„Păsările – culorile naturii”: Euro Birdwatch 2016

29.09.2016

Apăsați pentru a asculta podcast-ul emisiunii. Imediat sub înregistrare puteți citi integral textul emisiunii respective.

Între 1-2 Octombrie, mii de iubitori de păsări își vor aținti ochii spre cer pentru a fi martori la spectacolul migrației. Acest eveniment, petrecut cu o frecvență anuală, cuprinde întreg continentul european, purtând evident numele de „Euro Birdwatch”. În aceste zile, toți cei care cunosc și adoră păsările se adună pentru a observa miile de înaripate în toiul migrației. Această perioadă este perfectă pentru ornitologii amatori și profesioniști să observe păsări, să le numere, să înregistreze rutele lor de migrație și comportamentul lor migrațional.

Euro Birdwatch este sărbătorit oficial din 1993, fiind instituit la inițiativa organizației Birdlife International, cea mai mare organizație axată pe conservarea și protecția speciilor de păsări. Acest eveniment este sărbătorit printr-o gamă largă de activități: excursii de birdwatching, vizite în arii importante pentru păsări, concursuri de identificare a păsărilor după aspect sau după cântec, târguri și expoziții – absolut tot ce poate alimenta curiozitatea oamenilor în acest domeniu.

Acesta este de fapt și scopul Euro Birdwatch – să încurajeze oameni de toate vârstele și de toate ocupațiile să meargă să observe păsări, să facă cunoștință cu frumusețea migrației și importanța conservării avifaunistice.

Anul trecut, de exemplu, evenimentul a fost sărbătorit în 41 țări, implicând 32 000 de adulți și copii. Împreună, au numărat 5 milioane de păsări care se aflau în migrație din Europa și Asia Centrală către regiunile mai calde din sud. Istoric vorbind, datele acumulate din cei 21 de ani de celebrare a acestui eveniment se ridică la 1,2 milioane de participanți, 36 000 de activități organizate, și aproape 60 de milioane de păsări numărate. Anul trecut, Republica Moldova a sărbătorit pentru prima dată acest eveniment, în cadrul căruia au fost numărate 76 695 păsări aparținând la 132 specii.

Dar dincolo de cifre și statistici, Euro Birdwatch rămâne a fi o oportunitate unică pentru majoritatea participanților să vadă păsări răpitoare, acvatice și semi-acvatice, unele dintre ele rare și foarte căutate de ornitologii înrăiți. Euro Birdwatch este în fond o importantă activitate educativă, o ocazie pentru publicul larg să înțeleagă mai bine viața păsărilor, complexitatea migrației și pericolele care amenință supraviețuirea speciilor de păsări.

Evenimentul este gratuit, deschis pentru participanții de toate vârstele și ocupațiile, iar în Republica Moldova se va desfășura așa cum le place cel mai mult ornitologilor: ieșiri pe teren în regiunile unde migrația continuă nestingherită. Prin urmare, sâmbătă ne vom axa pe numărarea păsărilor în Parcul Valea Morilor, iar duminică vom vizita lacurile din sudul țării, acolo unde migrația de toamnă este în toi.

Nu ezitați să contactați Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii pe pagina sa de facebook pentru a afla mai multe detalii despre organizarea acestui eveniment la noi în țară!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *