„Păsările – culorile naturii”: Ziua Națională a României

01.12.2016

Apăsați pentru a asculta podcast-ul emisiunii. Imediat sub înregistrare puteți citi integral textul emisiunii respective.

 

Bine v-am găsit iarăși la rubrica noastră, unde discutăm în fiecare joi câte ceva despre păsări, care sunt, așa cum știm deja, adevărate culori ale naturii. Până acum v-am tot vorbit despre neamul bufnițelor, și trebuie să spun că încă nu am epuizat tema asta. Mai avem de făcut cunoștință cu câțiva reprezentanți, dar îi lăsăm să aștepte pentru că astăzi avem pe agendă un eveniment foarte important: Ziua Națională a României, țara vecină cu noi.

Ornitologii nu țin cont de granițe, merg unii la alții în vizită și studiază păsările sau își ajută colegii în studiile lor. Așa se întâmplă și în cazul nostru: mulți ornitologi din România au petrecut zile și săptămâni ajutându-ne să studiem avifauna, au bătut drumurile în lung și în lat scotocind fiecare colțișor unde pot vedea păsări. Și invers, nouă ne face plăcere să călătorim în România de la munte până la mare și să notăm în carnețelul nostru frumusețile observate. România oferă pentru orice iubitor de păsări posibilități foarte bune de studiu, mai ales că această țară se poate lăuda cu habitate și specii pe care noi nu prea le avem. De aceea, astăzi am decis să facem o emisiune dedicată acestei sărbători, să felicităm România lăudându-i păsările și grija față de ele.

În România se întâlnesc 380 de specii de păsări, cu 100 mai mult decât la noi. Munții Carpați, care reprezintă cel mai mare lanţ muntos din Europa (1500 km lungime), brăzdează România pe o lungime de 910 km, deținând 54% din lanţul carpatic. Acești munți reprezintă unul din ultimele locuri rămase nealterate din toată Europa, acolo unde viața sălbatică atrage vizitatori care iubesc natura. Pădurile întinse, pajiștile montane, stâncile și peșterile, toate reprezintă locuri potrivite pentru a vedea păsări rare care găsesc aici habitate intacte încă. Cei care se dau în vânt după păsări pot observa fluturașul de stâncă, acvila de munte, alunarul, buha mare, ciuvica, minunița, huhurezul mare, ciocănitoarea de munte, barza neagră, cocoșul de munte, aușel sprâncenat, codobatura de munte, forfecuță, și cred că voi fi iertată că mă opresc aici și nu le enumer pe toate care trăiesc în acești frumoși munți. Trebuie să coborâm mai jos, la câmpie, ba eu chiar m-aș duce în Delta Dunării, pentru că nu există ornitolog care să nu fie încântat de ce-i oferă acest loc sălbatic. Aici, în cea mai mare aglomerație și compactă de stuf din lume, pe o suprafață de 3400 km2 de canale, bălți, lacuri și zone mereu supuse inundării poți vedea și auzi 327 specii de păsări, dintre care 218 cuibăresc an de an. Cei pasionați de speciile acvatice pot nici să nu mai plece în altă parte, pentru că prin fața lor se perindă rațe sălbatice de diverse specii, lebede, călifari, stârci, egrete, corcodei, pescăruși, cormorani, cresteți, ambele specii de pelicani din Europa, despre care v-am vorbit cu altă ocazie. Iarna pe aici se întâlnesc cufundari, rațe cu cap alb, rațe cu ciuf, gâște cu gât roșu, într-un cuvânt păsări care sucesc gâturile și mințile celor pasionați de ornitologie.

Mierlă de apă, juvenil (Cinclus cinclus), în România . Foto: Vitalie Ajder

Plus că anul 2016 a fost un an foarte bun pentru cei care studiază păsările, căci România a fost vizitată pe rând de specii rare: pescăruș argintiu, inăriță cu cioc galben, pasărea omătului, furtunar, cormoran moțat, rață de ghețuri, rață catifelată, ciocârlie urecheată, fugaci mare, gâscă călugăriță, gârliță mică, ploier auriu, culic mic, flamingi, vultur pleșuv negru, zăgan, hoitar, fluierar sur, sitar de mal nordic, și trebuie să mă opresc aici pentru că depășesc spațiul rubricii de azi. Cei interesați să afle mai multe specii rare și interesante pot intra pe site-ul www.rombird.ro, acolo unde ornitologii din România urcă fiecare observație de pe teren, contribuind astfel la consolidarea unei baze de date uriașă foarte necesară pentru dezvoltarea ornitologiei din această țară.

Nu uitați să vă documentați și despre Societatea Ornitologică Română, care este partenerul oficial Birdlife în România, dar și Grupul Milvus. Ambele organizații au în spate o activitate de 25 ani, desfășurând multe proiecte de cercetare, monitorizare, protecție a speciilor de păsări și de conservare a habitatelor lor. Peste Prut se află o echipă mare, profesionistă și performantă, alcătuită din oameni care au făcut din pasiunea lor pentru păsări o meserie practică, actuală și deosebit de necesară în contextul problemelor de mediu caracteristice secolului în care trăim.

La mulți ani, România, și la mulți ani celor care protejează natura din această țară!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *