Un training de instruire inedit

     Sfârșitul lunii aprilie ne-a adus o ocazie deosebită de a ne întâlni cu o echipă de experți de la Institutul Catalan de Ornitologie și de a discuta mai amănunțit despre contribuția Moldovei la al 2-lea Atlas European al Păsărilor Cuibăritoare (EBBA2). Această ocazie a fost reprezentată de un training de instruire organizat de Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii în perioada 23-24 aprilie. Trainingul s-a desfășurat cu ajutorul ornitologilor catalani de la Institutul Catalan de Ornitologie: Martí Franch, Oriol Clarabuch și Manolo García Tarrasón. Trainingul a fost compus din două sesiuni de instruire: una practică, desfășurată la Chișinău pe data de 23 aprilie, și o parte practică organizată în ziua următoare la Orheiul Vechi.

     În prima zi, la partea teoretică, au participat 10 voluntari înscriși în acest proiect ambițios. Dintre aceștia, majoritatea sunt ornitologi de la Institutul de Zoologie (Departamentul de Ornitologie), restul fiind membri ai Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii sau simpli iubitori de păsări.

     Martí Franch, membru al echipării europene de coordonare a Atlasului și expert la Institutul Catalan de Ornitologie, ne-a prezentat informații detaliate despre obiectivele proiectului EBBA2, perioadă de desfășurare și rezultatele așteptate. Vitalie Ajder, președintele Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, și Larisa Bogdea, coordonatorul EBBA2 în Moldova, au discutat despre contribuția Moldovei la acest proiect din 2013 și până acum. Cu toate acestea, principalul subiect de discuție a fost legat de metodologia de lucru propusă de EBBA2: lămuriri asupra cerințelor de studio și a posibilităților de adaptare a metodologiei la realitățile Moldovei în perspective unui viiitor atlas național al păsărilor cuibăritoare. Discuțiile s-au extins și asupra acumulării de date din teren, raportării acestora, precum și asupra gestionării regiunilor problematice din țara noastră (ex. Transnistria).

    Trainingul a oferit o bună ocazie pentru participanți să primească răspunsuri la toate întrebările lor legate de Atlas, ajutându-i să se integreze mai ușor în acest proiect complex. Pentru echipa coordonatoare din Moldova a fost o oportunitate potrivită să discte în detaliu aspectele tehnice legate de gestionarea bazelor de date și exploararea celor mai bune posibilități de furnizare a informației calitative către echipa coordonatorare europeană.

    Duminică, alți 3 voluntari s-au alăturat ecipei noastre și împreună cu cei 3 experți catalane am mers la Orheiul Vechi pentru a simula ieșirile de teren pentru Atlas. Acolo, într-un peisaj superb, ne-am împărțit în 3 mici echipe, conduse fiecare de către un expert catalan. Cele 3 echipe au ales fiecare câte un traseu, de-a lungul căruia au identificat, numărat și notat speciile de păsări într-un formular de Atlas elaborat special pentru această ocazie. Acest exercițiu de teren s-a dovedit a fi o ocazie foarte bună pentru voluntarii proiectului de a-și testa cunoștințele acumulate în ziua precedentă și a oferit echipei naționale de coordonare o viziune mai bună a colaborării cu această echipă mixtă de voluntari.

   Toți participanții au apreciat trainingul ca foarte util: au făcut schimb de cunoștințe și experiență, am primit sfaturi și recoamndări, au legat prieteniii și au văzut o mulțime de specii de păsări.

   Am vrea, pe această cale, să mulțumim tuturor participanților implicați la aceste sesiuni și ornitologilor de la Institutul Catalan de Ornitologie, care s-au dovedit a fi profesori foarte buni și prieteni extraordinari!

img_1415

img_4713

img_4714

img_9904

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *