Prima zi a lunii aprilie aduce o sărbătoare importantă pentru toți cei care iubesc și ocrotesc Natura: Ziua Internațională a Păsărilor!
Acest eveniment, sărbătorit de mai mult de un secol, marchează anual semnarea Convenţiei Internaţionale pentru Protecţia Păsărilor (01.04.1906). Situația precară a acestor ființe a fost observată încă înaintea celor 2 războaie mondiale și cu mult înainte de apariția principalelor probleme ecologice ale planetei. Convenția a avut ca scop atragerea atenţiei asupra speciilor pe cale de dispariţie (proces accelerat de activitatea umană), a căror supravieţuire depinde în totalitate de… tot noi, oamenii! Dat fiind faptul că noi suntem cei care am creat această situaţie, tot de noi depinde conservarea şi protejarea celor peste 10 426 de specii de păsări din lume, dintre care 13% în pericol de extincţie (potrivit Birdlife International). Întrucât păsările reprezintă o verigă importantă a biodiversității, sunt mai bine studiate în comparație cu alte grupe de animale și au o distribuție imensă, pot servi ca indicatori prețioși în legătură cu schimbările ce au loc în diverse ecosisteme.
Prin urmare, această zi reprezintă o ocazie fantastică să cunoaștem mai bine păsările, să le studiem modul de viață, și să înțelegem necesitatea protecţiei lor. Evenimentul reprezintă și o bună ocazie pentru a vizita locuri în care putem observa păsări în habitatul lor natural: lacuri, păduri, lunci și câmpii, mai ales că majoritatea speciilor migratoare au ajuns la destinațiile lor și sunt foarte ocupate cu construcția cuiburilor. Este o zi în care ne putem convinge de diversitatea și frumusețea acestor ființe, să le observăm penajul frumos și cântecele elaborate, și să încercăm să le îmbunătățim mediul de viață. Întrucât păsările dețin un rol aparte în menţinerea echilibrului ecologic natural, ocrotirea lor înseamnă protecția mediului înconjurător prin cât mai multe căi: reducerea poluării apei, solului şi aerului, diminuarea cantităţii de substanțe chimice utilizate în agricultură şi silvicultură, refacerea habitatelor naturale, și diminuarea vânătorii de specii sălbatice.
Un prim pas spre îmbunătățirea cunoștințelor noastre despre păsări este observarea lor în natură, studierea aspectului și a comportamentului lor.
De aceea, Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii vă invită, cu această ocazie, la o sesiune de birdwatching în centrul Chișinăului. Întrucât vineri suntem încă prinși de grijile cotidiene, sâmbătă, 2 aprilie, puteți participa la o tură de birding în 2 oaze verzi (din ce în ce mai puține) ale orașului.
Toți cei interesați sunt așteptați la o plimbare prin, ora 12.00, la Valea Morilor (baza scărilor), care va continua cu o tură de birdwatching la Dendrariu. Împreună vom căuta păsările din jurul nostru cu ajutorul binoclului și al lunetei, le vom studia pe îndelete, vom adresa întrebări și vom primi răspunsuri și ne vom spori cunoștințele noastre despre aceste frumoase animale.
Ne vedem la birdwatching!