„Păsările – culorile naturii”: Oameni și zonele umede

26.02.2016

Apăsați pentru a asculta podcast-ul emisiunii. Imediat sub înregistrare puteți citi integral textul emisiunii respective.

 

Bine v-am regăsit la o nouă incursiune în lumea păsărilor – aceste frumoase culori ale Naturii!

Data trecută am discutat despre zonele umede și despre importanța lor pentru păsări, dar iată că aceste habitate au o importanță mare și pentru noi, oamenii. Ele îndeplinesc numeroase funcţii care au consecinţe pozitive asupra omului şi activităţilor umane: de ele depinde producerea de fitoplancton, stuf, lemn, peşti, scoici, capital pentru menţinerea activităţilor precum pescuitul, fabricarea materialelor de construcţii, agricultura (nutreţ, păşunat, etc.).

De aceea, de Ziua Internațională a Zonelor Umede, care a avut loc pe data de 2 februarie 2016, secretariatul Convenției (Ramsar) a anunțat un concurs foto dedicat tuturor tinerilor pasionați de fotografie și natură. Mai exact, tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 ani au posibilitatea să comunice lumii întregi prin intermediul fotografiei despre legătura oamenilor cu zonele umede prin intermediul unui concurs care se desfășoară în perioada 2 februarie – 2 martie 2016. Acesta are ca scop promovarea zonelor umede ca arii importante pentru asigurarea durabilă a mijloacelor de trai, cu alte cuvinte, pentru a demonstra că zonele umede oferă comunităților locale resurse naturale necesare pentru asigurarea traiului și pentru îmbunătățirea acestuia.

Imagine simbol al Zilei Internaționale a Zonelor Umede 2016
(http://www.ramsar.org/activity/world-wetlands-day-2016)

Care sunt condițiile de participare la concursul Word Wetlands Day? În primul rând, tema fotografiilor trebuie să se axeze, așa cum am mai spus, pe legătura dintre om și condițiile naturale oferite de zone umede. Poate surprindeți un pescar norocos pe malul unui lac, sau poate fotografiați o căsuță făcută din stuful tăiat de pe marginea apelor – important e să vă lăsați creativitatea să-și spună cuvântul! Nu uitați – fotografiile trebuie să fie făcute într-o zonă umedă din țară și trebuie să arate modul în care oamenii se  întrețin cu ajutorul resurselor oferite de zonele umede.

Fotografiile trebuie să fie în format digital. Numai cele depuse online vor fi eligibile. Toate fișierele digitale trebuie să fie în format JPEG sau JPG, și cu o dimensiune maximă de 5 MB.

Fotografiile trebuie să fie originale, adică să aparțină celui care trimite poza, și orice participant poate trimite maxim 3 fotografii. Ultima zi de expediere a fotografiilor este data de 2 martie 2016, ora 24.00. Adresa la care puteți trimite fișierele este [email protected], pe care o găsiți dacă vizitați site-ul www.ramsar.org.

Atenție! Câștigătorul concursului se va bucura de o călătorie gratuită într-o zonă umedă oriunde în lume (la alegere).

Nu uitați, dragi prieteni: zonele umede înseamnă orice tip de habitat unde predomină apa: bălți, lacuri,  mlaștini, gârle, sisteme lagunare, brațe secundare, bazine piscicole. Ele prezintă o bogată diversitate biologică, adăpostind numeroase specii de floră și faună. De asemenea, zonele umede filtrează, purifică și depozitează apa; diminuează impactul inundațiilor  și reprezintă peisaje deosebite, zone de recreere și simboluri ale patrimoniului natural și cultural.

În Republica Moldova există 3 zone umede de importanță internațională (corespund criteriilor Convenției Ramsar): „Unguri-Holoșnița” Otaci-Holoșnița, „Nistrul Inferior” Copanca-Talmaza și „Lacurile Prutului de Jos” Manta-Beleu. Pe lângă acestea, nu uitați că există și alte bazine acvatice, care, deși nu fac obiectul unor convenții internaționale sau prevederi naționale, reprezintă locuri de o frumusețe deosebită și au o mare importanță pentru comunitățile umane: lacurile Stânca-Costești, Dubăsari, Ghidighici, Taraclia, Congaz, Cahul; albiile vechi ale râului Prut și Camenca; iazurile și eleșteiele piscicole amenajate pe râuri (Răut, Racovăț,  Lopatnic, Draghiște, Camenca, Ciuhur) și locurile unde acestea se revarsă periodic. Rămâne doar să le descoperiți, și să comunicați lumii întregi prin intermediul fotografiei despre frumusețea lor și importanța acestora pentru oameni!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *