Eurobirdwatch 2022 – vreme perfectă pentru păsărit

În mod tradițional, în primul weekend al lunii octombrie are loc Eurobirdwatch – un eveniment european în cadrul căruia toate țările organizează în mod sincron activități de observare a păsărilor sălbatice. În acest an, Eurobirdwatch 2022 s-a desfășurat în perioada 1-2 octombrie, iar Republica Moldova a participat pentru al 9-lea an consecutiv.

Aglomerare de păsări sălbatice pe lacul Beleu. Foto: Gheorghe Țîcu

Întrucât Eurobirdwatch 2022 are loc în mijlocul migrației de toamnă, acest eveniment reprezintă o ocazie foarte bună de a observa speciile de păsări sălbatice care ne tranzitează țara în drumul lor către cartierele de iernare. Prin urmare, membrii Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN) au efectuat sâmbătă (1 octombrie) deplasări în sudul țării, în regiunea lacurilor Beleu și Manta (raionul Cahul), precum și lacurile Taraclia și Beșalma (Găgăuzia).

Lacul Beleu văzut din partea localității Slobozia Mare. Foto: Silvia Ursul
Lacul Beleu văzut din partea localității Văleni. Foto: Silvia Ursul

La fiecare dintre aceste lacuri au fost observate specii interesante, precum diverse specii de rațe sălbatice – rață lingurar (Anas clypeata), rață pestriță (Mareca strepera), rață fluierătoare (Mareca penelope). Majoritatea acestor specii de rațe trăiesc în jumătatea nordică a continentului european, iar prezența lor la început de octombrie arată că ele și-au început deja migrația către locurile de iernare.

Stol imens de călifari roșii (Tadorna ferruginea). Foto: Gheorghe Țîcu

Au fost observate și specii care aparțin grupului de limicole, adică păsări adaptate apelor de mici adâncimi: sitar de mal (Limosa limosa), ciocîntors (Recurvirostra avosetta), nagâț (Vanellus vanellus), prundăraș gulerat mare (Charadrius dubius), bătăuș (Calidris pugnax), fugaci de țărm (Calidris alpina), fugaci mic (Calidris minuta), becațină comună (Gallinago gallinago), fluierar negru (Tringa erythropus), fluierar cu picioare verzi (Tringa nebularia), culic mare (Numenius arquata).

Culic mare (Numenius arquata). Foto: Gheorghe Țîcu

Prezența lor este absolut firească în această perioadă a anului, fiind una din prezențele obișnuite ale migrațiilor. Însă a fost înregistrată și prezența unor specii de limicole mai rar observate, și anume ploierul argintiu (Pluvialis squatarola) – un oaspete din regiunile arctice și migrator pe distanțe lungi care vagabondează uneori în interiorul continentelor. Indivizii acestei specii au fost observați atât pe lacul Beleu, cât și pe lacul Taraclia.

De asemenea, este notabilă și prezența pe lacul Beleu a pelicanilor creți (Pelecanus crispus).

Pelicani creți (Pelecanus onocrotalus) și rațe lingurar (Anas clypeata). Foto: Gheorghe Țîcu

Migrația de toamnă se face simțită și în cazul păsărilor răpitoare, care ne traversează cerul în numere mari. De exemplu, un oaspete obișnuit al acestei perioade este șoimul rândunelelor (Falco subbuteo), care migrează odată cu stolurile imense de rândunici și lăstuni – prada sa naturală. Mai mulți indivizi de șoimul rândunelelor au fost numărați în dimineața zilei de 1 octombrie la lacul Beleu, care urmăreau de-aproape sute de rândunici (Hirundo rustica) și lăstuni de casă (Delichon urbicum) ce treceau deasupra lacului.

La finalul acestor vizite de observație s-a acumulat o listă de 65 specii de păsări (apăsați AICI pentru a accesa lista). Echipa SPPN a acumulat aceste date și le-a expediat echipei coordonatoare la nivel european, care a sintetizat toate informațiile primite de la țările europene. Totalurile la nivel de continent pot fi văzute AICI.

Desfășurat cu regularitate încă din 1993, EuroBirdwatch adună an de an, în primul weekend al lunii octombrie, sute de mii de oameni care vor să vadă cu ochii lor cât mai multe păsări migratoare. Cele 32 de țări care au participat anul acesta au mobilizat 19 148 de iubitori de păsări de pe tot continentul, care au numărat în mod sincron 4 607 147 păsări în cadrul a 753 de activități organizate în cele două zile de birdwatching. Republica Moldova participă la Eurobirdwatch începând cu anul 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *