„Păsările – culorile naturii”: Retrospectiva anului 2016

29.12.2016

Apăsați pentru a asculta podcast-ul emisiunii. Imediat sub înregistrare puteți citi integral textul emisiunii respective.

 

Dragi prieteni, acum, la finalul unui an atât de bogat în rezultate, m-am gândit că e cazul să facem o retrospectivă, o analiză a rubricii noastre și a lucrurilor descâlcite pe aici. Mie de obicei îmi plac bornele cronologice, pietrele de hotar ale timpului, la care mă opresc și privesc în urmă să trag totalurile și să verific ce a fost făcut. Finalul de an e tocmai bun pentru așa ceva, căci ne oprim să respirăm un pic pentru a porni de la capăt cu forțe mai proaspete și cu entuziasm sporit.

Rubrica noastră dedicată păsărilor a început să cânte pe undele radio-ului la sfârșit de ianuarie, atunci când ornitologii din Moldova erau ocupați cu recensământul păsărilor de iarnă, sau cum îi mai spunem noi între noi, MidWinter. Cu acea ocazie am povestit despre cele mai des și mai rar întâlnite specii de păsări acvatice în cadrul acestor numărători de iarnă. De asemenea, ne-am oprit un pic să vorbim despre lebede, despre speciile care se găsesc la noi și felul lor de viață. A fost discutat și rolul zonelor umede ca habitat important pentru speciile de păsări acvatice. Când a venit primăvara și a reînceput migrația, am vorbit despre migrația fascinantă și enigmatică a gâștelor cu gât roșu, care cuibăresc aproape de Oceanul Înghețat de Nord și vin să-și petreacă iernile în bazinul Mării Negre. Am explicat de ce și cum și cât migrează păsările, prezentând particularitățile acestui fenomen în funcție de specii. Am descusut una câte una teoriile care explică cum se orientează păsările în lungile lor migrații, am vorbit despre berzele care vin negreșit an de an la aceleași cuiburi, iar de Ziua Internațională a Păsărilor, 1 aprilie, v-am invitat pe toți la o ieșire în parc pentru a observa mai aproape păsările orașului Chișinău.

De-a lungul primăverii am explicat în emisiunile noastre de ce cântă păsările, am discutat despre obiceiurile variate şi originale ale păsărilor legate de actul reproducerii care au dus la conturarea unor ritualuri nupțiale elaborate și interesante, am vorbit despre atenția pe care păsările o acordă construirii cuiburilor. Ne-am rezervat spațiu pentru a explica pe îndelete ce trebuie să facem atunci când găsim cuiburi abandonate sau pui căzuți la pământ și cum îi putem ajuta. Am vorbit despre rândunici și drepnele, am descris cum au grijă păsările de penajul lor, și ne-am întrebat, la un moment dat, dacă păsările sunt animale sau nu?

Apoi, pe la mijlocul verii așa, ne-am apucat să distrugem unul câte unul miturile țesute în jurul păsărilor. Am făcut lumină în cazul struțului care își ascunde capul în nisip, după care ne-am mutat la familia Ciorilor, unde le-am analizat inteligența, capacitatea de adaptare, îndrăzneala și talentul actoriei. Rând pe rând am discutat despre ciori, corbi, și ne-am oprit la coțofene pentru a demitiza ideea conform căreia șterpelesc tot ce strălucește. Am sărbătorit mica noastră aniversare de 6 luni prezentând mici trucuri necesare pentru a observa mai ușor păsări, după care am continuat să vorbim despre cum dorm ele, cum se pregătesc de migrație. Am descris, rând pe rând, pelicanii, cocorii, vulturii, am analizat impactul instalațiilor eoliene asupra păsărilor, și în primul week-end al lunii octombrie v-am invitat la Eurobirdwatch să numărăm păsările migratoare. În toiul toamnei și al migrației i-am prezentat pe migratorii parțiali, am vorbit despre grauri, despre felul în care formează stolurile lor uriașe și fascinante și despre legătura pe care o au aceste păsări cu felul în care se pășunează prin Europa de Vest. Încet-încet am ajuns la neamul bufnițelor, descriind caracteristicile acestei familii de păsări și oprindu-ne pe rând la cucuvea, buhă mare, huhurezi. De 1 decembrie ne-am aliniat șirului de felicitări adresate României, povestind pe îndelete despre păsările din această țară și despre locurile frumoase unde poți întâlni păsări.

Cum a început iarna, cum ne-am apucat să vorbim despre hrănitori și despre importanța hrănirii păsărilor pe timp de iarnă. Am lansat chiar și un concurs destinat celor care doresc să ajute păsările în acest sezon, cu condiția să meargă la hrănitorile instalate de Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii în Chișinău și să fotografieze păsările care vin să se hrănească.Iar la final de an, în apropierea Crăciunului, am dezbătut problema brazilor artificiali versus naturali și legătura acestora cu păsările. Au fost în total 45 emisiuni dedicate acestor minuni colorate ale naturii, 225 minute în care la acest radio s-a vorbit despre păsări.

Anul s-a terminat, dar emisiunea noastră merge mai departe, căci mai rămân atâtea lucruri de discutat, prezentat și întors pe toate fețele. Presimt că și anul 2017 va fi prea scurt pentru a epuiza toate subiectele legate de păsări.

Apropo, voi ce ați vrea să discutăm? Ce lucruri despre păsări vă interesează în mod special, vă fascinează, vreți să aflați mai multe sau vreți să dezlegați vreun mister avifaunistic? Ce subiecte ați vrea să fie cap de afiș în 2017             și la ce ați vrea să ne oprim în mod special?

Aștept sugestiile voastre pe pagina de facebook a postului EcoFM sau a Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii. Sunt sigurăcă împreună vom reuși să găsim multe idei și subiecte de discutat în cadrul acestei rubrici.

Pe curând, dragi prieteni. Până la o nouă reauzire pe undele EcoFM, vreau să vă urez un 2017 doldora de realizări frumoase, succese, împliniri, și nu în ultimul rând, sănătate și forță uriașă pentru a depăși problemele ce apar pe neprins de veste în calea voastră. Ne dăm întâlnire la anul, la același post de radio, vorbind cu entuziasm despre aceleași păsări care continuă să ne trezească fascinația.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *