Recensământul Internațional al Păsărilor de Apă 2019

În perioada 10-20 ianuarie 2019, în Republica Moldova și în întreaga lume s-a desfășurat Recensământul Internațional al Păsărilor de Apă (International Waterbird Census). Acest recensământ mai este cunoscut în emisfera nordică și sub numele de „Midwinter” datorită faptului că are loc în fiecare an în luna ianuarie, în mijlocul iernii.

Echipa SPPN la barajul Dubăsari (13.01.2019). Foto credit: Silvia Ursul

Midwinter a fost inițiat în Europa în anul 1966 cu scopul de a inventaria speciile de păsări prezente pe timpul iernii în țările din zona temperată, în special pe bazinele acvatice care sunt singurele habitate ce pot găzdui o biodiversitate impresionantă în sezonul rece. În Republica Moldova, Recensământul de iarnă al păsărilor de apă se desfășoară neîntrerupt din anul 2013, având ca activitate principală înregistrarea speciilor și efectivelor de păsări prezente pe principalele bazine acvatice ale țării: lacurile Manta și Beleu, lacurile Taraclia, Congaz și Comrat din UTA Găgăuzia, lacul Sălaș (piscicola Gura Bâcului), lacul Ghidighici, lacurile de acumulare de la Costești-Stânca și Dubăsari, sectorul superior al fluviului Nistru (Naslavcea-Holoșnița).

Echipa SPPN pe lacul Beleu (18.01.2019). Foto: Laurențiu Petrencu

Toate aceste habitate acvatice au fost verificate de către membrii SPPN în perioada 10-20 ianuarie 2019. Deși majoritatea suprafețelor acvatice au fost înghețate, echipa de ornitologi care a participat la Midwinter a reușit să obțină o listă de 78 de specii, care poate fi consultată aici.

Dintre cele mai numeroase specii înregistrate anul acesta la Midwinter se evidențiază rațele mari (Anas platyrhynchos), rațele sunătoare (Bucephala clangula), lebedele de vară (Cygnus olor) și rațele moțate (Aythya fuligula).

Aglomerare de rațe mari (Anas platyrhynchos) și o lebădă de iarnă (Cygnus cygnus) în spate. Foto: Gheorghe Țîcu
Lebădă de vară (Cygnus olor). Foto: Gheorghe Țîcu

Spre deosebire de anii trecuți, nu au fost observate specii rare, ci doar câțiva oaspeți de iarnă a căror prezență este așteptată în această perioadă: lebădă mică (Cygnus columbianus), rață fluierătoare (Anas penelope), rață pestriță (Anas strepera), ferestraș mare (Mergus merganser), ferestraș mic (Mergellus albellus), șorecar încălțat (Buteo lagopus), erete vânăt (Circus cyaneus), sfrâncioc mare (Lanius excubitor), sturz de vâsc (Turdus viscivorus), cinteză de iarnă (Fringilla montifringilla), aușel cu cap galben (Regulus regulus), mugurar (Pyrhula pyrhula).

Sfrâncioc mare (Lanius excubitor). Foto: Jonathan Hecke
Uliu păsărar (Accipiter nisus), mascul. Foto: Jonathan Hecke
Stol de sticleți (Carduelis carduelis). Foto: Gheorghe Țîcu

Toate datele înregistrate în Republica Moldova în timpul Recensământului Internațional al Păsărilor de Apă au fost adunate într-o listă și vor fi trimise în cel mai scurt timp la Wetlands International, coordonatorul mondial al Recensământului.

Acest recensământ a devenit o schemă foarte importantă de monitorizare pe termen lung a speciilor de păsări acvatice, întrucât se desfășoară an de an, în aceeași perioadă, fiind axat pe monitorizarea numerică a populațiilor de păsări de apă; pe determinarea schimbărilor în numărul și distribuția acestor populații și pe sintetizarea de informații necesare protecției populațiilor de păsări de apă. În acest fel, desfășurarea neîntreruptă a acestui Recensământ asigură comunitatea științifică internațională cu seturi de date calitative, mereu actuale și deosebit de importante.

Recensământul Internațional al Păsărilor de Apă este important și pentru comunitatea ornitologică din Republica Moldova, pentru că îmbogățește an de an informațiile disponibile despre prezența, numărul și distribuția multor specii de păsări în perioada rece a anului.

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *