Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare

Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare a fost instituită în anul 2006 de către Secretariatul Convenției de la Bonn privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice și Secretariatul Acordului privind conservarea păsărilor de apă migratoare african-eurasiatice (AEWA). Statele semnatare ale Convenției (119) și al Acordului (76) marchează anual Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare în a doua săptămână a lunii mai. De obicei, au loc evenimente și activități educaționale, campanii de informare și sensibilizare care atrag atenția asupra speciilor migratoare, a habitatelor de care acestea au nevoie în timpul migrației.

Anul acesta, sărbătoarea este marcată pe data de 10 mai, iar 71 de țări sunt implicate în celebrarea acesteia prin 223 de evenimente înregistrate pe site-ul dedicat acestei zile. Întrucât tema Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare în anul 2017 este „Viitorul lor este și viitorul nostru”, se va pune accent pe importanța ecologică a speciilor migratoare, pe riscurile la care acestea sunt expuse și pe conservarea resurselor naturale de care depind în egală măsură și păsările, și oamenii.

Republica Moldova, ca parte semnatară a acordurilor menționate mai sus, și-a asumat angajamente de ordin legislativ pentru a pune în aplicare prevederile documentelor elaborate în cadrul AEWA și Convenția de la Bonn. Aceste angajamente, executate de Ministerul Mediului, se înscriu în linia politicilor de mediu pe care Uniunea Europeană le promovează în vederea conservării habitatelor de cuibărire și hrănire.

Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii din Republica Moldova și-a propus să desfășoare o mini-campanie de informare on-line prin intermediul paginii de facebook pe durata întregii săptămâni 09-13 mai. În acest sens, organizația postează zilnic fotografii și informații legate de importanța evenimentului și de păsările migratoare din Republica Moldova. Prin intermediul lor, SPPN intenționează să informeze publicul larg despre felul în care se desfășoară migrația păsărilor, despre pericolele care amenință supraviețuirea lor (modificarea practicilor de cultivare a terenurilor, braconajul, distrugerea habitatelor), despre importanța locurilor de popas în timpul migrației și despre speciile de păsări care traversează Republica Moldova în migrația lor.

Întrucât migrația de primăvară a anului 2017 a fost una interesantă, SPPN aduce la cunoștința publicului interesat speciile neobișnuite observate în această perioadă:

  • pescăruș cu cap negru (Larus melanocephalus) – prima observație pentru Republica Moldova, făcută de Vitalie Ajder pe lacul Sărata-Nouă la data de 31 martie 2017.
  • gușă-vânătă (Luscinia svecica) – a 4-a observație recentă pentru Republica Moldova, făcută de Vitalie Ajder și Ion Grosu pe lacul Comrat în data de 15 aprilie 2017.
  • pescăruș asiatic (Ichtyaetus ichtyaetus) – a doua observație pentru Republica Moldova, făcută de Jonathan Hecke și Silvia Ursul la Beșalma pe data de 30 aprilie 2017.

Nu uitați să urmăriți postările Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii pentru a afla mai multe despre migrația păsărilor în Republica Moldova!

2 thoughts on “Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare

    1. Ursul Silvia Post author

      Buna ziua.
      Vă rog să citiți acest articol pentru a obține informații de bază: https://sppn.md/cum-ajutam-corect-un-pui-cuib/
      Este important să precizați unde i-ați gasit, ce vârstă au puii și ce specie sunt. De asemenea, verificați neapărat posibilitatea de a-și duce inapoi de unde i-ați luat, mai ales dacă puii sunt sănătoși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *