Căutăm voluntari care să se uite după păsări!

Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii are nevoie de ajutorul celor care știu păsări.

În perioada 10 mai – 15 iunie vom face observații pentru a documenta prezența și cuibărirea speciilor comune de păsări în cadrul proiectului „EBBA2 în continuare: a doua contribuție din partea Moldovei”, care face parte din proiectul pan-european „A New European Breeding Bird Atlas – EBBA2”. Acest atlas are ca obiectiv documentarea schimbărilor apărute în distribuția speciilor de păsări cuibăritoare pe întregul continent european, inclusiv Republica Moldova.

         Cum ne puteți ajuta?

  • Efectuați observații oriunde vă aflați sau călătoriți în țară în perioada 10 mai – 15 iunie. Fie că vă deplasați cu mașina dintr-o zonă în alta, vă plimbați în aer liber, vizitați rudele și prietenii de la țară, mergeți în excursii sau la pescuit, fiți atenți la păsările din preajma voastră.
  • Notați speciile pe care le puteți identifica și înregistrați comportamentul lor de cuibărire cu ajutorul codurilor de cuibărire. Aceste coduri demonstrează dacă o specie cuibărește sau nu într-un anumit loc. Cel mai slab cod de cuibărire este A1 (individ prezent într-un habitat potrivit cuibăritului), iar cel mai puternic este C16 (cuiburi unde au fost văzuți/auziți pui). În funcție de comportamentul pe care îl are pasărea observată îi puteți atribui un cod corespunzător (are material de cuib în cioc, se află în paradă nupțială, stă pe cuib, etc).
  • Trimiteți observațiile voastre, împreună cu locația unde le-ați făcut, pe adresa [email protected] sau pe pagina noastră de facebook. Aceste date vor fi alăturate celor oferite de ornitologii profesioniști și vor fi trimise echipei coordonatoare europene, care le va modela în hărți de distribuție a avifaunei din întreaga Europă.

Orice informație este valoroasă, pentru că va contribui la o mai bună acoperire a Republicii Moldova din punct de vedere avifaunistic și va determina o mai bună reprezentare a țării pe plan european. Prin urmare, sunt bine-venite date din orice colț al țării referitor la orice specie de pasăre.

Dacă aveți cunoștințe ornitologice și doriți să le puneți în aplicare, documentarea pentru Atlas este ocazie bună pentru a face acest lucru. Așteptăm observațiile voastre!

FOARTE IMPORTANT: Dacă găsiți un cuib de pasăre, indiferent de specie, comunicați-ne coordonatele geografice ale acestei locații pentru a fi adăugată la baza de date. Existența cuibului este o dovadă puternică de cuibărire, iar genul acesta de observație este destul de rară în Republica Moldova. De aceea, notați și comunicați-ne prezența cuiburilor oriunde în țară, indiferent de specie.

Societatea pentru Protecția Păsărilor și Naturii a fost creată în anul 2016 de ornitologi profesioniști, ornitologi amatori și ecologi din Republica Moldova și România. Misiunea SPPN este să contribuie la dezvoltarea societăți în armonie cu natura. SPPN implementează la nivel național proiectul de inventariere a speciilor de păsări cuibăritoare pentru Atlasul Păsărilor Cuibăritoare din Europa – (EBBA2).

One thought on “Căutăm voluntari care să se uite după păsări!

  1. Racu Vadim

    Salutare,dragii mei cu mare placere as fi dorit sa fac parte din aceasta minunata echipa,aviafauna R.Moldova trebuie mereu monitorizata si salvata ,daca pot contribui cu ceva as fi dorit sa o fac chiar de astazi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *