Cum înving păsările canicula?

.

În fiecare vară avem perioade cu temperaturi nebune, cu un disconfort termic ridicat, aer înăbușitor și poate chiar și umiditate mare. Pentru noi acele zile sunt de coșmar: nu ieșim din casă, nu facem efort fizic, avem grijă să bem multe lichide, și căutăm un colț de plajă să ne bălăcim. Dar oare păsările cum luptă cu canicula? Cum se adaptează, mai bine zis, la condițiile acestea teribile?

Le este și lor greu, mai ales că păsările, spre deosebire de noi, nu au glande sudoripare, și deci nu transpiră. În schimb, au pus la punct o varietate de moduri de a-și regla temperatura corpului pentru a evita supraîncălzirea. Din punct de vedere fizic, păsările au evoluat pentru a se adapta la diferitele temperaturi, iar comportamentul lor le poate ajuta să se mențină la rece.

De aceea, păsările dispun de mai multe adaptări fiziologice. Una dintre ele este gâfâitul, cam cum fac și câinii. Pe măsură ce păsările respiră rapid, gâtul le tremură ușor, iar căldura iese din corp prin plămâni și prin săculețele de aer. Plămânii sunt un sistem cu sens unic, astfel încât aerul rece care intră în corp nu se amestecă cu aer cald care iese. Ținând ciocul deschis, pasărea face să vibreze un oscior mic într-o zonă a gâtului undetrec multe vase de sânge. Oscilațiile aduc mai mult sânge în această regiune, permițând disiparea căldurii din sânge.

Lebădă de vară (Cygnus olor) ținând un picior scos din apă pentru a se răcori. Foto: Elena Artem

Penele care le acoperă majoritatea corpului au rol termoreglator deloc de neglijat pe timp de iarnă, în schimb vara le vin în ajutor picioarele, fața și ciocul, care nu sunt acoperite de pene. Aceste suprafețe golașe ajută la răcirea corpului pentru că permit o pierdere mai mare de căldură. Chiar și zone mici, cum ar fi un inel de piele în jurul ochiului, pot ajuta la disiparea căldurii. Unele păsări, în special cele tropicale, au ciocuri mari străbătute de multe vase sangvine, și care deci au o cantitate bogată de sânge. În zilele fierbinți, păsările își pot crește fluxul de sânge spre ciocuri pentru a ajuta la eliberarea căldurii. Când temperatura scade, fluxul sanguin încetinește și căldura este reținută în interiorul corpului.

Ca să se răcorească și mai mult, păsările recurg la diverse comportamente. Întrucât modul în care se comportă orice animal poate afecta căldura corporală a acestuia, păsările își adaptează activitățile zilnice pentru a se potrivi climatului. Într-o zi foarte caldă păsările sunt mai puțin active în timpul celor mai fierbinți ore și sunt mai active atunci când soarele nu este atât de puternic și aerul este mai răcoros. Multe păsări caută zone umbrite în timpul celor mai fierbinți perioade, în special în apropierea surselor de apă. Cu cât mai straturi de ramuri și frunze există deasupra solului, cu atât mai multă căldură va fi absorbită și umbra va fi mai răcoroasă. Prin urmare, și noi și păsările avem nevoie de copaci și spații verzi.

Presură de grădină (Emberiza hortulana) bucurându-se de o baie. Foto: Vitalie Ajder

Atunci când o briză rece răzbate prin căldura dogorâtoare, păsările își pot flutura aripile pentru a permite aerului circulant să ajungă la pielea fierbinte. De asemenea, ele se stropesc cu apa pe care o găsesc în băltoace sau la adăpătorile instalate de oameni. Instalând o simplă adăpătoare sau scăldătoare în grădina sau în curtea noastră, putem ajuta păsările să lupte cu temperaturile ridicate. În plus, o baie sau o adăpătoare este perfectă pentru a „spiona” și a învăța păsările care vin în grădină să bea. În acest fel vom avea ocazia să vedem detaliile ritualului de baie și de îngrijire a penajului sau să observăm interacțiunile pe care le au cu semenii lor.

Nu în ultimul rând, multe păsări, în special de pradă, profită de curenții de aer care se ridică de la sol și ajung la înălțimi mari unde aerul e mai rece.

Iată cum au învățat păsările să reziste caniculei necruțătoare, dar nu uitați că și noi le putem ajuta oferindu-le umbră, apă și un habitat potrivit pe parcursul întregii veri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *