Noua Listă Roșie Europeană: ce se întâmplă cu păsările noastre?

Ar putea fi o imagine cu kingfisher şi natură
Pescărași albaștri (Alcedo atthis) în Rezervația biosferei „Prutul de Jos” (lacul Beleu). Foto: Gheorghe Țîcu

Raportul „Lista Roșie Europeană a Păsărilor” a fost lansat de către Birdlife International pe data de 14 octombrie 2021, în cadrul unui eveniment online la care au participat și reprezentanții SPPN. Acest document constată că 30% din speciile native de păsări în Europa sunt în declin din cauza pierderii habitatului, a agriculturii intensive și a crizei climatice. Din estul și până în vestul continentului, păsările care au constituit piatra de temelie a ecosistemelor europene se află în dificultate. De exemplu, trei specii de păsări au dispărut la nivel regional (adică în Europa) de la ultimul raport publicat de aceeași instituție în anul 2015: găinușa de stepă (Syrrhaptes paradoxus), cristelul de tufiș (Turnix sylvaticus) și presura cu creștet alb (Emberiza leucocephalus).

Ar putea fi o imagine cu 5 persoane şi ecran
Evenimentul de lansare a noii Liste Roșii Europene a Păsărilor (octombrie 2021)

Noua Listă Roșie Europeană se bazează pe observațiile primite din 54 de țări europene despre 544 de specii de păsări native. Mii de experți și voluntari au contribuit la acest document, printre care și reprezentanții Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii din Republica Moldova: Silvia Ursul și Vitalie Ajder. Ei au oferit informații și date acumulate pe parcursul a 5 ani, din diverse studii și cercetări în teren efectuate în Republica Moldova.

În total, echipa din Moldova a expediat către Birdlife International informații despre numărul de indivizi/perechi cuibăritoare la 184 specii care se întâlnesc la noi. Aceste date au fost adăugate la toate constatările colectate de la alte țări pe parcursul anului 2019 și au ajuns în final să constituie bazele Listei Roșii Europene a Păsărilor – un document crucial de care guvernele și organizațiile europene vor ține cont pentru a proteja speciile de păsări.

Ediția 2021 a Listei Roșii Europene a Păsărilor

Ediția din 2021 a Listei Roșie Europeane a Păsărilor arată aceleași tendințele constatate în cele trei publicații anterioare ale Listei Roșii Europene (1994, 2004 și 2015), care arată că scăderile de populație ale păsărilor continuă fără întrerupere. Printre cauzele-cheie se numără pierderea habitatului, intensificarea agriculturii, supraexploatarea resurselor, poluarea și practicile forestiere nesustenabile. Aceste cauze reprezintă amenințări mari, pe scară largă, cu alte cuvinte sunt amenințări sistemice și sunt foarte legate de modul în care funcționează societatea umană.

Din totalul de 544 specii evaluate, 30% prezintă un declin al populației la nivel european, 13% sunt amenințate cu dispariția, 9% sunt vulnerabile, 6% sunt amenințate moderat, 2% sunt pe cale de dispariție critică și 3% sunt pe cale de dispariție. Aceasta se traduce prin una din cinci specii de păsări în Europa fiind Amenințată cu dispariția sau Amenințată moderat.

Categoriile de vulnerabilitate ale speciilor incluse în Lista Roșie Europeană sunt aceleași ca ale Uniunii Internaționale pentru Conservarea NATURII (IUCN):

  • (EX) – Extinct/ Dispărut
  • (CR) – Critically Endangered/ Amenințat critic
  • (EN) – Endangered/ Amenințat
  • (VU) – Vulnerable/ Vulnerabil
  • (NT) – Near-threatened/ Amenințate moderat
  • (LC) – Least concern/ Cu risc scăzut

Pentru ca o specie să fie plasată în categoria Amenințată moderat (NT), populația acesteia trebuie să fi scăzut cu 25% pe parcursul a trei generații. Atunci când declinul este mai mare de 30%, specia intră în categoria Amenințată (EN). Dacă o specie nu a fost observată în Europa pe o perioadă minimă de cinci ani, se consideră a fi dispărută regional/local.

Clasificarea categoriilor de vulnerabilitate a speciilor, conform IUCN.

În această nouă listă roșie se regăsesc 25 specii de păsări care sunt întâlnite și în Republica Moldova. Dintre acestea, 15 specii prezintă tendințe îngrijorătoare de scădere, iar restul de 10 dau semne că își revin. Cele mai accentuate scăderi (față de anul de referință 2015) le au drepneaua neagră (Apus apus) – Amenințată moderat (NT), becațina comună (Gallinago gallinago) și cioara de semănătură (Corvus frugilegus) care sunt considerate vulnerabile (VU).

În cazul ciorii de semănătură, aproximativ jumătate din populația aceste specii suferă un declin puternic, cum ar fi în Rusia, Polonia, Franța și Olanda. În general, efectivul populațional al ciorii de semănătură a scăzut cu peste 30% în Europa, fapt datorat persecuției și distrugerii locurilor de cuibărit.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Cioara de semănătură (Corvus frugilegus) – o specie persecutată pe nedrept. Foto: Vitalie Ajder

Pe lângă cioara de semănătură, statutul multor altor specii s-a agravat până la categoria „Vulnerabil”: gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis), rața sulițar (Anas acuta), corcodelul cu gât roșuroșu (Podiceps grisegena), corcodelul cu gât negru (Podiceps nigricollis), șoimul de iarnă (Falco columbarius), vânturelul de seară (Falco vespertinus), becațina comună (Gallinago gallinago), fluierarul cu picioare roșii (Tringa totanus), lebăda mică (Cygnus columbianus).

Patru specii, care până acum erau considerate cu risc scăzut, au ajuns să fie încadrate la categoria „Amenințate moderat”: rața moțată (Aythya fuligula), bătăușul (Calidris pugnax), drepneaua neagră (Apus apus) și prepelița (Coturnix coturnix). Populația acestei din urmă specii scade în Europa cu cel puțin 25%, având tendințe îngrijorătoare în două țări: Rusia și Spania. Principalele motive ale declinului sunt considerate a fi pierderea pajiștilor sălbatice și a terenurilor necultivate din cauza intensificării agriculturii, care a diminuat disponibilitatea plantele sălbatice și a semințelor cu care se hrănește această specie.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Prepelița (Coturnix coturnix) – o specie periclitată din cauza degradării habitatului său nativ. Foto: Vitalie Ajder

Tabel 1: Lista speciilor de păsări din Republica Moldova, conținute în Lista Roșie Europeană a Păsărilor, 2021, a căror stare de conservare s-a înrăutățit:

Nr  Numele latin al specieiDenumirea în limba românăDenumirea în limba englezăDenumirea în limba rusă
1Branta ruficollisGâscă cu gât roșuReb breasted gooseКраснозобая казарка
2Anas acutaRață sulițarNorthern PintailШилохвость
3Aythya fuligulaRață moțatăTufted DuckХохлатая чернеть
4Cygnus columbianus bewickiiLebădă micăBewicks swanАмериканский лебедь
5Coturnix coturnixPrepelițăCommon Quailперепел
6Podiceps grisegenaCorcodel cu gât roșuRed-necked GrebeСерощёкая поганка
7Podiceps nigricollisCorcodel cu gât negruBlack-necked GrebeЧерношейная поганка           
8Falco cherrugȘoim dunăreanSaker FalconБалобан
9Falco columbariusȘoim de iarnăMerlinДербник
10Falco vespertinusVânturel de searăRed-footed FalconКобчик
11Calidris pugnaxBătăușRuffТурухтан
12Gallinago gallinagoBecațină comunăCommon SnipeБекас
13Tringa totanusFluierar cu picioare roșiiCommon RedshankТравник
14Apus apusDrepnea neagrăCommon SwiftЧёрный стриж
15Corvus frugilegusCioară de semănăturăRookГрач

Cu toate acestea, la nivel european există și vești bune. Recuperarea buhaiului de baltă (Botaurus stellaris) și a vulturului pleșuv sur (Gyps fulvus) arată că acțiunile specifice pentru conservarea speciilor sunt eficiente. Câteva specii beneficiază în prezent de un climat mai cald, cum ar fi sitarul de mal (Limosa limosa). Această specie a trecut de la categoria Vulnerabil (EN) la Fără Amenințări (LC), iar acest lucru se datorează probabil creșterii temperaturilor de primăvară în Islanda, care găzduiește aproximativ 47% din populația europeană a acestei specii.

Tabel 2: Lista speciilor de păsări din Republica Moldova, conținute în Lista Roșie Europeană a Păsărilor, 2021, a căror stare de conservare s-a îmbunătățit:

Nr  Numele latin al specieiDenumirea în limba românăDenumirea în limba englezăDenumirea în limba rusă
1Aythya marilaRață cu cap negruGreater ScaupМорская чернеть
2Circus cyaneusErete vânătHen HarrierПолевой лунь
3Circus macrourusErete albPallid harrierСтепной лунь
4Limosa limosaSitar de malBlack-tailed GodwitБольшой веретенник
5Numenius arquataCulic mareEurasian CurlewБольшой кроншнеп
6Hydrocoloeus minutusPescăruș micLittle GullМалая чайка
7Alcedo atthisPescăraș albastruKingfisherЗиморо́док
8Anthus pratensisFâsă de luncăMeadow PipitЛуговой конёк
9Turdus iliacusSturz de vâscRedwingБелобровик
10Lanius excubitorSfrâncioc mareGreat Grey ShrikeСерый сорокопут
Sturz de vâsc (Turdus iliacus). Foto: Gheorghe Țîcu

Conducerea Birdlife International intenționează ca acest raport să servească drept catalizator pentru ca mai multe guverne și organizații să ia măsuri de protecție a speciilor de păsări din Europa. Acestă Listă Roșie va ajuta la informarea acțiunilor de conservare la fața locului și a politicilor naționale și internaționale de mediu.

Recomandările din raport includ crearea unei rețele mai mari și mai bine gestionate de arii protejate, în concordanță cu obiectivul ONU de a proteja 30% de uscat până în 2030, cu zone importante luate sub protecție strictă, cum ar fi zonele marine protejate pe principiul „zero pescuit” sau păduri cu zero tăieri.

Silvia URSUL

One thought on “Noua Listă Roșie Europeană: ce se întâmplă cu păsările noastre?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *