Sfârșitul unei călătorii

A început în provincia Extremadura din Spania și s-a încheiat pe coasta Mării Caspice în Iran. Aceasta este povestea lui Djuranlyi – un vultur negru care a vizitat Republica Moldova în anul 2022.

Djuranlyi fotografiat în zbor în preajma satului Plopi, r. Cantemir, pe data de 5 mai 2022. Foto: Gheorghe Țîcu

Viața lui Djuranlyi pornește din Spania, de la centru de salvare al faunei sălbatice. După un tratament de succes, acest vultur negru a fost donat Bulgariei în anul 2020. Djuranlyi a ajuns în Parcul Național “Сините камъни”, iar de acolo și-a luat zborul încotro a dorit. În doar câteva luni, pasărea a parcurs mii de kilometri în căutarea unui loc și a unui partener.

Aventurile lui Djuranlyi prin lume. Sursă: www.greenbalkans.org

Timp de doi ani de la venirea sa în Bulgaria, Djuranlyi a zburat prin multe țări: Grecia, Turcia, România, Moldova, Ucraina, Belarus, Rusia, Turkmenistan, Kazahstan, Uzbekistan, Iran. Ornitologii din aceste țări s-au implicat activ în urmărirea păsării pe măsură ce aceasta trecea prin teritoriile lor și s-au bucurat de vizita oaspetelui atât de rar.

Traseul parcurs de Djuranlyi prin Moldova în perioada 13-15 februarie 2022 (I vizită). Sursa: www.greenbalkans.org
Traseul parcurs de Djuranlyi prin Moldova în perioada 3-5 mai 2022 (II vizită). Sursa: www.greenbalkans.org

În primii 6 ani de viață, vulturii negri „rătăcesc” în căutarea semenilor, a unui partener, a unui loc în care să se stabilească și să-și creeze o familie. Biologii din Bulgaria aveau mari speranțe că Djuranlyi se va întoarce și va cuibări în această țară odată ce va atinge maturitatea sexuală, însă soarta i-a hărăzit să moară departe de casă.

Chiar și la sfârșitul călătoriei sale, Djuranlyi a rămas celebru, unind organizații, instituții și cetățeni din mai multe țări în căutarea adevărului despre moartea sa. Datorită ornitologilor Igor Karyakin și Ehsan Talebi, s-a stabilit legătura cu instituția responsabilă din Iran, care a coordonat descoperirea cadavrului păsării. Este vorba de Biroul pentru animale sălbatice al Departamentului de Mediu din Iran. Rămășițele păsării au fost găsite la locul din care transmițătorul satelitar emitea deja de câteva zile – în refugiul natural Miankaleh din provincia Golestan. Cadavrul a fost găsit și situația a fost examinată de reprezentanții Departamentului de Mediului al Republicii Islamice Iran.

Ar putea fi o imagine cu pasăre şi natură
Djuranlyi fotografiat pe un teren agricol de lângă satul Pistruieni, r. Telenești, pe data de 15 februarie 2022. Foto: Silvia Ursul
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Djuranlyi fotografiat pe un teren agricol de lângă satul Plopi, r. Cantemir, pe data de 5 mai 2022. Foto: Silvia Ursul

Articol tradus și adaptat după versiunea originală, publicată în limba bulgară: „Краят на едно пътуване”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *