„Păsările – culorile naturii”: Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare

11.05.2017

Apăsați pentru a asculta podcast-ul emisiunii. Imediat sub înregistrare puteți citi integral textul emisiunii respective.

 

Dragi prieteni, ieri am sărbătorit Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare, eveniment instituit în anul 2006 de către Secretariatul Convenției de la Bonn privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice și Secretariatul Acordului privind conservarea păsărilor de apă migratoare african-eurasiatice (AEWA). Cele două Secretariate au decis ca în a doua săptămână a lunii Mai să se organizeze festivități, activități educaționale și campanii de informare centrate pe acest fenomen natural deosebit de interesant. Tot mai multe țări organizează și desfășoară evenimente dedicate acestei teme. Autoritățile naționale, organizațiile neguvernamentale, cluburile de amatori, universitățile și școlile colaborează împreună pentru a informa publicul larg despre complexitatea migrațiilor în lumea păsărilor.

Precum ați văzut deja, migrația este unul din fenomenele naturale care continuă să uimească lumea indiferent de vârstă și cultură. Păsările migrează pe distanțe lungi, unele călătoresc chiar de la un Pol la altul în fiecare an. Nu este alegerea lor, este natura lor, pentru că au nevoie de habitate diverse pentru a se hrăni, a-și crește puii și a petrece iarna. De aceea, se pune accent pe utilizarea durabilă a resurselor naturale, pe protejarea păsărilor migratoare și habitatelor de cuibărire de hrănire ale acestora în timpul marilor migrații. Când păsările migrează între ariile de cuibărire și cartierele de iernare, ele au nevoie să se oprească din loc în loc pentru a se odihni și hrăni. Nu se opresc oriunde, au nevoie de arii localizate strategic, bogate în resurse, lipsite de pericole, unde pot să poposească pentru a se hrăni. Existența și sănătatea acestor locuri au o influență foarte mare asupra populațiilor migratoare. Este lesne de înțeles că este necesară conservarea acestor locuri pentru a asigura continuitatea migrației și peste secole. Dacă vrem să ne bucurăm de păsări, de frumusețea zborului lor, va trebui să păstrăm cu grijă locurile importante pentru ele în timpul migrației.

Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii a ales să desfășoare pe durata întregii săptămâni 09-13 mai mini-activități educaționale dedicate aceste sărbători. Pe site-ul și pagina de facebook a organizației au fost postate zilnic fotografii și informații legate de importanța evenimentului și de păsările migratoare din Republica Moldova. Să nu uităm că migrația din primăvara acestui an a fost una foarte interesantă, chiar dacă s-a întâmplat să ningă tocmai în perioada când păsările soseau în țara noastră. Ornitologii iubesc migrația la nebunie, căci le aduce surprize avifaunistice de invidiat. De exemplu, pe data de 31 martie ornitologul Vitalie Ajder a observat la lacul Sărata Nouă un pescăruș mediteranean (Larus melanocephalus), care în mod normal se întâlnește în arealul Mării Mediterane. Aceasta a fost prima observație a speciei în Republica Moldova. Același ornitolog, alături de Ion Grosu, au văzut în luna aprilie la Comrat un mascul de gușă-vânătă (Luscinia svecica). Deși specia a mai fost observată la noi în migrațiile recente, imaginea ei ne bucură de fiecare dată. Primăvara a continuat și cu alte observații interesante. La sfârșit de aprilie, tot în sudul țării, Jonathan Hecke și Silvia Ursul au observat un mic stol de pescăruși asiatici (Larus ichtyaetus), aceasta fiind a doua observație a speciei în Republica Moldova, după Vlad Cioflec. Pe lângă aceste rarități, au fost observate multe specii comune, des-întâlnite, iar acum așteptăm să vedem și acvilele ajunse în țara noastră.

În încheierea săptămânii, pe data de 13 mai, SPPN se va alătura celui mai amplu eveniment de birding din lume: Global Big Day. În această zi, peste 150 de țări și 17 000 de păsărari vor monitoriza aproximativ 60% din speciile de păsări existente în lume și vor include observațiile făcute pe site-ul www.ebird.org (cea mai mare bază de date de observații a păsărilor din lume). Republica Moldova va lua parte la acest eveniment prin intermediul ornitologilor SPPN, care vor desfășura observații în diverse locații ale țării. În acest fel, orice specie văzută și urcată pe site  va fi alăturată miilor de observații la nivel global, contribuind în acest fel la crearea unui instantaneu fără precedent a biodiversității planetei noastre.

Precum vedeți, migrația este într-adevăr o sărbătoare importantă pentru toți: atât pentru păsări, cât și pentru oamenii care le iubesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *