O nouă pasăre cuibăritoare în Moldova – Uliul cu picioare scurte (Accipiter brevipes)

    Membrii Societății pentru Protecția Păsărilor și Naturii (SPPN) din Moldova au documentat pentru al doilea an consecutiv prezența uliului cu picioare scurte (Accipiter brevipes) la locul de cuibărire, în sudul Republicii Moldova.

    Anterior, în baza unor observații, se presupunea că această specie ar putea cuibări pe teritoriul Republicii Moldova. Pe baza observațiilor efectuate în regiunea Chițcani și una din regiunea Transnistreană de către ornitologii sovietici Averin I. și Gania I., specia a fost catalogată drept „posibil clocitoare” în 1971. În prezent, BirdLife International trece specia în lista păsărilor cuibăritoare din Republica Moldova bazându-se doar pe harta de distribuție a speciei.

    Observația unei familii cu juvenili în vara anului 2015, urmată de observații multiple în 2016 de către Vitalie Ajder (deplasări efectuate în cadrul proiectului „Moldova`s contribution for the second European Breeding Bird Atlas (EBBA2)”), ulterior confirmată de alte înregistrări (efectuate de ornitologi moldoveni, români, lituanieni și elvețieni în aceeași locație), dovedește cuibărirea acestei specii pe teritoriul Republicii Moldova.

    Cu toate că nu este o specie periclitată la nivel global, uliul cu picioare scurte se întâlnește rar în România și Republica Moldova, fiind la extrema nordică a arealului de cuibărire. Locația cuibăririi pentru moment rămâne confidențială, însă sperăm că în perioada următoare de teren vom identifica noi zone unde specia este prezentă.

brevipes_florian_klingel

   Societatea pentru Protecția Păsărilor și Naturii a fost creată în 2015 și înregistrată în 2016 de ornitologi profesioniști, ornitologi amatori și ecologi din Republica Moldova și România. Misiunea SPPN este să contribuie la dezvoltarea societății în armonie cu natura. SPPN implementează la nivel național proiectul de inventariere a speciilor de păsări cuibăritoare pentru Atlasul European al Păsărilor Cuibăritoare– 2 (EBBA2).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *