Global Big Day în anul 2021: mult vânt și un pic de ploaie

Global Big Day, un eveniment anual de mare amploare dedicat observării păsărilor sălbatice din întreaga lume, s-a desfășurat în acest an pe data de 8 mai. În această zi, mii de birdwatcheri de pe întreaga planetă au observat 7236 specii de păsări, pe care le-au înregistrat pe site-ul de specialitate www.ebird.org. Astfel, datele acumulate arată publicului larg câte specii de păsări există și unde pot fi observate, ajutând în acest fel la cercetarea și conservarea mediului înconjurător.

Evenimentul reprezintă o întrecere amicală între țările lumii pentru a înregistra cât mai multe specii de păsări. Sursă foto: www.ebird.org

În Republica Moldova au fost observate pe parcursul acestei zile 134 specii de păsări, cu patru specii mai puțin decât anul trecut. Cifra finală s-a datorat în mare parte condițiilor meteo din acea zi (ploi și vânt puternic), dar și din cauza migrației întârziate din această primăvară, ce determină sosirea păsărilor la o dată mai tardivă decât de obicei.

Au fost înregistrate puține specii rare sau neobișnuite pentru Republica Moldova – erete sur (Circus pygargus), cănăraș (Serinus serinus) și ciocănitoare neagră (Dryocopus martius) -, însă majoritatea păsărilor observate au fost din categoria oaspeților de vară mult așteptați: dumbrăveancă (Coracias garrulus), rață roșie (Aythya nyroca), pelican comun (Pelecanus onocrotalus), lopătar (Platalea leucorodia), codalb (Haliaaetus albicilla), vânturel de seară (Falco vespertinus), muscar mic (Ficedula parva), vrabie negricioasă (Passer hispaniolensis).

Pelicani comuni (Pelecanus onocrotalus). Foto: Alexandr Turcan
Ar putea fi o imagine cu pasăre şi natură
Vrabie negricioasă (Passer hispaniolensis). Foto: Alexandr Turcan

Puteți consulta lista de specii observate în Republica Moldova de Global Big Day 2021 aici (tabelul conține numele speciilor de păsări în limba latină, română, engleză și rusă).

Echipa SPPN ce a participat la acest maraton de observații a fost alcătuită din 11 persoane, care s-au împărțit în mai multe echipe și au vizitat cât mai multe locații, cu habitate cât mai diverse, pentru a maximiza numărul de specii observate. Majoritatea participanților au efectuat observații în aria de domiciliu (Chișinău, Cimișlia, Călărași, Căușeni, Bălți, Florești). O singură echipă s-a deplasat în sudul țării: lacurile Comrat-Congaz-Taraclia și lacurile Manta-Beleu, zone tradiționale și imposibil de ratat pentru iubitorii de păsări.

Ar putea fi o imagine cu pasăre şi natură
Pietrar sur (Oenanthe oenanthe). Foto: Alexandr Turcan
Ar putea fi o imagine cu pasăre vadă şi natură
Țigănuși (Platalea leucorodia). Foto: Alexandr Turcan

Ca urmare a numărului de specii observate, Republica Moldova s-a clasat pe locul 73 în topul mondial și pe locul 26 în clasamentul european.

Cel mai mare număr de specii observate în Republica Moldova într-o singură zi a fost de 138, înregistrat în anul 2020. În anul 2019 de Global Big Day au fost observate 137 specii, în 2018- 104, în 2017 – 93 specii, în 2016 – 115.

Ar putea fi o imagine cu pasăre şi natură
Călifar roșu (Tadorna ferruginea). Foto: Alexandr Turcan

Evenimentul intitulat „Global Big Day” a demarat în anul 2015 la inițiativa Laboratorului de Ornitologie de la Universitatea Cornell (Statele Unite ale Americii), care organizează și coordonează evenimentul de birdwatching ce durează 24 de ore și la care poate participa orice țară din lume. Acest eveniment are loc în fiecare an, în prima sâmbătă a lunii mai. Republica Moldova participă din anul 2016.

One thought on “Global Big Day în anul 2021: mult vânt și un pic de ploaie

  1. Mihai Ghilan

    Desi conditiile meteo nu au fost cele mai bune , am avut succes si placere participand la eveniment. 😁 La anul ajungem si la 150 de specii daca vom fi mai multi oameni din mai multe colturi a tarii.🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *