Câștigătorii concursului „Care-i pasărea ta preferată?”

Concursul nostru de pictură a luat sfârșit! După o îndelungată perioadă de deliberare, membrii juriului au desemnat câștigătorii concursului „Care-i pasărea ta preferată?”.

În total, în cadrul concursului „Care-i pasărea ta preferată?” au fost recepționate 50 de lucrări, însă patru nu au intrat în competiție din motiv că au redat specii de păsări care nu se regăsesc în Republica Moldova. Participanții au avut vârste diverse, de la 8 ani până la 23 ani. Având în vedere diferențele mari de vârstă dintre participanți, organizatorii au decis separarea desenelor pe 2 categorii de vârstă: grupa 8-13 ani și grupa 14-23 ani. În acest fel s-a asigurat o jurizare cât mai echitabilă, dat fiind faptul că diferențele de abordare și tehnică diferă semnificativ între un participant de 10 ani și unul de 20.

În grupa de vârstă 8-13 ani s-au acumulat 34 lucrări, iar în grupa de vârstă 14-23 ani – 12 lucrări. Deliberarea a fost mai grea la prima grupă ca urmare a numărului mare de desene, iar competiția a fost foarte strânsă, uneori existând diferențe de un singur punct!

Juriul a fost format din Alex Buretz (ilustrator și caricaturist), Mitch Buzdugan (ilustratoare) și Ion Grosu (birdwatcher cu experiență îndelungată).

Membrii juriului au analizat lucrările conform cinci criterii importante: 

1. Încadrarea în tema concursului, 
2. Originalitate și creativitate,
3. Calitatea compoziției artistice – tehnică de execuție,
4. Calitatea compoziției artistice – concept,
5. Impresia artistică generală

La fiecare criteriu, nota minimă acordată era 1, iar nota maximă – 10. Astfel, punctajul maxim pe care un membru al juriului putea să îl ofere unui desen era de 50 puncte. Având în vedere că în juriu au fost trei persoane, punctajul maxim al unei lucrări putea să fie de maxim 150. Evident, desenele care au acumulat mai multe puncte au ajuns în clasamentul concursului.


Iată cine sunt câștigătorii!

Grupa de vârstă 8-13 ani:

Locul 1. Litra Cornelia – „Graurii la cireșe”

Locul 2. Cebanu Mihaela – ”Egreta mare – una dintre cele mai grațioase și enigmatice păsări din țară”

Locul 3. Maxim Panciuc, – Cocostârcul alb”

De asemenea, au fost lucrări care, deși demonstrau talent, nu au acumulat punctaj atât de mare ca cele de pe locurile 1-3. Acestea au fost decernate cu Mențiuni (următoarele 10 lucrări în ordinea descreșterii punctajului): 
Grupa de vârstă 14-23 ani:

Locul 1: Labliuc Ecaterina – „Libertate. Șoimul dunărean pe nume Maks”
Locul 2. Tîltu Elena – „Prigoria – bucură privirea celor încântați de natură”
Locul 3. Malenchi Alexandru – „Fazanul”
Locul 3. Ternavschi Veronica – „Albinărel”

La fel ca la grupa de vârstă 8-13 ani, și aici s-au evidențiat câteva lucrări care s-au încadrat în categoria Mențiuni:Nu în ultimul rând, organizatorii concursului au decis să ofere un premiu aparte pentru două lucrări care, deși nu au fost răsplătite cu multe puncte din partea juriului, demonstrau talent evident în opinia noastră. Astfel, participanții care vor primi premiul din partea organizatorilor sunt:

Grupa 8-13 ani: Lungu Diana – „Lebăda”
Grupa de vârstă 14-23 ani: Todorov Mădălina – „Dumbrăveancă”


Din păcate, așa cum este de așteptat ca la fiecare concurs, nu toți participanții au convins juriul să le dea punctaj maxim. Redarea păsărilor prin pictură e grea și provocatoare indiferent de vârstă, așa că toți participanții merită felicitați pentru munca imensă și pentru dedicația cu care au desenat păsările preferate!

În calitate de organizatori ai concursului „Care-i pasărea ta preferată?”, adresăm multe felicitări câștigătorilor! Participanților care, din păcate, nu au obținut nici un premiu, le urăm mai mult succes la edițiile viitoare și totodată le sugerăm să analizeze lucrările câștigătoare pentru inspirație. Vă mulțumim călduros pentru participare și vă dorim mult succes în toate activitățile voastre creative!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *