Ce păsări am văzut de Eurobirdwatch 2024

În weekend-ul 4-5 octombrie, pe întregul continent european s-a desfășurat
EuroBirdwatch 2024– un eveniment de două zile, care are loc la inițiativa
organizației Birdlife Europe and Central Asia.


În acest prim weekend din luna octombrie, toate țările europene organizează în mod sincron
activități de observare a păsărilor sălbatice care traversează întregul continent.

În Republica Moldova, membrii Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii au decis să meargă în format restrâns și să marcheze Eurobirdwatch prin activități de observare a păsărilor sălbatice în câteva locații deja tradiționale. Întrucât Eurobirdwatch 2024 are loc în mijlocul migrației de toamnă, acest eveniment reprezintă o ocazie foarte bună de a observa speciile de păsări sălbatice care ne tranzitează țara în drumul lor către cartierele de iernare.

Pelicani comuni (Pelecanus onocrotalus) în zbor deasupra lacului Taraclia. Foto: Alexandru Țurcan

Prin urmare, membrii SPPN au desfășurat monitorizări în sudul țării, în regiunea lacurilor Comrat, Beșalma, Taraclia, Beleu și Sărata Nouă. La fiecare dintre aceste lacuri au fost observate specii interesante, precum diverse specii de rațe sălbatice – rață lingurar (Spatula clypeata), rață pestriță (Mareca strepera), rață fluierătoare (Mareca penelope), rață moțată (Aythya fuligula). Majoritatea acestor specii de rațe trăiesc în jumătatea nordică a continentului european, iar prezența lor la început de octombrie arată că ele și-au început deja migrația către locurile de iernare.

Lacul Comrat în ceața dimineții. Foto: Silvia Ursul

De asemenea, observatorii au notat prezența multor altor specii de păsări sălbatice care se află în migrație pe teritoriul Republicii Moldova, în special păsările din categoria limicole: sitar de mal (Limosa limosa), ciocîntors (Recurvirostra avosetta), nagâț (Vanellus vanellus), prundăraș gulerat mare (Charadrius dubius), bătăuș (Calidris pugnax), fugaci de țărm (Calidris alpina), becațină comună (Gallinago gallinago), fluierar negru (Tringa erythropus), culic mare (Numenius arquata).

Culici mari (Numenius arquata) pe centru, înconjurați de pescăruși râzători (Chroicocephalus ridibundus). Lacul Beleu. Foto: Gheorghe Țîcu

Prezența lor este absolut firească în această perioadă a anului, fiind una din prezențele obișnuite ale migrațiilor. Însă a fost înregistrată și prezența unor specii de limicole mai rar observate, și anume prundărașul de sărătură (Charadrius alexandrinus) – un oaspete al cărui areal de cuibărire este cuprins între sud-estul Europei și estul Asiei, dar iernează în jumătatea nordică a Africii și fragmentat în sudul Europei. Aceasta este a 3-a observație a speciei în Republica Moldova.

Prundăraș de sărătură (Charadrius alexandrinus) pe lacul Taraclia. Foto: Gheorghe Țîcu

O altă vedetă Eurobirdwatch în acest an a fost fâsa roșiatică (Anthus cervinus) – o specie cu care ne întâlnim din ce în ce mai des în ultimii ani, grație monitorizărilor mai dese. În weekend-ul 5-6 octombrie, stoluri mari de fâse roșiatice au putut fi observate în tot sudul țării, în special în Stepa Bugeacului și valea râului Ialpug.

Fâsă roșiatică (Anthus cervinus). Foto: Gheorghe Țîcu

În total, în cadrul evenimentului EuroBirdwatch 2024, în Republica Moldova au fost observate 90 de specii de păsări sălbatice. Lista acestora poate fi consultată AICI (tabelul conține numele speciilor în latină, română, rusă și engleză).

Echipa SPPN a reușit să adune aceste date interesante și să le trimită echipei coordonatoare la nivel european, care a sintetizat toate informațiile primite de la țările europene ce au organizat activități de observare a păsărilor migratoare în aceste 2 zile. Totalurile la nivel de continent pot fi văzute aici. Cele 29 de țări care au participat anul acesta au mobilizat peste 24000 de iubitori de păsări de pe tot continentul, care au numărat în mod sincron 3 573 508 păsări în cadrul a 984 de activități organizate în cele două zile de EuroBirdwatch.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *