Midwinter 2020 în Republica Moldova

În perioada 10-20 ianuarie 2020, în Republica Moldova și în întreaga lume s-a desfășurat Recensământul Internațional al Păsărilor de Apă (International Waterbird Census). Acest recensământ mai este cunoscut în emisfera nordică și sub numele de „Midwinter” datorită faptului că are loc în fiecare an în luna ianuarie, în mijlocul iernii.

Acest recensământ a fost inițiat în Europa în anul 1966 cu scopul de a inventaria speciile de păsări prezente pe timpul iernii în țările din zona temperată, în special pe bazinele acvatice (acestea sunt singurele habitate ce pot găzdui o biodiversitate impresionantă în sezonul rece). Teoretic, toate țările participante au libertatea de a face acest inventar în oricare zile din perioada 10-20, în funcție de condițiile meteo și disponibilitatea echipelor de observatori.

În Republica Moldova, Recensământul de iarnă al păsărilor de apă se desfășoară neîntrerupt din anul 2013, având ca activitate principală înregistrarea speciilor și efectivelor de păsări prezente pe principalele bazine acvatice ale țării: lacurile Manta și Beleu, lacurile Taraclia, Congaz și Comrat din UTA Găgăuzia, lacul Sălaș (piscicola Gura Bâcului), lacul Ghidighici, și sectorul superior al fluviului Nistru (zona Ramsar „Naslavcea-Holoșnița”).

Barajul de acumulare Dubăsari și fluviul Nistru în aval. Foto: Gheorghe Țîcu
Zona Ramsar „Nistrul de Sus”. Foto: Gheorghe Țîcu
Barajul și centrala hidroelectrică de la Naslavcea. Foto: Gheorghe Țîcu

Toate aceste habitate acvatice au fost verificate de către membrii SPPN în perioada 11-15 ianuarie 2019. Echipa de observatori a fost alcătuită din ornitologi cu experiență, dar și voluntari care s-au alăturat în premieră. În total, 6 persoane au luat parte la acest recensământ în Republica Moldova, contribuind cu observații în diverse zile și regiuni.

Echipa SPPN la observații la lacul de acumulare Dubăsari (11.01.2020). Foto: Gheorghe Țîcu
Echipa SPPN la observații pe lacul Beleu (13.01.2020). Foto: Laurențiu Petrencu
Echipa SPPN la observații pe lacul Taraclia (13.01.2020). Foto: Laurențiu Petrencu
Echipa SPPN la observații în zona Ramsar „Nistrul de Sus” (14.01.2020). Foto: Gheorghe Țîcu

Majoritatea suprafețelor acvatice erau parțial sau deloc înghețate, dar găzduiau puține păsări (și ca specii, și ca număr de indivizi) comparativ cu anii precedenți. În total au fost numărate 76 specii de păsări. Lista acestora poate fi consultată aici.

Dintre cele mai numeroase specii înregistrate anul acesta la Midwinter/ Recensământul Internațional al Păsărilor de Apă se evidențiază rațele mari (Anas platyrhynchos) și lebedele de vară (Cygnus olor).

Stol de rațe mari (Anas platyrhynchos) pe fluviul Nistru. Foto: Gheorghe Țîcu

Nici în acest an nu au fost observate specii rare, însă membrii SPPN au notat prezența unor oaspeți de iarnă absolut firești la Midwinter: lebădă de iarnă (Cygnus cygnus), rață fluierătoare (Anas penelope), rață pestriță (Anas strepera), ferestraș mare (Mergus merganser), ferestraș mic (Mergellus albellus), erete vânăt (Circus cyaneus), sfrâncioc mare (Lanius excubitor), sturz de vâsc (Turdus viscivorus), mugurar (Pyrhula pyrhula).

Sfrâncioc mare (Lanius excubitor). Foto: Gheorghe Țîcu
Stol de rațe sunătoare (Bucephala clangula) în zbor. Foto: Gheorghe Țîcu
Stol de rațe fluierătoare (Mareca penelope) în zbor. Foto: Gheorghe Țîcu

Îngrijorător este faptul că la această ediție de Midwinter, din cauza vremii deosebit de caldă pentru această perioadă, gradul de concentrație al păsărilor pe suprafețele acvatice a fost foarte redus. Fiind mai cald decât de obicei, păsările erau răsfirate sau lipseau cu totul de pe cursul râului sau din preajma lacurilor. În plus, anul acesta peisajul general a fost total lipsit de zăpadă, ceea ce a redus și a modificat puternic habitatele preferate de multe specii de iarnă.

Peisaj de iarnă fără zăpadă. Foto: Laurențiu Petrencu

Toate datele înregistrate în Republica Moldova în timpul Recensământului Internațional al Păsărilor de Apă au fost adunate într-o listă și vor fi trimise în cel mai scurt timp la Wetlands International, coordonatorul mondial al Recensământului.

Acest recensământ a devenit o schemă foarte importantă de monitorizare pe termen lung a speciilor de păsări acvatice, întrucât se desfășoară an de an, în aceeași perioadă, fiind axat pe monitorizarea numerică a populațiilor de păsări de apă; pe determinarea schimbărilor în numărul și distribuția acestor populații și pe sintetizarea de informații necesare protecției populațiilor de păsări de apă. În acest fel, desfășurarea neîntreruptă a acestui Recensământ asigură comunitatea științifică internațională cu seturi de date calitative, mereu actuale și deosebit de importante.

Recensământul Internațional al Păsărilor de Apă este important și pentru comunitatea ornitologică din Republica Moldova, pentru că îmbogățește an de an informațiile disponibile despre prezența, numărul și distribuția multor specii de păsări în perioada rece a anului.

2 thoughts on “Midwinter 2020 în Republica Moldova

  1. Elena Bivol

    Acest inventar, sigur, este important, dar ca sa facem ca omaenii sa contribuie la protectia pasarilor si naturii, e necesar sa avem articole si cursuri de instruire si materiale video, care ar explica legatura dintre disparitiea/rarirea pasarilor si diminarea productiei agricole, degradarea sanatatii omului, alte efecte negative. Ca, cu regret, omul este egoist si face ceva mai rapid si cu mai multa dorinta, daca stie ca o face si in interesul propriu.

    1. Ursul Silvia Post author

      Într-adevăr, recensământul e doar o schemă de monitorizare a avifaunei. Pentru conservarea speciilor de păsări și a habitatelor lor, e nevoie de programe mai extensive care să contribuie la sensibilizarea cetățenilor noștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *