„Păsările – culorile naturii”: Ziua Internațională a Păsărilor

31.03.2016

Apăsați pentru a asculta podcast-ul emisiunii. Imediat sub înregistrare puteți citi integral textul emisiunii respective.

 

Dragi prieteni ai Naturii și ai păsărilor, ce planuri aveți pentru mâine? Noi vom fi ocupați: sărbătorim Ziua Internațională a Păsărilor!

În fiecare an, pe 1 aprilie, comunitatea ornitologică internațională se uită cu sfințenie în calendar și anunță pe toată lumea de marele eveniment și de marile sărbătorite! Această zi, celebrată de mai mult de un secol, marchează anual semnarea Convenţiei Internaţionale pentru Protecţia Păsărilor (01.04.1906). Prin urmare, e important să menționăm că situația precară a acestor ființe a fost observată încă înaintea celor 2 războaie mondiale și cu mult înainte de apariția principalelor probleme ecologice ale planetei. Convenția a avut ca scop atragerea atenţiei asupra speciilor pe cale de dispariţie (proces accelerat de activitatea umană), a căror supravieţuire depinde în totalitate de… tot noi, oamenii! Dat fiind faptul că noi suntem cei care am creat această situaţie, tot de noi depinde conservarea şi protejarea celor peste 10 426 de specii de păsări din lume, dintre care 13% în pericol de extincţie (potrivit Birdlife International).

Colaj cu fotografii de păsări din Republica Moldova. Autor fotografii: V. Ajder

Întrucât păsările reprezintă o verigă importantă a biodiversității, sunt mai bine studiate în comparație cu alte grupe de animale și au o distribuție imensă, pot servi ca indicatori prețioși în legătură cu schimbările ce au loc în diverse ecosisteme. Păstrarea bogăției de specii din natură, a biodiversității, presupune ocrotirea efectivă a organismelor vii și a habitatelor lor, fapt care se poate realiza numai în contextul general al conservării mediului înconjurător. De la începuturile acestei sărbători au fost întreprinse mii de activități menite să îmbunătățească mediul și viața păsărilor de pretutindeni: au fost construite și amplasate cuiburi artificiale pentru specii vulnerabile sauobservatoare ornitologice, au fost desfășurate ore educative cu copiii pentru a îmbunătăți nivelul de cunoaștere, au fost lansate centre de îngrijire și reabilitare a păsărilor rănite sau bolnave. An de an, această sărbătoare a luat amploare, și tot mai multe țări au început să organizeze evenimente axate pe protejarea păsărilor.

Prin urmare, această zi reprezintă o ocazie fantastică să cunoaștem mai bine păsările, să le studiem modul de viață, și să înțelegem necesitatea protecţiei lor. Evenimentul reprezintă și o bună ocazie pentru a vizita locuri în care putem observa păsări în habitatul lor natural: lacuri, păduri, lunci și câmpii, mai ales că majoritatea speciilor migratoare au ajuns la destinațiile lor și sunt foarte ocupate cu construcția cuiburilor. Este o zi în care ne putem convinge de diversitatea și frumusețea acestor ființe, să le observăm penajul frumos și cântecele elaborate, și să încercăm să le îmbunătățim mediul de viață.

Și noi exact asta vom face: vom descoperi, rând pe rând, păsările care locuiesc în parcurile din orașul Chișinău. Întrucât vineri suntem încă prinși de grijile noastre cotidiene, vă invităm să participați alături de noi sâmbătă, 2 aprilie, la o tură de birdwatching într-una din oazele verzi ale orașului. Organizatorii evenimentului, Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, în parteneriat cu Institutul de Zoologie, vă așteaptă la ora 12:00 la Parcul Valea Morilor și la ora 14:00 la Dendrariu, pentru a vedea cât mai multe specii de păsări și pentru a ne îndrăgosti (a câta oară?) de zborul, cântecul și frumusețea păsărilor care ne servesc drept surse de inspirație si bucurie în fiecare an! Vă așteptăm acolo, dragi prieteni, să observăm culorile Naturii pe viu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *