Petardele și focurile de artificii

Petardele și focurile de artificii sunt foarte distractive pentru majoritatea dintre noi: ne place să urmărim spectacolul culorilor sau să auzim exploziile și de multe ori transformăm asta într-o competiție cu alți oameni, alte orașe sau alte țări. Dar există un preț de plătit: aceste produse pirotehnice de divertisment reprezintă obiecte periculoase pentru om, societate şi mediul înconjurător. În continuare vom prezenta principalele argumente în acest sens:

…………

Cum îi afectează pe oameni?

 • Petardele și focurile de artificii sunt periculoase atât pentru cei care le mânuiesc, cât și pentru cei din jur. Există mereu pericolul de explozie necontrolată, prematură, întârziată, iar în unele cazuri se ajunge la mutilare (dacă proiectilul se află în mâna noastră sau foarte aproape de noi) sau la orbire (dacă din proiectil sar bucăți). Pericolul este sporit dacă utilizatorul/utilizatorii se află în stare de ebrietate, așa cum deseori se întâmplă în cazul sărbătorilor.
 • Petardele și focurile de artificii sunt periculoase pentru siguranța publică: folosirea acestora e foarte riscantă în imediata apropiere a blocurilor de locuit, a instalațiilor electrice de înaltă tensiune, a instalațiilor de gaze, în apropierea aleilor pietonale și a spațiilor deschise cu aglomerări de persoane. Practic orice spațiu urban este nepotrivit pentru utilizarea focurilor de artificii și din acest motiv guvernele multor țări interzic spectacolele de acest gen în cazul utilizatorilor fără certificat de competenență.
 • Petardele și focurile de artificii reprezintă un exemplu prost pentru copii: întrucât mulți copii imită adulții (mai ales părinții), există riscul să folosească nesupravegheați petarde fără să știe concepte precum capsă, detonare, distanță, viteză de ardere.
 • Petardele și focurile de artificii sunt vândute, în majoritatea cazurilor, pe la colțuri de stradă, fără acte de provenienţă, fără instrucțiuni de folosire, fără indicarea categoriei din care fac parte şi legalitatea etichetelor.

…………

De ce sunt periculoase pentru natură și mediul înconjurător?

 • Petardele și focurile de artificii provoacă poluarea extensivă a aerului. Acestea elimină într-o scurtă perioadă de timp o încărcătură masivă de elemente chimice: compuși de sulf și carbon, urme de metale grele și gaze toxice (ozon, dioxid de sulf, monoxid de azot), care rămân în atmosferă timp de mai multe ore sau zile și poluează aerul. De fapt, multitudinea și bogăția de culori care caracterizează un foc de artificii se datorează particulelor de metal care ard cu diferite flăcări (albastru=cupru, roșu=stronțiu sau litiu și verde strălucitor/ alb = compuși de bariu). Majoritatea focurilor de artificii conțin compuși de potasiu și aluminiu, care sunt folosiți pentru a propulsa focul în atmosferă. Tot acest cocktail de chimicale rămâne în aer pe o perioadă lungă de timp și se recombină cu alte elemente.
 • Expunerea la aceste particule descrise mai sus (particule cu dimensiuni sub 2,5 micrometri) este periculoasă pentru copii, bătrâni și adulții cu probleme cardiace sau de respirație. În SUA, un nivel de peste 35 μg de PM 2.5 pe m3 este considerat periculos. Un studiu recent a demosntrat că în locații din apropierea unui foc de artificii nivelurile orare de PM 2,5 urcă până la 500 μg / m3, iar concentrațiile medii de 24 de ore cresc cu 48 μg / m3 (370%). Acest lucru echivalează cu a sta în aerul de la Beijing în zilele cu cel mai mult smog.
 • Particulele care cad la pământ în urma detonării pătrund în sol și în apele freatice, otrăvind terenul mult timp după ce artificiile au fost uitate. Un compus al articolelor pirotehnice – percloratul (acționează ca un oxidant pentru propulsorii care lansează artificiile) – ajunge în lacuri și râuri de unde oamenii își asigură apa potabilă. Acest compus chimic afectează capacitatea tiroidei de a produce hormoni necesari pentru creșterea și dezvoltarea normală. În Statele Unite studiile au descoperit că nivelurile de perclorat au crescut dramatic în lacuri după artificiile din 4 iulie: de o mie de ori față de nivelul normal.
 • Cantitatea de emisii de carbon provenite din focurile de artificii de pe întregul glob în noaptea de Revelion o întrece cu mult pe cea provocată de incendiile extinse de pădure și se face vinovată de apariția găurilor în stratul de ozon.
 • Efectul cumulativ al acestor elemente toxice (practic zeci de ani de detonare) este dezastruos pentru ecosisteme și pentru sănătatea publică.
 • Să nu uităm că elementele ce alcătuiesc articolele pirotehnice sunt obținute din mine și cariere montane, care sunt distructive pentru mediul înconjurător.

…………

Ce impact au petardele și focurile de artificii asupra animalelor?

 • În timpul artificiilor, stolurile de păsări care dorm împreună erup în zbor speriate și dezorientate, iar asta provoacă moartea multora din ele ca urmare a faptului că se lovesc de copaci, garduri, panouri, clădiri și alte obiecte solide pe care nu le pot distinge în acest haos. Exemplu: în orașul Beebe din Arkansas în 2010 au căzut din cer peste 5000 mierle cu aripi roșii, moarte sau aflate pe moarte, după ce în oraș au fost proiectate focuri de artificii. Locuitorii s-au speriat și au crezut că a început apocalipsa.
 • Un studiu din 2010 din Olanda a demonstrat faptul că păsările de apă se aruncă în zboruri la peste 800 m altitudine și rămân în aer timp de 45 minute (acest lucru nu este letal în mod direct, însă stresul și energia irosită în acest timp îndelungat reduce semnificativ șansele lor de supraviețuire în zilele următoare). Extrapolând rezultatele la dimensiunea continentului european, studiul arată că milioane de păsări sunt serios afectate de focurile de artificii din noaptea de Revelion.
 • Gazele toxice care rămân în atmosferă timp de mai multe zile formează nori toxici prin care păsările sunt nevoite să zboare timp de ore întregi și să inhaleze acest aer dăunător.

…………

În țările Uniunii Europene comercializarea și folosirea de articole pirotehnice fără licență constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Mai mult decât atât: în acest țări, produsele pirotehnice de divertisment se împart în patru categorii clare:

 • Categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sînt destinate utilizării în spaţii restrînse, inclusiv articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul încăperilor de locuit (cetățenii au voie să utilizeze produsele pirotehnice de divertisment doar din această categorie).
 • Categoria 2 – articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc scăzut şi un nivel de zgomot scăzut şi care sînt destinate utilizării în exterior, în spaţii restrînse;
 • Categoria 3 – articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc mediu, care sînt destinate utilizării în exterior, în spaţii deschise vaste şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane;
 • Categoria 4 – articole pirotehnice de divertisment cu nivel înalt de risc, care sînt destinate utilizării exclusive de către pirotehnicieni autorizaţi şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane.

Mai există clasele P și T, dar acestea pot fi folosite doar pe scene și doar dacă sunt manevrate de un pirotehnist cu acte.

…………

În Republica Moldova, Legea privind regimul articolelor pirotehnice prevede o serie de restricții, printre care:

 • Păstrarea, transportarea, utilizarea şi comercializarea către minori a produselor pirotehnice sau lăsarea artificiilor fără supraveghere.
 • Utilizarea articolelor pirotehnice de către persoane aflate în stare de ebrietate sau sub influenţa medicamentelor care influenţează negativ asupra reacţiei adecvate realităţii.
 • Fumatul sau focul deschis în locul păstrări sau pregătirii de folosire a articolelor pirotehnice.
 • Aruncarea în direcţia cetățenilor a articolelor pirotehnice în stare de funcţionare.
 • Amplasarea spectatorilor la o distanţă mai mică decît raza de securitate indicată pe produs.
 • Aducerea în stare de funcţionare a produselor care au defecte vizibile.
 • Aducerea în stare de funcţionare a produselor în apropierea unor obiecte cu risc sporit de incendiu, instituţii medicale sau de învăţămînt, precum şi lansarea din mîină, de pe acoperişul casei sau la balcon.
 • Înclinarea asupra produselor în timpul aducerii lor în stare de funcţionare, aprinzînd fitilul de declanşare cu apropierea de produs la distanţa unei mîini întinse.
 • Apropierea mai devreme de 15 minute de produsul pirotehnic care nu a funcţionat în mod normal.

În recomandările sale, Ministerul Afacerilor Interne atenţionează cetăţenii că articolele pirotehnice prezintă pericol incendiar, iar produsele obţinute în rezultatul arderii acestora pot avea efecte nocive asupra oamenilor şi mediului ambiant.

Credit infografic: Laura Taftur

…………

E clar că petardele și focurile de artificii sunt periculoase pentru oameni și pentru natură.
Sunt oare acestea neapărat necesare pentru a marca o sărbătoare?
E nevoie să detonăm și să aruncăm în aer ca să sărbătorim ceva?

…………

…………

…………

2 thoughts on “Petardele și focurile de artificii

 1. Elena

  Chiar e un articol foarte bun cu petardele. Multi nu cunosc pericolele si daunele. E bine de reprodus si dufuzat mereu aceste info mai ales in perioada sarbatorilor! E foartee util!

 2. Danvasilis

  Cu vreo 30 de ani în urmă se sărbătorea pe la noi Anul Nou în liniște fără petarde, dar acum mulți le folosesc nedându-şi seama la ce pericole se expun și contribuind astfel la poluarea mediului și perturbarea animalelor. Am un câine care se ascunde și tremură de frică când aude exploziile petardelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *