica strategic, de a fi creative, de a întreține relații sociale bazate pe exploatare, șantaj, păcăleală, dar și pe prietenie, caramaderie, onestitate și altruism. Autoarea cărții descrie viața și comportamentul a șaisprezece specii reprezentative de corvide care locuiesc în America de Nord și Europa și care demonstrează prin comportamentul lor faptul că prezintă un grad extraordinar de sofisticare. mentală: se recunosc reciproc drept indivizi, se numesc reciproc prin „nume”, țin evidența ascunzișurilor cu mâncare și le mută de colo colo pentru a le pierde urma, se angajează într-o adevărată lucrare în echipă, se joacă doar de dragul distracției, etc.

Pe lângă text, cartea vine cu o colecție de fotografii pline de culoare, adunate de la aproximativ 20 dintre cei mai buni fotografi de animale sălbatice din lume.

Cartea nu se găsește în librăriile noastre, nefiind tradusă în română. Poate fi achiziționată de pe www.amazon.com în format fizic sau electronic.

……………

……………….1. „The meaning of birds”, Simon Barnes

4. „Birds: their habits and skills”, Gisela Kaplan, Lesley J Rogers

Cartea reprezintă o lectură mai aprofundată decât precedentele, întrucât oferă rezultatele studiilor a doi profesori care au analizat comportamentul multor specii de păsări. Prin intermediul acestei cărți, autorii explică obiceiurile și purtările ce ne par interesante sau ciudate în lumea păsărilor: de ce porumbeii își balansează capul când merg? pot papagalii să înțeleagă ce spun? ce rețin și învață păsările?

Cartea descrie lumea remarcabilă a păsărilor și multitudinea lor de comportamente, descrie fiziologia fascinantă a păsărilor de toate formele și dimensiunile – de la păsările din orașele noastre la păsările sălbatice din păduri, țărmurile mării, deșerturi și câmpii. Autorii povestesc cum au evoluat păsările și de ce unele au ajuns să fie ne-zburătoare, redau diversitatea largă în ritualurile de curtare, arta construirii cuiburilor. Ei vorbesc despre întâlnirile lor personale cu păsările din întreaga lume, colectate în mai mult de 20 de ani de cercetare.

Cu alte cuvinte, cartea explică de ce păsările fac lucrurile pe care le fac, și în consecință ne ajută să înțelegem mai bine păsările pe care le vedem în fiecare zi. Această lectură este potrivită atât pentru studentul începător, cât și pentru birdwatcher-ul experimentat, sau pentru orice iubitor de păsări și de natură.

Cartea nu se găsește în librăriile noastre, nefiind tradusă în română. Poate fi achiziționată de pe www.amazon.com în format fizic sau electronic.

……………

……………

5. „The Curious Bird Lover’s Handbook ”, Niall Edworthy

………………..

Cei care sunt mereu curioși despre lumea păsărilor și simt că ce au citit până acum nu le acoperă necesarul de informații, pot recurge la această carte ce lovește la țintă. Autorul jonglează cu tot felul de informații: cum păsările migratoare știu unde să zboare? sunt păsările descendenții dinozaurilor?… și multe altele la care cu siguranță găsiți răspunsuri în paginile acestei cărți care vorbește despre cele 10. 000 specii de păsări din lume.

Autorul redă într-un mod simplu, accesibil și popular multe idei, fapte, gânduri destinate tuturor celor care sunt interesați de păsări dar cunosc puțin despre ele. Însuși autorul a declarat că nu știa nimic despre păsări atunci când a început să facă birding, drept pentru care a decis să-i ajute pe cei care nu știu de unde să se informeze.

Totuși, unele informații din carte pot părea ușor depășite (de ex. cifrele și unele date sunt un pic vechi; sfaturile referitoare la procurarea binoclurilor se rezumă la mai puțin de £ 30 – ceea ce este cam prea optimist în majoritatea cazurilor). De asemenea, autorul nu menționează nimic despre fotografie digitală, nici caiete și înregistrări; discuțiile despre migrație nu includ nicio referire la studii moderne de urmărire prin satelit. Cu toate acestea, cartea poate contribui la promovarea interesului pentru păsări și conservarea lor, fie măcar și pentru cei care nu au nevoie de informație actualizată la zi în acest domeniu.

Cartea nu se găsește în librăriile noastre, nefiind tradusă în română. Poate fi achiziționată de pe www.amazon.com în format fizic sau electronic.

……………

……………

Cărți despre birdwatching

…………………

…………

6. „Birdwatcher’s Daily Companion:
365 Days of Advice, Insight, and Information for Enthusiastic Birders”, Tom Warhol

Cartea are o organizare internă foarte ingenioasă: informațiile prezentate fac parte din 6 categorii (sfaturi pentru găsirea păsărilor, ajutor la identificarea speciilor, idei de călătorii de birdwatching, trucuri pentru atragerea păsărilor în propria grădină, activități interesante legate de păsări și simboluri de păsări în istorie și mitologie). În total cartea conține 365 de informații, distribuite astfel încât cititorul să citească în fiecare zi din an câte un sfat legat de păsări, în mare parte legate de anotimp și condiții climatice.

Toate informațiile sunt redate simplu și oferă date de bază despre acest domeniu (pe alocuri prezintă unele informații un pic mai avansate), prin urmare nu are o importanță științifică semnificativă. În schimb, reprezintă o lectură potrivită celor care își dedică timpul observării păsărilor și au nevoie de idei noi pentru a continua acest hobby (cartea e mai potrivită birdwatcheri-lor de pe continentul  american, însă ideile pot fi adaptate la specificul Europei de Est).

Cartea nu se găsește în librăriile noastre, nefiind tradusă în română. Poate fi achiziționată de pe www.amazon.com în format fizic sau electronic.

………………………..

……………………………………

7. „101 Golden Rules of Birding: Wiles, Wit, and Wisdom from a Life-Long Birder”,
Marcus Schneck

Cartea reprezintă o culegere de sfaturi pentru birdwatcherii începători de la un birder veteran. Este scrisă într-o manieră similară cărții de mai sus, în sensul că oferă sfaturi, lecții, indicii, amănunte și chiar și situații amuzate desprinse din experiența de birdwatching a autorului. El tratează subiecte precum predilecția ornitologilor pentru numele de păsări în latină, perspectivele birdwatching-ului pentru viitor, dă exemple clare de ce poți face și ce nu poți face atunci când te apuci de birdwatching. Per total, este o lectură interesantă pentru cei care vor să pornească la drum cu un pachet de recomandări de la cineva cu experiență.

Cartea nu se găsește în librăriile noastre, nefiind tradusă în română. Poate fi achiziționată de pe www.amazon.com în format fizic sau electronic.

……

……

8. „Birding without borders”, Noah Stryker

Cartea este o mărturie personală a autorului despre un scop pe care și l-a setat în anul 2015: să devină prima persoană care vede jumătate din păsările planetei într-un an. În acest sens, el a călătorit pe tot globul, mai exact în 41 de țări și șapte continente, pentru a vedea 6042 de specii de păsări, doborând astfel recordul mondial existent la acea vreme.

În cartea sa, Noah Stryker povestește despre momentele emoționante ce fac parte din această experiență: nopți nedormite, întârzieri de avioane, deplasări în zone de război, inundații, cazuri de conservare de succes, întâlniri cu specii unice sau comune. Pe alocuri e un jurnal de călătorie, pe alocuri e un ghid avifaunistic, dar per total e o lectură deosebită pentru cei care iubesc păsările și adoră să călătorească.

Cartea nu se găsește în librăriile noastre, nefiind tradusă în română. Poate fi achiziționată de pe www.amazon.com în format fizic sau electronic.

……

……

9. „Birdmania”, Bernd Brunner

Cartea lui Bernd descrie viețile fascinante ale oamenilor atrași de păsări de-a lungul timpului: unii au adus contribuții importante la înțelegerea noastră științifică a păsărilor, alții și-au dedicat viața pentru conservare, iar câțiva au devenit pur și simplu obsedați de păsările pe care le iubeau.

Autorul redă în această carte poveștile de viață ale multor excentrici pasionați de păsări: Aristotel, Charles Darwin, Helen Macdonald, Karl Russ, George Lupton, George Archibald, Mervyn Shorthouse, și mulți alții care au rămas în istorie drept numele grele ale ornitologiei.

După cum ilustrează această carte, persoanele care iubesc păsările, fie că sunt amatori sau profesioniști, sunt la fel de captivante și variate ca păsările care dau zbor la visele lor.

Cartea nu se găsește în librăriile noastre, nefiind tradusă în română. Poate fi achiziționată de pe www.amazon.com în format fizic sau electronic.

……

……

……

10. „A bird in the bush”, Stephen Moss

Cartea este perfectă pentru cei interesați atât de birdwatching, cât și de nuanțele istorice ale acestui hobby. Autorul urmărește istoria și dezvoltarea birdwatching-ului de pe ambele părți ale Atlanticului, pornind de la Gilbert White (parohul de țară care a scris The Natural History of Selborne în secolul 18), prin militarii britanici care au studiat codroșii de munte din tabăra de prizonieri germani, până la birderii de azi obsedați de liste și care sunt în stare să ia avioane de cursă lungă, automobile sau chiar bărci pentru a vedea o pasăre rară.

Lectura abundă cu anecdote și informații fascinante, adesea hilare. Stephen Moss surprinde schimbările sociale și tehnologice combinate pentru a facilita apariția oamenilor cu binocluri la gât obsedați de păsările lumii. El arată momentul când umanitatea a renunțat să mai considere păsările drept hrană și a început să le privească drept curiozități științifice și obiecte de artă naturală. În carte este consemnat și momentul apariției binoclurilor, care au revoluționat ideea de „privire a păsărilor”, sau apariția primei revistei de specialitate (British Birds).

La final, cartea ne aduce în timpurile moderne, în mijlocul cărților, instrumentelor optice, aplicațiilor de telefon și multor altor modalități de învățare care favorizează răspândirea în masă a birdwatching-ului.

Cartea nu se găsește în librăriile noastre, nefiind tradusă în română. Poate fi achiziționată de pe www.amazon.com în format fizic sau electronic.

………………………

………………………………………….

NOTĂ: Aceste recomandări sunt doar câteva din multitudinea de cărți în limba engleză existente pe piață la ora actuală. Puteți găsi multe alte publicații asemănătoare sau chiar mai nișate cu o simplă căutare pe internet.

……

……………………………………………………………………………

………………………………..

………………………………..

………………………..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *