Cărțile despre păsări și natură: cel mai bun cadou de sărbători

……………………..

În caz că sunteți în căutarea unui cadou de sărbători pentru cei dragi,
Societatea Pentru Protecția Păsărilor vă recomandă o listă de cărți potrivite
pentru a cultiva interesul și dragostea pentru mediul înconjurător, în special față de păsări și alte animale.

Cărțile sunt grupate pe câteva categorii, în funcție de tema și conținutul acestora.
Vă invităm să le descoperiți în rândurile de mai jos:

……………………………………………..

Cărți despre păsări

……………………

1. „Minunata Călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia”, Selma Lagerlöf

……………………………

Scrisă pentru copii, această carte este destul de potrivită și pentru adulții care sunt curioși de felul în care se desfășoară o migrație de primăvară la gâștele sălbatice. Autoarea cărții, o profesoară de gimnaziu (prima femeie laureată a premiului Nobel pentru literatură), a scris povestea pentru a le insufla elevilor dragostea și interesul pentru Natură, însă a strecurat multe informații cu caracter științific ușor de digerat pentru copii: cum funcționează un lanț trofic, cum se desfășoară relațiile pradă-prădător, care sunt serviciile ecosistemice ale Naturii, cum poate fi observat impactul antropic asupra mediului natural.

Cartea este presărată cu descrieri foarte frumoase ale naturii suedeze: munți, lacuri, țărmul mării, și reprezintă o amplă caracterizare a fiecărei regiuni geografice din Suedia. Multe generații de copii au crescut cu această carte (așa se explică parțial și fenomenul Greta Thunberg, adică tineri a căror fixație pe problemele de mediu izvorăște din educația primită la școală).

Pe lângă informațiile de mediu, cartea oferă și o minunată lecție despre bunătate, prietenie, curaj și respect pentru toate generațiile, căci eroul poveștii realizează că trebuie să îi protejeze pe cei pe care îi iubește, în special pe animalele necuvântătoare care nu se pot apăra.

Cartea poate fi găsită în librăriile din Republica Moldova sau România, sau poate fi comandată de pe site-urile de specialitate.

…………………

…………………

2. „Prietenii păsărilor”, Orban Zoltan

……………………

Această carte este un ghid în care autorul formulează recomandări, sfaturi și idei pentru oamenii care doresc să învețe cum să ajute, să protejeze şi să se bucure de compania păsărilor. Cartea a fost publicată în colaborare cu Societatea Ornitologică Română, care şi invită şcolile să se înscrie în programul „Şcoala prietenoasă cu păsările”. Autorul prezintă tipurile de hrănitori specifice anumitor specii, alimentele preferate de păsări, modalități de a confecționa și instala cuiburi artificiale pentru păsări şi pentru alte animale, sfaturi de birdwatching, de fotografiere a păsărilor, de salvare corectă a puilor de păsări. La finalul cărții sunt prezentate fișe cu 75 de specii de păsări din România (dar care se găsesc și în Republica Moldova).

Cartea e plină cu fotografii foarte bune, sugestive și ajutătoare pentru toți cei care vor să afle multe lucruri importante despre viața păsărilor.

Din păcate, „Prietenii păsărilor” nu se găsește în librăriile din Republica Moldova, însă poate fi comandată din România de pe site-uri specializate. Cea mai bună sursă rămâne a fi site-ul Societății Ornitologice Române (www.sor.ro), căci profitul din vânzări merge integral în proiecte de conservare spre beneficiul avifaunei.

………………………….

………………………….

3. ”Geniul păsărilor”, de Jennifer Ackerman

………………………….

Cartea este o lucrare recentă care prezintă foarte multe lucruri noi, aproape neștiute până acum, despre inteligența păsărilor. Autoarea, care este jurnalistă de mediu, arată și explică rezultatele multor studii științifice care pun în valoare geniul necunoscut al păsărilor.

Ea revoluționează felul în care oamenii gândesc despre inteligența acestor animale și explică într-o manieră științifică adevărata dimensiune a termenului de „cogniție” aplicat la păsări (mecanismul prin care un animal dobândește, procesează, stochează și utilizează informația, fie nativ fie prin dezvoltare continuă). În carte sunt prezentate și descrise cele mai inteligente păsări din lume, sunt arătate exemple de păsări care folosesc unelte, se joacă, socializează între ele, învață să cânte, planifică, demonstrează înclinații artistice sau dezvoltă abilități impresionante de zbor.

„Geniul păsărilor” reprezintă o splendidă și elegantă cercetare ştiinţifică, care îi determină pe cititori să privească cu alţi ochi păsările şi talentele lor excepţionale.

Cartea poate fi găsită în unele librării din Republica Moldova, dar poate fi și comandată de pe site-urile de specialitate.

………………..

………………..

4. Enciclopedia ilustrată „Păsările”, Tudor Cozari

………………..

Enciclopedia ilustrată „Păsările” este o lucrare despre speciile de păsări din Republica Moldova și conține informații despre biologia și distribuția acestora. Cartea oferă 1500 de fotografii cu 229 specii de păsări, majoritatea făcute de însuși autorul enciclopediei. Ilustrațiile prezintă principalele particularități legate de aspectul și modul de viață al fiecărei specii și sunt însoțite de note explicative referitoare la coloritul și variațiile lui sezoniere, la particularitățile de vârstă și de sex; la aspectul cuibului, pontei și al ouălor, al puilor și al păsărilor tinere etc.

Enciclopedia ilustrată „Păsările” poate fi procurată din librăriile din Republica Moldova sau comandată de pe site-urile de specialitate.

………………….

…….

5. „Ghid pentru identificarea păsărilor”, Societatea Ornitologică Română

…….

Acest ghid este o adaptare românească a ghidului de păsări Collins Bird Guide (o carte care conține toate speciile de păsări din Europa, Nordul Africii și o parte din Orientul Mijlociu, cu descrierile pentru fiecare specie, hărți de distribuție și ilustrații de calitate înaltă).

Ghidul este potrivit atât pentru birdwatcherii începători, cât și pentru cei inițiați, pentru că oferă informații detaliate despre cele 900 specii de păsări care pot fi observate în România, Europa, Africa de Nord și o mică parte a Orientului Mijlociu. Ediția a II-a, revizuită, are șaptezeci de specii adăugate. Lucrarea ia în considerare cercetările recente, inclusiv cele pentru grupurile de păsări răpitoare de zi, furtunari, pescăruși, porumbei, păsări răpitoare de noapte, sturzi și sfrâncioci. Textele însoțitoare oferă pentru fiecare specie informații privind descrierea, dimensiunile, caracteristicile habitatului, varietățile și sunetul. Ghidul mai conține și peste 200 de planșe care cuprind mai mult de 4000 de ilustrații atent realizate, ce pun în evidență caracteristicile fiecărei specii și accentuează diferențele dintre ele în funcție de sex, vârstă, sezon și răspândire. Pentru o parte din specii sunt incluse și ilustrații ce prezintă păsările în mediul lor tipic. Desenele au explicații care evidențiază caracteristicile cheie ale speciei, ceea ce ușurează orientarea cititorului pe imagine. Pentru majoritatea speciilor sunt prezentate și hărțile de distribuție.

Cartea este disponibilă la vânzare la sediul Societății Ornitologice Române (București, România) sau poate fi comandată pe site-ul www.sor.ro.

…………………………………..

…………………………………………………………..

…………….

Cărți despre păsări și alte animale

…………………l

6,7. „Familia mea şi alte animale” și „Păsări, lighioane, rubedenii”, de Gerald Durrell

…………………l

Gerald Durrell a fost un faimos naturalist britanic, la fel de cunoscut precum este astăzi David Attenborough.  Și-a dezvoltat interesul față de animale încă din copilărie, mai ales în perioada în care a locuit pe insula grecească Corfu. Amintirile din această perioadă, în special cele legate de animale sălbatice și experiența sa de naturalist, au fost redate decenii mai târziu în trei cărți foarte interesante: „Familia mea și alte animale” (1956), „Păsări, lighioane, rubedenii” (1969) și „Grădina Zeilor” (1978). Dintre acestea, doar primele două volume au fost traduse și publicate în română.

Ambele volume debordează de umor și de curiozitate sinceră față de tainele lumii vii. În „Familia mea și alte animale” sunt descrise întâlnirile personajului principal (copilul Gerald) cu tot felul de vietăți (scorpioni, şerpi, şopârle, lilieci) sau explorările sale pe insulă în căutare de tot felul de organisme. Cea de-a doua carte, „Păsări, lighioane, rubedenii” continuă aventurile copilului Gerald, care la această etapă începe să aducă acasă tot felul de animale, spre exasperarea întregii familii. În acest muzeu viu, micul naturalist ține sub observație strictă toate animalele și trage concluzii despre stilul lor de viață. În ambele cărți autorul descrie cu lux de amănunte interacțiunile sale cu toate vietățile studiate în copilăria sa și oferă cu fascinație detalii despre aspectul și comportamentul acestora.

Aceste două cărți reprezintă o lectură foarte bună pentru copii, căci le încurajează spiritul de observație și pasiunile incipiente pentru lumea vie; dar este potrivită și pentru adulți,  căci îi învață să privească natura cu fascinația pe care probabil au pierdut-o între timp.

Ambele cărți („Familia mea și alte animale” și „Păsări, lighioane, rubedenii”) pot fi găsite la librăriile din Republica Moldova sau comandate de pe site-urile de specialitate.

…………………

…………………

8. „Suntem îndeajuns de inteligenți pentru a înțelege inteligența animalelor?”, Frans de Waal

…………………

Autorul acestei cărți este unul dintre cei mai influenți cercetători ai lumii animale din zilele noastre, studiind zoologia și etologia (știința care se ocupă de studiul comportamentului animalelor). Cea mai recentă carte a sa demonstrează cât de complexe sunt formele de inteligență de care dau dovadă animalele. Cercetătorul studiază în special primatele, însă în cartea sa vorbește și despre alte animale, printre care și păsări, în legătură cu care demonstrează că au o memorie vizuală uimitoare și chiar se pot recunoaște în oglindă.

Autorul explorează ciudățile și complexitățile cogniției animalelor – la corbi, delfini, papagali, oi, viespe, lilieci, cimpanzei – pentru a dezvălui cât de inteligente sunt cu adevărat animalele și cum le-am subestimat abilitățile de prea mult timp.

Cartea lui Frans de Waal este o provocare intelectuală perfectă pentru cei care încă sunt de părere că animalele sunt „simple mașinării ce răspund la stimuli și reacționează mânate numai de instinct.” Lectura este fascinantă, distractivă, dar oferă și multe informații care conving cititorul să regândească tot ce a crezut că știe despre inteligența animală și umană.

Cartea poate fi găsită în librăriile din Republica Moldova sau România, sau poate fi comandată de pe site-urile de specialitate.

………….

………….

9. „Vorbea cu patrupedele, cu păsările și cu peștii”, Konrad Lorenz

………….

Konrad Lorenz este fondatorul etologiei moderne, știința care studiază comportamentul păsărilor. El a fost cel care a studiat imprinting-ul la puii de gâscă (fenomenul prin care un pui se leagă instinctiv de primul obiect în mișcare pe care îl vede în primele ore de la eclozare), prin experimente desfășurate în propria gospodărie. De asemenea, Konrad Lorenz este renumit prin faptul că a studiat cu deosebită atenția inteligența și modul de viață al stăncuțelor (Corvus monedula), prin creșterea unei colonii de păsări în propriul balcon.

Felul în care a desfășurat experimentele, rezultatele acestora, precum și propriile idei despre interacțiunea dintre animale și oameni, sunt expuse în această carte a sa, care din păcate e puțin cunoscută și puțin citită. Titlul cărții face referire la un citat din biblie referitor la regele Solomon, care vorbea cu animalele cu ajutorul unui inel pe care îl îmbrăca pe deget. Prin acest citat, Konrad Lorenz a intenționat să arate că la rândul său a fost capabil să vorbească cu păsările pe care le-a avut în îngrijire fără ajutorul vreunui inel special, ci doar folosind propria inteligență și atenție față de necuvântătoare.

Cartea este o lectură importantă pentru cei care vor să descopere interacțiunile fascinante ale omului cu alte animale.

Poate fi găsită în librăriile din Republica Moldova sau comandată de pe site-urile de specialitate.

………………………

………………………

10. „Istoria albinelor”, Maja Lunde

………………………

Cartea este un best-seller internațional al scriitoarei norvegiene Maja Lunde, în care autoarea corelează dispariția albinelor cu felul în care se dezvoltă omenirea. Romanul este de fapt o ficțiune compusă din trei planuri temporale tratate alternativ: Anglia anului 1852 (perioada în care exploatarea domestică a albinelor intră în faza științifică), Statele Unite în 2007 (perioada în care se declanșează sindromul Colony Collapse Disorder – un sindrom real, care a afectat serios în ultimele decenii albinele melifere) și China anului 2098 (o proiecție în viitor când albinele dispar cu totul, iar civilizația intră în colaps).

Pe lângă firele narative ce leagă aceste planuri, cartea conține multe informații științifice despre viața albinelor. Descriind modul de viață al acestor animale (da, albinele sunt animale), autoarea dezvăluie de fapt o metaforă: ea arată problema raportului dintre individualism și cooperare, dintre egoism și altruism (albinele sunt cunoscute pentru faptul că au un mod de viață bazat pe cooperare în vederea binelui comun).

Dincolo de valoarea beletristică, această carte tratează cu seriozitate problema viitorului omenirii privit prin prisma schimbărilor climatice și a distrugerii ireversibile a ecosistemului.

Poate fi găsită în librăriile din Republica Moldova sau comandată de pe site-urile de specialitate.

………

………………

………………

Cărți despre natură și mediul înconjurător

………………

11. „Răsunete din Basarabia”, Constantin Stamati-Ciurea

………………

Poet, scriitor, istoric, etnograf și astronom, Constantin Stamati-Ciurea povestește în această culegere despre natura, geografia și biodiversitatea Basarabiei din anii 1870-1880. Stilul său narativ este puternic influențat de proza clasicilor ruși Gogol și Turgheniev, descriind în același stil elegant și erudit peisajele naturii sălbatice. Cu un spirit de observație caracteristic naturaliștilor înnăscuți, el oferă  un tablou amănunțit, vechi de aproape 2 secole, despre felul în care omul interacționa cu natura pe partea de climă, anotimpuri, animale sălbatice, agricultură tradițională, obiceiuri de vânătoare. Scriitorul atrage atenția și asupra problemelor de mediu existente pe vremea sa (desțelenirea câmpiilor, extinderea satelor, defrișarea pădurilor și „vânarea arbitrară de oricine și în orice anotimp”). Autorul descrie în această carte specificul multor regiuni ale Basarabiei: Stepa Bugeacului, gurile Dunării de la Vîlcov, țărmul Mării Negre, evidențiind fauna, flora și diversitatea etnică a acestora.

Cartea este o mărturie deosebit de interesantă despre felul în care arăta Natura în Basarabia secolului XIX și merită citită de cei interesați de trecutul ecologic al acestui ținut.

Cartea „Răsunete din Basarabia” poate fi găsită destul de greu în librăriile din Republica Moldova, pentru că nu se mai tipărește de multă vreme. O puteți găsi în colecțiile de anticariat sau pe diverse site-uri care vând versiuni arhivate.

………………

……..

12. „Pădurea. Instrucțiuni de folosire”, Peter Wohlleben

………

Cartea este scrisă de un pădurar pasionat din Germania, care explică publicului larg fascinanta lume pe care el o studiază de decenii. Deși lucrările sale se axează mai mult pe copaci și importanța acestora (Peter Wohlleben este autorul unei alte cărți intitulate „Viața secretă a copacilor”), acest pădurar povestește și despre experiența de a te afla într-o pădure, oferă instrucțiuni legate de purtarea noastră în acest habitat, explică cum să ne orientăm în pădure, care fructe de pădure și ciuperci sunt recomandate, unde și ce avem voie sa strângem, să culegem si sa mâncăm, cum să citim corect urmele animalelor și care sunt cele mai bune locuri si momente in care pot fi văzute animalele sălbatice. Autorul descrie într-o manieră fascinantă cum o plimbare prin pădure făcută primăvara, vara, toamna și iarna diferă. Prin aceste sfaturi, Peter Wohlleben ne învață să respectăm pădurea și implicit natura și să înțelegem mai bine viața animalelor sălbatice la adăpostul habitatelor forestiere.

Cartea „Pădurea. Instrucțiuni de folosire” poate fi găsită în librăriile din Republica Moldova sau comandată de pe site-urile de specialitate.

……

……

13. „Verde uimitor”, Stefano Mancuso şi Alessandra Viola

……

Cartea oferă exemple interesante despre inteligenţa lumii vegetale, atât de subestimată de specia umană care este convinsă de superioritatea intelectului propriu. Autorii pornesc de la ideea că plantele au apărut primele pe planeta Pământ și au creat condiții favorabile pentru apariția unor forme mai evoluate de viață, că practic noi trăim în lumea lor și depindem într-o măsură foarte mare de felul în care reușesc să supraviețuiască și ele. Ei descriu simțurile pe care le au plantele (cu 15 mai multe decât avem noi), descriu strategiile pe care plantele le folosesc pentru a supraviețui, despre modalitățile prin care ele comunică una cu alta și alte forme de viață, despre alianțele și comploturile mute pe care le încheie pentru a-și continua viața pe această planetă. În fond, cartea oferă informații științifice despre lumea vegetală, însă este scrisă cu multă pasiune și fascinație.

Cartea „Verde uimitor” se poate găsi în librării sau comandată pe internet de pe site-urile de specialitate.

………………………………………….

………………………………………….

14. „Lumea fără noi”, Alan Weisman

………………………………………….

Cartea este în fond o propunere de scenariu pentru un viitor în care omenirea ar dispărea cu totul. Acest scenariu este atent analizat cu cercetători şi oameni de ştiinţă, care oferă detalii despre cum natura și-ar urma cursul și s-ar reface după acest episod de dezvoltare necontrolată a speciei Homo sapiens. Autorul pornește de la fenomene care se petrec acum în timp real, care sunt palpabile și ale căror consecințe le simțim cu toții: poluarea cu plastic, dispariția pădurilor milenare, utilizarea exagerată de produse chimice, etc. Oamenii de știință citați de autor explică ce specii de animale și plante ar putea fi avantaje de dispariția omului și ce habitate și-ar reveni mai ușor. Oamenii de știință încearcă să își imagineze cum ar arăta planeta peste 500 ani: cu păduri care recuceresc zonele industriale de altă dată și piese de aluminiu ale unor foste mașini de spălat pe jumătate îngropate la umbra copacilor.

Cartea „Lumea fără noi” merită citită pentru că ne arată ce poate exista fără noi – mai multă viață. Ne convinge că planeta Pământ este indispensabilă speciei umane, nu invers.

Această carte se găsește mai greu în librăriile din Republica Moldova, dar poate fi comandată de pe site-uri de specialitate din România.

………………………………..

………………………………..

………………………………..

………………………..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *