Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN) lansează cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului (5 iunie) o nouă ediție a Recensământului cuiburilor de cocostârc. Recensământul din anul 2019 are ambiția să crească rezultatele atinse în cadrul ediției precedente, din anul 2017, când cu ajutorul voluntarilor din toată țara, au fost numărate 303 cuiburi, dintre care 248 erau ocupate de perechi cu pui.
Anul acesta SPPN cheamă toți locuitorii țării să contribuie cu același entuziasm, pentru ca împreună să ajungem la rezultate mai impunătoare și mai solide din punct de vedere științific.
Ca și data trecută, recensământul cuiburilor de cocostârc se desfășoară sub forma unei scheme de monitorizare a cocostârcului/berzei albe (Ciconia ciconia) – o specie simpatică, a cărei identificare, observare și înregistrare e foarte ușoară pentru toată lumea, chiar și pentru persoanele care în mod normal nu atrag multă atenție păsărilor. Recensământul se desfășoară exclusiv pe internet și presupune colectarea și stocarea datelor legate de cuibărirea cocostârcilor prin intermediul chestionarelor on-line (se poate completa pe computer, tabletă și telefon).
Acest chestionar are scopul de a aduna de la autorul observației cât mai multe date legate de perechea de cocostârci care ocupă un anumit cuib. Cu alte cuvinte, persoana care dorește să contribuie la recensământ va trebui să completeze chestionarul, răspunzând la întrebări simple care vizează starea cuibului, suportul pe care se află acesta, dacă este ocupat sau nu, dacă puii se văd și pot fi numărați, etc.
Toate aceste informații, colectate prin intermediul chestionarelor de la oameni din toată țara, sunt stocate în baza de date a SPPN și în mod automat apar pe o hartă interactivă ce poate fi vizualizată de toți cei interesați să fie la curent cu situația cocostârcului în Republica Moldova. Prin intermediul acestei hărți pot fi vizualizate datele localizării fiecărui cuib din țară (coordonate geografice), precum și alte atribute individuale ale cuibului: suportul pe care se află, starea cuibului, numărul de pui. Aceste date colectate pe platforma online vor permite estimarea unui număr real de cuiburi prezente în țară, dar și estimarea abundenței acestei specii în Republica Moldova.
Cum puteți contribui?
- Accesați Harta Recensământului cuiburilor de cocostârc din Republica Moldova
- Verificați dacă pe hartă există deja cuibul pe care doriți să îl înregistrați. Dacă există, însă doriți să actualizați datele acestuia, dați click pe el și urmați pașii indicați în căsuța pop-up
- Dacă înregistrați un cuib nou, deschideți un chestionar de înregistrare și completați rubricile incluse, iar dacă aveți și o fotografie a cuibului, anexați-o la formular înainte de a apăsa butonul „Trimite”.
- După parcurgerea acestor pași, urmăriți Harta interactivă pentru a verifica dacă observația Dvs. este publică.
Urmăriți acest tutorial video pentru a înțelege mai bine procedura de înregistrare a cuiburilor pe hartă.
Anterior, efectivul cocostârcului în Moldova era apreciat la câteva sute de perechi cuibăritoare, apreciere bazată pe observațiile efectuate de oamenii de știință. De acum încolo SPPN își propune să includă în aceste observații cât mai mulți voluntari care să acopere suprafețe cât mai mari și să ofere date mai abundente. Cu ajutorul lor, va fi posibilă realizarea unei hărți digitale complete a cuiburilor existente în țară, care va sta la baza monitorizării anuale a acestei specii în Republica Moldova în scopul monitorizării scăderii sau creșterii efectivelor populaționale.
Scăderea sau creșterea populației de cocostârci reprezintă un indicator important al calității mediului în care trăim cu toții, pentru că arată schimbări importante în calitatea apelor, solurilor, aerului, etc. De aceea, micșorarea numărului de cocostârci pe tot cuprinsul continentului îi tot ține în alertă de aproape un secol pe ecologiști și pe biologi. Din acest motiv, un recensământ mondial a fost organizat pentru prima oară în anul 1934, care de-atunci se repetă la fiecare 10 ani pentru a detecta schimbări și a înțelege unde putem interveni. Datele acumulate în urma Recensământului cuiburilor de cocostârc din Republica Moldova vor contribui și la aceste recensăminte mondiale menționate mai sus.
Iată de ce este foarte important ca fiecare țară să știe unde şi câți cocostârci sunt, să dețină informații exacte şi continue despre situaţia populației de cocostârc. Participarea comunităților locale este deosebit de importantă pentru a asigura un studiu calitativ, iar pentru acest lucru este nevoie în primul rând de date reale luate de pe teren de către observatori care cunosc bine locul (în acest caz, satul natal). De aceea, orice persoană, indiferent de vârstă sau de ocupație, este binevenită să comunice prezența cuiburilor de cocostârci în localitatea proprie.
Membrii SPPN îi roagă pe toți cei interesați să comunice problemele sau neclaritățile pe pagina de facebook a organizației sau pe adresa de email [email protected].