Duminică, pe data de 1 aprilie 2017, Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii i-a invitat pe toți iubitorii de păsări la Ziua Internațională a Păsărilor, aflată la a 3-a ediție în Chișinău. Evenimentul a avut loc în tradiționalul Parc „Valea Morilor”, unde membrii organizației i-au întâmpinat pe participanți cu echipament necesar observării păsărilor (binocluri, telescoape, ghiduri de identificare, planșe).
Graur (Sturnus vulgaris) ilustrat pe o planșă. Foto credit: SPPN
Cele 20 de persoane care au dat curs invitației lansate de SPPN, adulți și copii, au avut ocazia să facă observații ornitologice în cadrul unei excursii de două ore prin parc, să identifice corect vizual și auditiv speciile de păsări și să afle detalii despre stilul de viață al acestora. Unele dintre ele au făcut senzație printre participanți, fie prin penajul neobișnuit, fie prin cântecele melodioase: cinteza (Fringilla coelebs), ciocănitoarea pestriță mică (Dendrocopos minor), gaița (Garullus glandarius) și pițigoiul albastru (Cyanistes caeruleus). În total, timp de două ore de birdwatching au fost observate 20 de specii, iar la final participanții au primit drept premii de la SPPN calendare cu păsări pentru anul 2018 și magneți care ilustrau speciile de păsări studiate pe parcursul zilei.
Cinteza (Fringilla coelebs) fotografiată prin telescop. Foto credit: Angela Zelinschi
Adițional, membrii Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii au oferit celor prezenți informații despre modalitățile de studiere a păsărilor și necesitatea studiilor de specialitate, de importanța folosirii echipamentelor și de utilitatea determinatoarelor de păsări. Amintim că echipamentul tehnic folosit în cadrul acestui eveniment a fost asigurat prin intermediul donațiilor oferite de o serie de parteneri din străinătate, cărora le suntem recunoscători: Fundația MAVA (binocluri, telescop și ghiduri de identificare a păsărilor), IdeaWild (binocluri), Binoculars4charity (binocluri și telescop) și Societatea Ornitologică Română (ghiduri de identificare a păsărilor).
Participanții la eveniment studiază speciile de păsări din parc. Foto credit: Vasiliy Tovtul
Puteți vedea mai multe fotografii de la eveniment în albumul „Ziua Internațională a Păsărilor 2018” de pe pagina de facebook a Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.
Doamna Elena, aprecierea Dvs. ne bucură foarte mult și ne motivează să continuăm ceea ce am început. Vă mulțumim pentru susținerea Dvs. și pentru faptul că ne sunteți alături.
Vom veni în viitor cu mai multe idei prin care să-i putem implica pe cei mici în activitatea noastră!
Multe succese!
A fost un eveniment remarcabil! Si nepotii mei si eu ne-am simtit minunat in compania SPPN. Am apreciat mult ca toti cei ce ne-au ghidat la aceasta sarbatoare au fost plini de entuziasm si bunavointa fata de toti participantii, inclusiv cei mai mici! Multumim tuturor organizatorilor si donatorilor pentru idee si realizare reusita! Vom participa cu placere si la alte evenimente similare organizate de Dvs. si vom urmari site-ul Dvs.
Cu mult respect
Elena Bivol