Al doilea Atlas European al Păsărilor Cuibăritoare (EBBA2) este planificat să fie publicat în format tipărit în decembrie 2020. Ulterior, rezultatele vor fi disponibile și online, pe un site special.
Cu ajutorul a aproximativ 120 000 de voluntari de teren de pe întreg continental european, acesta este probabil cel mai mare proiect de citizen science (știință cu ajutorul cetățenilor), acoperind 96% din întregul teritoriu al continentului european.
Acest Atlas oferă informații actualizate cu privire la distribuția și abundența tuturor celor 596 de specii de păsări native și non-native care cuibăresc în Europa. Comparația cu datele din anii ’80 colectați pentru primul atlas arată schimbări marcante în distribuția păsărilor cuibăritoare în Europa.
Datele și rezultatele EBBA2 vor constitui baza pentru cercetări ulterioare pentru a înțelege factorii care determină schimbarea și pentru a informa decidenții care elaborează politici de conservare a naturii.
Participarea Republicii Moldova în acest proiect ambițios a început în 2016 prin formarea unei echipe de coordonatori naționali care au condus studii tematice în teren. Aflați mai multe detalii despre contribuția Moldovei aici și aici.
…………………..
În urmă cu zece ani, EBCC a decis să editeze un nou atlas al păsărilor cuibăritoare.
Primul Atlas European al Păsărilor Cuibăritoare (EBBA1) a fost prima lucrare colectivă a ornitologilor din Europa și folosită pe scară largă în cercetarea și conservarea naturii (Herrando et al. Bird Study 66 (2019): 149-158). Cu toate acestea, de la publicarea acestuia în 1997, peisajele și climatul european s-au schimbat și au afectat distribuția și abundența păsărilor. Acesta a fost unul din motivele pentru care organizația European Breeding Bird Census (EBCC) a luat decizia, în cadrul unei conferințe care a avut loc în orașul Caceres din Spania în anul 2010, de a edita un doilea Atlas European al Păsărilor Cuibăritoare. EBCC a început imediat să planifice și să-și mobilizeze rețeaua pentru ceea ce a devenit probabil considerat mai mare proiect de citizen science realizat vreodată la scară continentală. Consiliul administrativ al EBCC a creat un Comitet de coordonare a noului Atlas, iar activitatea de zi cu zi a fost delegată echipei de coordonare formată din experți ai Institutului Ornitologic Elvețian, Institutului Catalan de Ornitologie și Societatea Ornitologică Cehă. Multe alte organizații și persoane au contribuit la acest proiect (www.ebba2.info).
…………………..
Mii de voluntari au făcut studii în teren și au colectat date în perioada 2013 și 2017
Proiectul a fost deopotrivă provocator și ambițios, datorită scării spațiale mari (practic întregul continent European), dar și multitudinii de abordări diverse din fiecare țară. Să nu uităm că EBBA2 acoperă întreaga Europă, inclusiv părțile europene din Rusia și Kazahstan, toată Turcia, Cipru și arhipelagurile din oceanele Atlantic și Arctic și Marea Mediterană.
Pentru a găsi cea mai bună abordare, a fost consultată întreaga rețea de coordonatori naționali și a fost elaborată o metodologie standard, simplă și eficientă pentru toată lumea (Herrando et al, Bird Census News 2013, 26/1–2: 6–14). Consultați acest material pentru mai multe detalii despre metodologia folosită.
Voluntarii din teren, sub îndrumarea coordonatorilor naționali, au colectat date despre existența speciilor într-un anumit areal și probabilitatea lor de a cuibări într-un pătrat de 50×50 km (unitatea metrică de bază a rețelei Universal Transversal Mercator, folosită la atlasele de acest gen). La nivel continental, s-au făcut studii de cercetare în 5 110 pătrate de 50×50 km (deci 96% din suprafața totală). Fiecare observație efectuată de ornitologi și amatori, inclusiv informații despre locația și data unde o anumită specie cuibărește, a fost utilă și a contribuit la rezultatul general. Mai mult, voluntarii din teren au efectuat studii sistematice cu scopul de a furniza liste complete de specii observate într-un areal mai mic (pătrat de 10x10km). Aproximativ 120 000 de voluntari au contribuit cu datele lor privind distribuția și cuibărirea speciilor de păsări. Datele colectate prin intermediul bazelor de date online (de exemplu www.eurobirdportal.org) au fost de asemenea utile.
………………..
Instrumentele online au ajutat la colectarea și verificarea seturilor de date naționale
Colectarea datelor din 48 de țări a fost o provocare nu doar datorită numărului mare de înregistrări (de exemplu, s-au procesat peste 500 000 de înregistrări provenite din 5 110 de pătrate de 50×50 km). Provocarea a fost valabilă și în cazul pătratelor de frontieră dintre două sau mai multe țări, căci adeseori informațiile au avut nevoie de ajustări legate de valorile finale ale abundenței. De asemenea, verificarea calității datelor în general a fost complicată, însă a fost facilitată datorită instrumentelor online dezvoltate la ICO, care au permis echipei de coordonare să primească feed-back de la coordonatorii naționali și specialiștii implicați.
……………
Contactul a fost menținut contactul prin e-mailuri, site-uri web, întâlniri și ateliere
Menținerea legăturii într-un proiect atât de complex asigură succesul acestuia. Încă de la început, echipa de coordonare EBBA2 a făcut tot posibilul să-i informeze pe email pe coordonatorii naționali, iar în 2014 a fost creat un site web dedicat proiectului: www.ebba2.info. În paralel, publicul larg a început să fie informat și prin Facebook și Twitter. Numeroasele contacte bilaterale între coordonatorii naționali și echipa de coordonare au ajutat la rezolvarea problemelor legate de colectarea și livrarea datelor. Oricât de utilă este comunicarea online, contactele față în față au fost, de asemenea, necesare.
Atelier de instruire a coordonatorilor naționali EBBA2. Mikulov, Cehia, 2015
………………….
Munca de teren a fost o provocare în unele regiuni,
dar acoperirea lor a depășit așteptările inițiale
Există zone în Europa unde infrastructura (de exemplu, rețeaua de drumuri) este mai puțin dezvoltată iar accesul este dificil. Zonele cu conflicte aflate în derulare au făcut ca acestea să fie imposibil de vizitat sau, cel puțin, au făcut ca munca în teren să fie mai dificilă. Totuși, în ciuda numeroaselor circumstanțe provocatoare și datorită efortului enorm al coordonatorilor naționali și voluntarilor, au existat doar 4% din toate pătratele 50×50 care nu au fost deloc vizitate. Evident, au existat lipsuri în unele zone și trebuie luată în considerare o intensitate mai mică a acoperirii atunci când se interpretează rezultatele.
…………..
…………..
Proiectul EBBA2 nu ar fi fost posibil fără finanțare externă:
donațiile mari și multe mici au ajutat la realizarea atlasului
În ciuda faptului că munca de teren în cazul atlaselor de acest gen se bazează, de regulă, pe efortul observatorilor voluntari, volumul enorm de lucru nu poate fi realizat gratuit și de aceea are nevoie de finanțare. Multe țări au reușit să strângă fonduri și nu au avut nevoie de asistență suplimentară din partea echipei de coordonare EBBA2. În alte țări, sursele de finanțare erau foarte limitate sau nu existau deloc. Fundația MAVA a fost cea care a ajutat în mod substanțial la finanțarea muncii de teren în zonele de est și de sud ale Europei. De asemenea, alți donatori au ajutat și vor fi pe deplin recunoscuți în carte și / sau pe site-ul web al EBBA2. Mulți donatori au contribuit, de asemenea, prin intermediul schemei de sponsorizare a speciilor, o schemă care a strâns peste 100 000 de euro și care continuă și în prezent. S-au obținut fonduri suplimentare datorită artiștilor care și-au împărțit veniturile din vânzarea ilustrațiilor lor. Lucrările de teren, colectarea datelor și scrierea textelor sunt deja realizate, însă va fi nevoie de finanțare pentru ca cartea să fie accesibilă cât mai multor cititori. O finanțare suplimentară este, de asemenea, necesară pentru ca rezultatele să fie disponibile online.
Eforturile de mobilizare pentru strângerea donațiilor au fost foarte creative.
………………..
În Europa au fost înregistrate 596 specii de păsări cuibăritoare
Al doilea Atlas European al Păsărilor Cuibăritoare (EBBA2) a arătat că 539 de specii de păsări autohtone au cuibărit pe continentul european în perioada 2013-2017. Unele sunt răspândite și observate în aproape toate pătratele de 50×50 km, pe când altele apar în Europa doar în zone restrânse. EBBA2 a documentat, de asemenea, cuibărirea a 57 de specii introduse (alohtone) din Europa.
……………………………………
……………………………………
Pentru prima dată, hărțile modelate
arată probabilitatea apariției unei specii pe întregul continent
Pentru prima dată în Europa, Atlas European al Păsărilor Cuibăritoare (EBBA2) a realizat hărți modelate ale distribuției păsărilor cuibăritoare la o scară de 10×10 km, bazate pe studii standardizate. Datele disponibile au permis producerea de hărți fiabile pentru 224 de specii. Hărțile modelate aduc o valoare adăugată în special în cazul speciilor comune și răspândite, deoarece acestea arată zonele în care apar populațiile de bază.
………….
Comparația dintre EBBA2 și EBBA1 arată schimbări
în distribuția păsărilor cuibăritoare în Europa
În măsura posibilităților, EBBA2 va prezenta hărți care arată schimbările survenite în distribuția speciilor de păsări de la Primul Atlas al Păsărilor Cuibăritoare (1997) și Al doilea Atlas (2020). Se pot compara doar zonele suficient de acoperite în ambele atlase. Chiar și așa, hărțile oferă o perspectivă excelentă asupra schimbărilor suferite de avifauna europeană din ultimii 30 de ani. Deși există specii care își modifică distribuția în diverse direcții, se pare că o expansiune spre nord este o tendință adesea detectată. Extinderea arealului speciilor non-native din Europa a fost și ea detectată și în cadrul EBBA2. Rezultatele generale ale explorărilor acestor modele și modificările distribuției speciilor vor fi publicate în versiunea tipărită a EBBA2.
Exemplul arată modificarea hărții de la din 1977 până în prezent. Pătratele portocalii arată zonele în care specia nu mai cuibărește, pătratele albastre – zone unde a început a cuibări, pătratele gri – nici o modificare. Intensitatea culorilor indică calitatea datelor: cu cât culoarea e mai intensă cu atât datele sunt mai bune.
…………..
Publicarea Atlasului este planificată pentru decembrie 2020,
rezultatele vor fi disponibile și online
„Al doilea Atlas European al Păsărilor Cuibăritoare: Distribuție, Abundență și Schimbare” va fi publicat în formă tipărită în colaborare cu prestigioasa editură Lynx Edition (www.lynxeds.com) – o editură bine cunoscută de mulți ornitologi și observatori de păsări. Se estimează că această carte va avea aproximativ 1000 de pagini, o parte semnificativă fiind ocupată de descrierea speciilor. Pentru fiecare specie vor fi afișate cele mai bune informații disponibile, adică hărți de abundență de 50×50 km și, dacă este cazul, hărți modelate de 10×10 km și hărți care arată schimbările comparative dintre EBBA1 și EBBA2. Un text scurt va facilita interpretarea hărților pentru fiecare specie. 45 de artiști din întreaga Europă și-au oferit ilustrațiile și, datorită lor, textele și hărțile speciilor vor fi însoțite de ilustrații de înaltă calitate. Capitolele generale vor oferi o descriere a metodelor utilizate, instrucțiuni pentru citirea și interpretarea hărților și analize generale ale modelelor de distribuție a păsărilor. Ulterior, rezultatele proiectului vor fi disponibile și online, inclusiv va fi deschis accesul la unele date (https://www.ebba2.info/results/data-access-policy/).
European Breeding Bird Census și editura Lynx fac tot posibilul să păstreze data publicării, în ciuda situației dificile din Europa.
……………
Atlasele naționale și inițiativele suplimentare de monitorizare a păsărilor sunt
consecințe indirecte ale EBBA2
Profitând de sinergia cu EBBA2, mai multe țări au inițiat propriile lor atlase naționale, iar unele le-au publicat deja. Aceste atlase oferă date despre cuibărirea speciilor de păsări la o scară spațială mai detaliată, adesea cu estimări ale populației naționale de specii și alte rezultate mai detaliate. Echipa de coordonare EBBA2 încearcă să mențină informațiile despre atlasele naționale și să le promoveze odată ce sunt publicate (de exemplu Atlasul elvețian sau Atlasul din Olanda).
Participarea la EBBA2 a crescut, de asemenea, interesul pentru dezvoltarea de scheme generice de monitorizare a păsărilor, portaluri online și instruirea voluntarilor în identificarea păsărilor. Aceste inițiative sunt apreciate, deoarece pot îmbunătăți acoperirea Europei prin date de monitorizare a păsărilor de înaltă calitate.
Atlase ale păsărilor cuibăritoare din diverse țări europene, publicate în perioada EBBA2.
……….
EBBA2 este rezultatul unei pasiuni și eforturi comune ale multor persoane și organizații
și poate servi ca exemplu al proiectelor științifice pe scară largă
Un proiect atât de mare nu și-ar fi putut atinge obiectivele fără miile de voluntari din teren dedicați, coordonatori naționali și furnizori de date, fără donatori și organizații care să susțină EBCC. Numele acestora vor fi făcute publice pe site-urile web de specialitate și într-o secțiune dedicată a site-ului EBBA2!
…………………..
Autori: Petr Voříšek, Verena Keller, Sergi Herrando
Traducere și adaptare în limba română: Silvia Ursul