Observarea păsărilor: sfaturi la început de drum

Dacă v-ați gândit să vă alăturați comunității de păsărari din Republica Moldova, noi vă oferim câteva sfaturi pentru a vă ajuta să începeți explorarea pe cont propriu. Observarea păsărilor (birdwatching) poate fi efectuată mereu și nu există vreun moment care poate fi considerat „perfect”, însă este bine să începeți practicarea acestui hobby înarmați cu informații și sfaturi utile.

Găsiți locuri „păsărești”

Păsările au locuri preferate, la fel ca oamenii. Deși unele păsări par să trăiască aproape peste tot, majoritatea păsărilor preferă un tip specific de habitat. Acest lucru se datorează faptului că diverse zone au condiții variate, capabile să le ofere ceea ce au nevoie pentru a supraviețui. De exemplu, este evident că vom găsi ciocănitori în locurile cu copaci (păduri, parcuri), iar pe lacuri și râuri vom vedea lebede și rațe. Unele păsări nici măcar nu se deplasează pe distanțe mari, ci-și petrec viața în aceeași zonă, cum ar fi pițigoiul mare. Alte păsări, cum ar fi șoimii și acviilele, zboară pe distanțe mari în fiecare zi, căutând hrană. Nu în ultimul rând, unele păsări sunt sedentare și pot fi văzute atât vara, cât și iarna, însă altele migrează pe distanțe lungi, rămânând să stea câteva luni într-o anumită zonă pentru a cuibări sau a ierna.

Chiar și într-un habitat specific, există locuri care sunt deosebit de atractive pentru păsări: locuri care au multă hrană sau unde e sigur pentru o pasăre să cuibărească sau să să doarmă. Dacă vreți să vedeți cât mai multe păsări, căutați aceste locații speciale:

  • Apă – este un magnet pentru tot felul de păsări, căci zonele acvatice sunt foarte productive și adăpostesc un procent ridicat de biodiversitate.
  • Hotare între habitate – orice loc unde un habitat se întâlnește cu altul e frecventat de specii de păsări care stau în diverse zone. De exemplu, locul unde se oprește o pădure și începe un câmp agricol, sau o pajiște mărginită de un râu.
  • Zone dosite – păsările sunt atrase de locuri unde se simt la adăpost de vânt sau alte elemente pe care nu le pot controla. Aici tinde să fie mai cald, mai ales iarna, și mai în siguranță față de prădători. Exemplu: stuful de la marginea unui lac, gardul viu al unei grădini, un golfuleț de pe malul unui râu.
Nagâți, lopătari, rațe și pescăruși – toate au nevoie de un habitat acvatic sănătos. Foto: Vitalie Ajder

Antrenați-vă talentul de detectiv

Orice pasăre văzută trebuie atent studiată pentru a o putea identifica cu acuratețe. La început, toate păsările reprezintă un mister, însă dacă atrageți atenție la câteva caracteristici, puteți învăța mai repede. De obicei e vorba de detalii și indicii care descriu ceva unic despre o anumită specie de păsări. Uneori e nevoie de un singur indiciu pentru a identifica o pasăre misterioasă, dar de multe ori sunt necesare mai multe informații. Iată ce parametri sunt esențiali pentru observarea păsărilor cu succes:

  • Culoarea – există păsări acoperite de o culoare unică, în timp ce alte păsări au diverse combinații de culori. Atrageți atenție la modelul cromatic, la dungi, pete, contururi. Acesta vă vor ajuta să diferențiați speciile între ele.
  • Mărimea – vă ajută să comparați o pasăre nouă cu una pe care o cunoașteți deja. De exemplu, dacă este mai mare decât o vrabie sau mică? Utilizați următoarele repere: mic (vrăbii, cinteze, pițigoi), mediu (mierle, porumbei, coțofene), mari (corbi, rațe, pescăruși), foarte mari (stârci, cocostârci, pelicani, lebede).
  • Forma – înalt și subțire, sau mic și bombat? Are picioare lungi sau scurte? Cum arată coada, e lungă, stufoasă, subțire, mică? Varietatea formelor vă poate ajuta să vă dați seama ce tip de pasăre este.
  • Cântecul – este la fel de importat ca indiciile vizuale. Fiecare specie de pasăre emite propriile sunete, iar unele chiar au cântece atât de memorabile încât sunt numite după ele (cucul, pupăza). Dacă țineți minte melodiile, puteți identifica cu ușurință câteva specii de păsări din apropiere. Chiar dacă nu recunoașteți cântecul unei păsări, puteți măcar afla unde ar putea să se ascundă.
Secretul succesului este să fii cu ochii în patru. Foto: Criss Kf

Utilizați echipamentul potrivit

Deși în general este posibil să priviți păsările fără binoclu, aproape întotdeauna binoclul vă ajută să vedeți păsările mult mai clar și mai aproape, astfel încât veți putea observa detalii. De asemenea, cu ajutorul binoclului puteți vedea cu ușurință păsări care zboară sus pe cer sau se hrănesc în vârfurile copacilor.

Un caiet mic și un creion/pix sunt utile, căci astfel puteți nota data, locul și ce păsări ați văzut. Notând aceste informații, dar și alte detalii interesante despre păsările văzute, veți avea o evidență a păsărilor pe care le știți deja și veți învăța mult mai repede numele lor. Cărțile de identificare special concepute pentru observarea păsărilor sunt foarte utile, pentru că de obicei conțin imagini și desene care vă ajută să identificați mai bine speciile de păsări pe care poate nu ați reușit să le vedeți clar în natură.

Îmbrăcați-vă în culori șterse atunci când mergeți să observați păsări. Culorile precum verde închis sau măsliniu, albastru închis sau maro tind să se potrivească cu mediul înconjurător, iar în acest fel păsările nu se sperie. Evitați jachetele sau pantalonii din material foșnitor, care vă anunță venirea.

Îmbrăcămintea ștearsă și ternă ne va ajuta să ne camuflăm în peisajul general. Foto: Silvia Ursul

Țineți cont de reguli

• Fiți liniștiți și concentrați. Dacă faceți zgomot, vorbiți cu voce tare sau vă apropiați prea mult, păsările se vor speria și vor zbura.

• Nu deranjați păsările care cuibăresc, cuiburile lor, ouăle sau puii. Nu luați în mână păsările, ocoliți zonele unde acestea cuibăresc și păstrați distanța.

• Respectați proprietatea privată și publică. Dacă vreți să priviți păsări în locații private, cereți voie de la proprietar. În parcuri sau în zone naturale, rămâneți pe cărări, poteci sau trotuare și nu faceți nimic pentru a deteriora mediul. Când nu există coșuri de gunoi în jur, puneți deșeurile în propriul buzunar sau rucsac și duceți-l acasă cu Dvs.

CITEȘTE ȘI ASTA: „Observarea păsărilor: 10 sfaturi pentru începători

3 thoughts on “Observarea păsărilor: sfaturi la început de drum

  1. Aneta Frunza

    Buna ziua!
    Iubesc sa observ păsările și încerc să le cunosc.In fata blocului unde locuiesc,este o gradina cu mai mulți copaci.De la geamul balconului,cu binoclul,am văzut mai multe păsări pe care le- am identificat.Printre ele,botgrosul,sturzul cântător,țicleanul,pițigoiul,ciocănitoarea,gaiță,mierla,coțofană,măcăleandru…..

  2. Elena

    Iata un articol bun pentru toti cei ce doresc sa-si faca viata mai plina de culoare si sens

  3. Mircea olteanu

    Multumesc Silvia. Ca intotdeauna ,vi cu observații si sfaturi utile pt începători si nu numai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *