Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN) a desfășurat, în perioada 5 iunie – 15 august 2019, o nouă ediție a Recensământului cuiburilor de cocostârc din Republica Moldova. Această activitate inițiată în anul 2017 a avut ca scop identificarea în continuare a cuiburilor de cocostârc existente în țară, actualizarea informațiilor în cazul cuiburilor deja înregistrate pe harta Recensământului, monitorizarea schimbărilor survenite la cuiburi și estimarea efectivului populațional al cocostârcilor (Ciconia ciconia) în Republica Moldova.
Pe parcursul celor 2 luni de desfășurare a recensământului, voluntari din toată țara au semnalat prezența multor cuiburi de cocostârc neînregistrate până acum. Toate informațiile despre cuiburi au fost puse pe harta Recensământului prin intermediul unui chestionar special, care odată completat, furniza detalii despre starea cuibului, suportul pe care se află și numărul de pui găzduiți.
La finalul Recensământului cuiburilor de cocostârc din acest an, pe hartă au fost înregistrate 415 cuiburi (cu aproximativ 120 cuiburi în plus față de recensământul din anul 2017). Harta poate fi vizualizată aici: https://bit.ly/325pLDJ.
Cele mai multe cuiburi sunt instalate pe piloni de beton (248) și pe piloni de lemn (69). Au fost identificate 64 de cuiburi instalate pe copaci, iar restul de 34 de cuiburi sunt amplasate pe diverse suporturi (16 pe turnuri de apă, 7 pe stâlpi de fier, 3 pe monumente, 3 pe case, 2 pe cisterne, 2 pe hornuri de cărămidă și unul singur pe o fântână arteziană). Această situație este diferită față de cea de la sfârșitul anilor 1960, când existau 545 cuiburi de cocostârc amplasate pe diverse suporturi: 60,2% pe copaci, 24,6% pe pilonii reţelelor electrice şi 14,7% pe case și hambare (Munteanu și colab., 2017).
Dintre cele 415 cuiburi, 350 (adică 84%) au fost ocupate în acest sezon de cuibărire, pe când 65 cuiburi (adică 16%) au fost părăsite sau nelocuite din cauza stării proaste. Apropo de starea cuibului, doar 143 din ele (adică 35%) se află în stare foarte bună, pe când 33 (adică 8%) sunt în stare avansată de degradare. Majoritatea cuiburilor înregistrate au o stare satisfăcătoare (189 cuiburi, adică 46%). În cazul a 50 de cuiburi (12%) nu se cunoaște starea.
În acest an au fost actualizate informațiile pentru 71 de cuiburi deja înregistrate în trecut, dintre care 51 erau ocupate și găzduiau în total 126 de pui. Am observat că unele cuiburi au dispărut cu totul (5), altele și-au schimbat suportul (2). Deocamdată e dificil să estimăm numărul cuiburilor a căror stare s-a înrăutățit de la ultimul Recensământ.
Cele mai multe cuiburi au fost înregistrate în raioanele Telenești (28), Ștefan Vodă (27), Rîșcani (24), Drochia (23), Cimișlia (23), Cahul (22). Raioanele cu cele mai puține cuiburi sunt Strășeni (3 cuiburi), Rezina (3 cuiburi) și Dubăsari (1 cuib). Adițional, în acest an au fost înregistrate pe Harta Recensământului două cuiburi din stânga Nistrului: unul în localitatea Butor (raionul Grigoriopol) și altul în localitatea Corotna (raionul Slobozia). Localitățile cu cele mai multe cuiburi înregistrate sunt: satul Drochia (9 cuiburi), satul Cioburciu (9 cuiburi), satul Gura Bâcului (6 cuiburi) și orașul Cimișlia (5 cuiburi), ultimul fiind singurul oraș cu atât de multe cuiburi de cocostârc.
Deși Recensământul nu a avut ca scop evaluarea vechimii cuiburilor de cocostârc din Republica Moldova, în urma acestuia a fost identificat un cuib care pare a fi cel mai longeviv. Este vorba de un cuib din localitatea Pogănești (raionul Hîncești), care are în jur de 200 ani. Povestea acestuia o puteți afla din articolul de pe site-ul SPPN.
La acest recensământ, desfășurat pentru a doua oară în Republica Moldova în acest fel, a participat un număr mare de voluntari din toată țara. Cei 83 de participanți au contribuit cu observații proprii și în acest fel au îmbogățit semnificativ harta cu cuiburi de cocostârci. În cele ce urmează am dori să le mulțumim tuturor și fiecăruia în parte pentru lucrurile frumoase pe care le-au făcut în cadrul Recensământului cuiburilor de cocostârc:
Maria Raileanu, Echim Viorica, Boișteanu Olga, Roșca Oxana, Jonathan Hecke, Lilia Curchi, Lazar Ana, Roșca Irina, Tabac Viorica, Cristina Kifa, Veronica Eșanu, Anna Casian-Musteață, Moraru Maria, Nemerenco Andreea, Hîncu Igor, Sofronescu Ion, Mocanu Gheorghe, Pralea Gheorghe, Dascal Liviu, Carabulea Vitalie, Gabriela Isac, Ticu Gheorghii, Vlad Zelinschi, Rudenco Alexandru, Gavrilov Adrian, Plamadeala Natalia, Victoria Vlas, Oxana Gogu, Vasile Borș, Bivol Svetlana, Nanii Nadejda, Ana Sirbu, Balanuța Nicolae, Braniste Lucia, Tatiana Bulgac, Nicolai Chirnev, Bubulici Mihaela, Cașu Maria, Plesca Andrei, Nistor Silvia, Tatiana Vatamanu, Bria Ana, Gabura Veronica, Tataru Dumitrita, Melnic Ludmila, Ruslan Marian, Popusoi Mihail, Sider Ivan, Gluh Cristina, Javgureanu Maria, Șaragov Victoria, Veaceslav Tutunaru, Vartic Inna, Elena Grițco, Botnaruc Igor, Şterban Olga, Dubceac Anatolie, Medvețchi Cătălina, Pricop Nellea, Gheorghe Reabov, Vornicu Iurie, Melnic Inga, Andronic Vitalie, Vernii Anastasia, Gutu Natalia, Morari Vera, Agachi Dina, Colodin Victor, Stratulat Ion, Gadibadi Pavel, Primăria s. Limbenii Noi, Nastas Ana, Nazaroi Iuliana, Primăria s. Volintiri, Turcan Alexandru, Dobinda Mircea, Valentina Struc, Bînda Albert, Petica Ion, Pruteanu Sergiu, Viorel Miron, Silvia Ursul, Ajder Vitalie…
…Și mulți alții care nu și-au indicat numele sau adresele de e-mail. Toți participanții vor fi premiați de către organizatorii Recensământului, ca răsplată pentru sprijinul acestui exercițiu de citizen science în Republica Moldova. În acest sens, SPPN roagă toate persoanele care au contribuit la Recensământul cuiburilor de cocostârc din anul 2019 (mai ales cele care nu se regăsesc în această listă) să ne contacteze la adresa de e-mail [email protected] sau pe pagina noastră de Facebook pentru mai multe detalii.
De-a lungul celor două ediții ale Recensământului cuiburilor de cocostârc (2017 și 2019) au participat circa 155 persoane, care au înregistrat în total 418 cuiburi, 610 pui de cocostârc și 200 fotografii cu cuiburi din toată țara. Acest gen de recensământ se practică în majoritatea țărilor europene, iar aplicarea acestuia în Republica Moldova a oferit rezultate frumoase de care suntem mândri.
Mulțumim tuturor pentru participare și pentru susținere!
Birds are everywhere 🙂 but yes, birding in Moldova has its charm!
A story that makes me want to return to Moldova – country of goodhearted people, birds, and endless stories.
Pingback: Recensământul cuiburilor de cocostârc în anul 2019: A fost găsit un cuib vechi de 200 ani. Vezi în ce localitate a Moldovei se află – Moldova Nouă