„Păsările – culorile naturii”: Recensământul cuiburilor de cocostârc

08.06.2017

Apăsați pentru a asculta podcast-ul emisiunii. Imediat sub înregistrare puteți citi integral textul emisiunii respective.

 

Dragi prieteni, avem o surpriză foarte frumoasă pentru voi. Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii planifică să numere toate cuiburile de cocostârc din Republica Moldova, și din acest motiv îi cheamă pe toți entuziaștii și iubitorii de păsări să participe la Recensământul acestor cuiburi. Precum știți, cocostârcul sau barza albă, este o pasăre ușor de identificat. Este poate cea mai cunoscută pasăre cuibăritoare din Republica Moldova, iar acest lucru face ca observarea, înregistrarea și numărarea acestei specii să fie foarte ușoară chiar și pentru oameni care în mod normal nu atrag multă atenție păsărilor.

Recensământul în sine e foarte simplu: presupune colectarea și stocarea datelor pe o platformă simplă și la îndemâna tuturor, care poate fi accesată pe site-ul Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii. Cu ajutorul acestei aplicații pot fi stocate datele localizării cuibului (coordonate geografice), precum și alte atribute individuale ale cuibului: suportul pe care se află, starea cuibului, numărul de pui.

Datele colectate și stocate pe platforma online vor permite estimarea unui număr real de cuiburi prezente în țară, dar și estimarea abundenței acestei specii în Republica Moldova. La o primă etapă, este absolut necesar să identificăm locațiile cuiburilor, pentru ca ulterior să le monitorizăm cu mai mare ușurință și să numărăm an de an puii.

Anterior, efectivul cocostârcului în Moldova era apreciat la cîteva sute de perechi cuibăritoare, apreciere bazată pe observațiile efectuate de oamenii de știință. De acum încolo ne propunem să adunăm observații de la cât mai mulți voluntari care să acopere suprafețe cât mai mari și să ofere date mai abundente. Cu ajutorul lor, vom putea realiza o hartă digitală completă a cuiburilor existente în țară, care va sta la baza monitorizării anuale a acestei specii în Republica Moldova.

Acest lucru se practică în majoritatea țărilor europene, iar conceptul poartă numele de citizen science, adică știință la care participă și oamenii simpli. Participarea și susținerea comunităților locale este deosebit de importantă pentru a asigura o conservare eficientă, iar pentru acest lucru este nevoie în primul rând de date reale luate de pe teren, e nevoie de studii corecte care reflectă realitatea.

Cocostârcul e o specie răspândită la nivel european, însă în vestul continentului situația acestei păsări e defavorabilă, pentru că puțini cocostârci cuibăresc ca urmare a degradării habitatelor. În Germania cuibăresc în jur de 3000 de cocostârci, în Austria 318 și în Franța 30. În Belgia și Suedia cocostârcii nu cuibăresc deloc. Pe de altă parte, în Ucraina cuibăresc 30 000, în Belarus în jur de 10 000, în Estonia, Bulgaria și România aproximativ 5000 perechi în fiecare țară. Cel mai mare număr de cocostârci de pe continentul european a aparținut Poloniei, cu 30 000 – 40 000 de perechi de cocostârci. Dar chiar și aici numărul lor a început să scadă comparativ cu anii `80 ai secolului trecut, fapt pus pe seama intensificării agriculturii și industriei, utilizării pesticidelor, desecarea zonelor umede sau deteriorarea calității râurilor mici. În general, scăderea sau creșterea populației de cocostârci reprezintă un indicator important al calității mediului în care trăim cu toții. De aceea, scăderea efectivelor de cocostârci pe tot cuprinsul continentului i-a alertat pe ecologiști și pe biologi. Drept pentru care în anul 1934 a fost organizat primul recensământ mondial, care de-atunci se repetă la fiecare 10 ani pentru a detecta schimbări și a înțelege unde putem interveni.

Din acest motiv, este foarte important ca fiecare țară să știe unde şi câți cocostârci sunt, să dețină informații exacte şi continue despre situaţia populației de cocostârc. Participarea comunităților locale este deosebit de importantă pentru a asigura un studiu calitativ, iar pentru acest lucru este nevoie în primul rând de date reale luate de pe teren de către observatori care cunosc bine locul (în acest caz, satul natal). De aceea, orice persoană, indiferent de vârstă sau de ocupație, este binevenită să ne comunice prezența cuiburilor de cocostârci în localitatea proprie.

Noi abia așteptăm să vedem observațiile voastre pe hartă. În momentul de față avem peste 70 de date, și suntem siguri că numărul lor va crește în perioada următoare. Totul depinde de voi, cei care vor să contribuie la dezvoltarea ornitologiei în republica Moldova și care ascultă postul de radio EcoFM!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *