„Păsările – culorile naturii”: De ce păsările nu se electrocutează?

Cu siguranță ați văzut de foarte multe ori păsări stând pe fire electrice. Unora dintre voi li s-a părut cât se poate de normal acest lucru, alții însă poate s-au întrebat de ce păsările nu se electrocutează stând pe ele. Imaginea unei păsări stând netulburată pe un fir electric la marginea drumului e cât se poate de normală pentru noi. Dar eu am decis să aflu și să vă spun cum reușesc păsările să nu se electrocuteze.

Curentul electric înseamnă mișcarea electronilor. Mișcarea lor într-un dispozitiv precum televizorul, de exemplu, este ceea ce-i dă energie pentru a afișa imagini și produce sunet. Acești electroni sunt trași din pământ, dacă putem spune așa, până la centrala electrică. Ei circulă prin liniile electrice, prin televizor, și în final se reîntoc în pământ de acolo de unde au plecat. Este un circuit închis, necesar pentru a crea fluxul curentului.

Un alt lucru de care au nevoie electronii pentru a se mișca este o diferență a potențialului electric. Când o pasăre stă pe un singur fir electric cu amândouă picioarele, nu se electrocutează pentru că ambele picioarele sunt la același potențial electric. Din acest motiv, nu există nici o diferență de tensiune și electronii nu se simt „motivați” să se miște în picioarele păsării. Lipsa mișcării electronilor înseamnă lipsa curentului electric. Pasărea se află în siguranță, pentru moment, pentru că tensiunea cablului și a păsării este absolut identică. Dar dacă ea își întinde o aripă sau un picior care atinge un alt fir, în special unul cu potențial electric diferit, acest lucru va deschide un alt canal de circulație a electronilor prin corpul păsării, provocând electrocutarea.

Vrabie negricioasă (Passer hispaniolensis) pe fir electric. Foto: Gheorghe Țîcu

Liniile de curent electric sunt amplasate la o anumită distanță una de alta, o distanță special calculată, și din acest motiv păsările mici rareori sunt expuse riscului de a atinge simultan mai multe fire.

În schimb, păsările de dimensiuni mari, cum ar fi cocostârcii, cormoranii, acvilele mor electrocutate din cauza faptului că ating diverse fire electrice cu mai multe părți ale corpului. Din acest motiv, furnizorii de energie electrică sfătuie iubitorii de păsări să nu instaleze cuiburi artificiale sau platforme, în special pentru cocostârci, pe pilonii care sprijină firele electrice, pentru a descuraja prezența păsărilor mari în preajma firelor.

Mai există și alte primejdii care amenință siguranța păsărilor, indiferent de dimensiune. Pilonii de lemn care spijină firele electrice sunt îngropate adînc în pământ. Lemnul uscat este un rău conductor de curent, însă rezistența electrică scade repede odată cu creșterea umidității. De aceea, e periculos pentru o pasăre să stea pe un pilon de lemn și să atingă simultan un fir electric.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.Amplasarea cuibului pe un pilon care conduce electricitatea este periculoasă pentru păsările de talie mare. Foto: Gheorghe Țîcu

Aceasta e problema care amenință și viața oamenilor. Întrucât noi suntem cam mereu în contact cu pământul, corpurile noastre devin conductoare foarte bune de electricitate, și curentul electric va folosi canalul oferit de noi pentru a se reîntoarce în pământ și a completa circuitul. Din acest motiv, lucrătorii care îngrijesc liniile electrice folosesc materiale izolatoare în echipamentul lor, ca de ex. cauciucul, care are rezistență electrică mare. Astfel, în loc de a trece prin corpul lucrătorului, electronii stau de cealaltă parte a mănușilor de cauciuc sau a instrumentelor învelite în cauciuc. Atenție, mănușile pe care le folosesc muncitorii sunt diferite de cele de cauciuc pe care le avem noi în gospodărie. Ale noastre, în primul rând, nu conțin 100% cauciuc, iar în al doilea rând, sunt prea subțiri pentru a ne proteja de un șoc electric. Din acest motiv, nu le vom folosi atunci când vrem să lucrăm cu firele electrice. În general e mai bine pentru siguranța noastră să nu umblăm la ele și să cerem ajutorul specialiștilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *