Recensământul internațional al păsărilor de apă în Republica Moldova

În luna ianuarie, când țara abia se dezmeticește după sărbători, ornitologii din Republica Moldova s-au mobilizat pentru a participa la cel mai amplu program de monitorizare din lume a păsărilor de apă: Recensământul internațional al păsărilor de apă (International Waterbird Census). Este cel mai amplu pentru că la el participă anual în jur de 15000 voluntari din 110 țări, care vizitează cele mai importante bazine acvatice din țările lor pentru a oferi date cât mai concrete asupra speciilor și numărului de păsări care poposesc în aceste zone. Din cauza că acest recensământ are loc în fiecare an în luna ianuarie, în mijlocul iernii, i se mai spune și „Midwinter”. De regulă, acest recensământ implică recenzarea celor mai importante bazine acvatice dintr-o țară, în special cele care nu îngheață și care prin urmare adăpostesc multe păsări de apă.

În Republica Moldova, Recensământul de iarnă al păsărilor de apă s-a desfășurat în perioada 10-17 ianuarie 2021, având ca scop înregistrarea speciilor și efectivelor de păsări prezente pe principalele bazine acvatice ale țării: lacurile Manta și Beleu, lacurile Taraclia și Congaz, lacul Sălaș (piscicola Gura Bâcului), barajul Dubăsari și lacul Ghidighici.

Ar putea fi o imagine cu unul sau mai mulţi oameni şi îmbrăcăminte de exterior
Membrii SPPN pe malul lacului Sălaș. Foto: Silvia Ursul

Echipa de observatori SPPN a fost alcătuită din trei membri (Silvia Ursul, Gheorghe Țîcu și Alexandru Țurcan), care au vizitat zonele umede menționate mai sus și au întocmit liste cu observații din aceste locații. În total, în cele 7 zone umede au fost observate 65 de specii de păsări (cifra reprezintă cumularea tuturor observațiile din toate zonele studiate). Puteți vedea lista acestor specii AICI.

Ar putea fi o imagine cu pasăre şi natură
Mascul de presură de stuf (Emberiza schoeniclus), o specie care trăiește în centurile de stuf ale lacurilor. Foto: Alexandr Turcan

Cele mai mari efective numerice au aparținut lebedelor de vară (Cygnus olor), rațe mari (Anas platyrhynchos), gâște de vară (Anser anser) și gârlițe mari (Anser albifrons). Dintre rarități, a fost observat un singur exemplar de gâscă cu gât roșu (Branta ruficollis) la lacul Beleu, pe data de 10.01.2020. Această specie periclitată de gâscă este originară tocmai de la Cercul Polar și vine să ierneze în jurul Mării Negre, de obicei în România și Bulgaria, însă uneori și în Moldova pot fi observați grupuri mici de gâscă cu gât roșu. De asemenea, este notabilă prezența unui exemplar de gaie neagră (Milvus migrans) observat la lacul Sălaș. Acest exemplar face parte din subspecia lineatus, care este întâlnită frecvent în stepele Rusiei și Asiei Centrale și care ajunge în Europa pentru a ierna. Este foarte probabil ca în Republica Moldova aceasta să fie prima observație de acest fel.

Ar putea fi o imagine cu şoim şi natură
Gaie neagră estică (Milvus migrans lineatus). Foto: Gheorghe Țîcu

În rest, observatorii SPPN au înregistrat specii de păsări a căror prezență e absolut normală pentru sezonul de iarnă în Republica Moldova: lebădă de iarnă (Cygnus cygnus), rață moțată (Aythya fuligula), rață sunătoare (Bucephala clangula), ferestraș mare (Mergus merganser), corcodel mic (Tachybaptus ruficollis), pescăruș sur (Larus canus), sfrâncioc mare (Lanius excubitor), cocoșar (Turdus pilaris), sturzul viilor (Turdus iliacus), mugurar (Pyrrhula pyrrhula) – acestea fiind specii care obișnuiesc să vină în Republica Moldova din nordul continentului european pentru a ierna aici.

Ar putea fi o imagine cu pasăre, natură şi copac
Stol de cocoșari (Turdus pilaris). Foto: Gheorghe Țîcu

Membrii SPPN au observat și câteva specii obișnuite pentru Moldova, dar a căror prezență pe timp de iarnă este mai ieșită din comun: ciocîntors (Recurvirostra avosetta), culic mare (Numenius arquata) și becațină comună (Gallinago gallinago). Aceste specii acvatice specifice zonelor de țărm sau lacurilor de mică adâncime sunt caracteristice perioadelor de migrație (primăvară și toamnă), însă prezența lor pe timp de iarnă în Republica Moldova indică o probabilă oprire pe drum și staționare pe timp indefinit ca urmare a vremii calde din lunile recente.

La fel ca și anul trecut, continuă să fie îngrijorătoare vremea deosebit de caldă pentru această perioadă, și lipsa zăpezii. Acest lucru determină un grad mai redus de concentrație a păsărilor pe suprafețele acvatice și determină modificarea puternică a habitatelor acvatice preferate de multe specii de iarnă.

Ar putea fi o imagine cu unul sau mai mulţi oameni şi natură
Confluența râului Răut cu fluviul Nistru: ambele corpuri de apă erau dezghețate la data vizitei în teren. Foto: Gheorghe Țîcu

Toate datele înregistrate în Republica Moldova în timpul Recensământului Internațional al păsărilor de apă au fost adunate într-o listă și vor fi trimise în cel mai scurt timp la Wetlands International, coordonatorul mondial al Recensământului.

Recensământul Internațional al păsărilor de apă a devenit o schemă foarte importantă de monitorizare pe termen lung a speciilor de păsări acvatice, întrucât se desfășoară an de an, în aceeași perioadă, fiind axat pe monitorizarea numerică a populațiilor de păsări de apă; pe determinarea schimbărilor în numărul și distribuția acestor populații și pe sintetizarea de informații necesare protecției populațiilor de păsări de apă. În acest fel, desfășurarea neîntreruptă a acestui Recensământ asigură comunitatea științifică internațională cu seturi de date calitative, mereu actuale și deosebit de importante. Recensământul Internațional al păsărilor de apă a fost inițiat în Europa în anul 1966 cu scopul de a inventaria speciile de păsări prezente pe timpul iernii în țările din zona temperată, în special pe bazinele acvatice (acestea sunt singurele habitate ce pot găzdui o biodiversitate impresionantă în sezonul rece).

Acest recensământ este important și pentru comunitatea ornitologică din Republica Moldova, pentru că îmbogățește an de an informațiile disponibile despre prezența, numărul și distribuția multor specii de păsări în perioada rece a anului.

2 thoughts on “Recensământul internațional al păsărilor de apă în Republica Moldova

  1. Raluca Marinescu

    Toată admirația pentru munca Dumneavoastră. Efectivele de gâscă cu gât roșu sunt in scădere, din păcate și in România, din câte citesc.Din proprie observație știu că habitatul de pe lacul Techirghiol e ca și distrus,acolo fiind o mare groapă de gunoi,unde haite de câini salbaticiti isi fac veacul.Speram că gâștele există, dar s-au mutat in alte locuri mai primitoare.

    1. Ursul Silvia Post author

      Multumim pentru apreciere. Da, lacul Techirghiol se confruntă cu multe probleme în pofida faptului că e zonă protejată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *