Recensământul de iarnă al păsărilor de apă (International Waterbird Census)

   1026123_743606902324062_1200123331_o

   Recensământul de iarnă al păsărilor de apă (International WaterbirdCensus) se desfășoară în Republica Moldova din anul 2013.

     Inițiat la nivel continental în anul 1966, acest recensământ și-a setat scopul de a inventaria speciile de păsări prezente pe timpul iernii în țările din zona temperată. Datorită perioadei în care se desfășoară, recensământul a purtat mult timp numele de Mid Winter Count (recensământul mijlocului de iarnă). Ulterior, Mid Winter Count s-a extins și pe alte continente și angrenează în prezent 143 țări participante, motiv pentru care a căpătat numele de International WaterbirdCensus (recensământul internațional al păsărilor de apă), bazinele acvatice fiind singurele habitate care pot găzdui o biodiversitate impresionantă pe timpul iernii. Recensământul este coordonat de organizația Wetlands International, care setează în fiecare an o perioadă de monitorizare în care țările participante trebuie să se încadreze (1 – 31 ianuarie).

    În Republica Moldova Recensământul de iarnă al păsărilor de apă a început în anul 2013, având ca activitate principală înregistrarea speciilor și efectivelor de păsări prezente pe principalele bazine acvatice ale țării. An de an, aceste suprafețe acvatice sunt studiate, observatorii făcând numărători totale și liste complete cu speciile identificate, iar rezultatele sunt trecute în formulare care ulterior sunt trimise echipei Wetlands International. În perioada stabilită de Wetlands International, echipele de ornitologi studiază vizual, cu ajutorul echipamentului de teren (binoclu și lunetă), cele mai importante bazine acvatice din țară care sunt dezghețate și care, de obicei, găzduiesc efective numerice impresionante: lacurile Manta și Beleu, lacul Taraclia, Congaz, Comrat, lacul Sălaș (piscicola Gura Bâcului), lacul Ghidighici, lacul de acumulare de la Costești-Stânca și Dubăsari, sectorul superior al fluviului Nistru (Naslavcea-Holoșnița).

     Întrucât acest program se desfășoară an de an, IWC a devenit o schemă foarte importantă de monitorizare pe termen lung a speciilor de păsări acvatice în scopul înregistrării tendințelor populaționale (creștere, declin, etc).

    Păsările de apă (cufundari, corcodei, pelicani, cormorani, stârci, berze, lopătari, rațe, gâște, lebede, cocori, lișițe, cresteți, scoicari, piciorongi, ploieri, prundărași, fugaci, becaține, pescăruși, chire) reprezintă un indicator prețios al calității zonelor umede. Ele comunică într-un ritm foarte dinamic și alert despre problemele ecologice existente într-o regiune, despre schimbările de anvergură ce se produc într-un ecosistem și care sunt încă invizibile sau greu de descifrat pentru oameni. Fluctuația constantă a speciilor și a numărului de indivizi dintr-o zonă, schimbarea bruscă a unui loc preferat până adineauri, modificarea regimului de alimentație – toate acestea sunt „simptome” pe care oamenii de știință le pun cap la cap și încearcă să înțeleagă felul în care mediul înconjurător se schimbă.

   De aceea, acest recensământ al păsărilor de apă se axează, an de an, pe monitorizarea numerică a populațiilor de păsări de apă; pe determinarea schimbărilor în numărul și distribuția acestor populații; pe identificarea zonelor umede de importanță internațională pentru păsările de apă și pe sintetizarea de informații necesare protecției și gestionării populațiilor de păsări de apă prin convențiile internaționale, legislația națională și alte mijloace.

   Puteți afla mai multe detalii despre Recensământul de iarnă al păsărilor de apă de pe site-ul oficial al organizației Wetlands International.

    Voluntarii care doresc să se implice în această schemă de monitorizare pe teritoriul Republicii Moldova îl pot contacta pe președintele SPPN, Vitalie Ajder, care este și coordonator național la Wetlands International.

12496275_1138835489467866_6673589456201948431_o

1599000_740102719341147_998672324_o

img_2598

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *