Numărătoarea ciufilor de pădure

Ca urmare a informațiilor primite din diverse localități din Republica Moldova, în legătură cu prezența pe timp de iarnă a ciufilor de pădure (Asio otus) în diverse localități, membrii Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii au decis să demareze în această iarnă un recensământ/ program de numărare a ciufilor de pădure în locurile de iernare.

Ciuf de pădure (Asio otus) fotografiat în orașul Leova. Credit: Vitalie Ajder

Ciuful de pădure (Asio otus) este o specie de bufniță care trăiește de obicei în păduri, dar odată cu sosirea iernii multe păsări se mută în zonele mai protejate, ferite de vânt, ale localităților, deoarece condițiile de aici sunt mai prielnice.

În centrele rurale și urbane ciufii găsesc mai ușor hrană (rozătoare mici), iar temperatura este mai ridicată cu câteva grade decât în păduri. Astfel, pe timp de iarnă ciufii de pădure formează grupuri de diverse mărimi care stau în special pe crengile protectoare ale multor arbori (în special conifere), unde se camuflează foarte bine și dorm pe timpul întregii zile. Aceste locuri de aglomerare se numesc în limbaj de specialitate roost, iar monitorizarea și cartarea acestora este o activitate importantă prin care ornitologii obțin informații despre numărul indivizilor care aparțin acestei specii cu rată de detectabilitate redusă.

Ciuf de pădure (Asio otus) la Cimișlia. Credit foto: Vitalie Carabulea

Experiența colegilor din alte țări care au efectuat acest gen de recensământ, și observațiile ornitologilor din Republica Moldova, au facilitat conturarea unor caracteristici importante ale locurilor de aglomerare, care pot ajuta voluntarii să găsească mai ușor ciufii de pădure din propriile localități:

  • locurile de aglomerare se află cel mai des în curțile instituțiilor publice (primării, biserici, școli, etc.) – în locuri liniștite, unde deranjul este scăzut, dar se pot găsi și în curțile caselor particulare;
  • ciufii preferă pâlcurile de tuia, sălcii, molizi sau brazi cu vegetație deasă, dar se pot instala și în mesteacăn, pomi fructiferi, sau alte specii de foioase;
  • numărul ciufilor este cel mai ridicat în luna ianuarie.
Ciufi de pădure (Asio otus) în Soroca, într-un mesteacăn. Credit foto: Vadim Șterbate

Voluntarii care doresc să contribuie la această numărătoare sunt rugați să trimită pe adresa sppn.moldova@gmail.com un mesaj care să cuprindă:

  • numărul ciufilor de pădure prezenți în locul de aglomerare;
  • coordonatele exacte ale locului unde aceștia se află în perioada iernii (se pot fixa cu ajutorul Google Maps);
  • caracterul locului de aglomerare (pâlc de copaci pe stradă, parc, scuar, curte de instituţie publică/, curte privată, curte biserică, cimitir);
  • ora numărătorii (în zori, în timpul zilei, sau seara);
  • informații despre factori de deranj dacă există);
  • alte comentarii adiționale.
Ciuf de pădure (Asio otus) la Sipoteni (r. Călărași). Credit foto: Andrei Lazarchevici

Este important să menționăm că în timpul efectuării observațiilor deranjul trebuie să fie minim. Prezența voluntarului trebuie să fie foarte discretă: păsările sunt urmărite de la distanță, iar strigătele, țipetele și alte manifestări vocale vor fi evitate. La cel mai mic semn de stres din partea păsărilor (stare de alertă, zbor de îndepărtare, țipăt de alarmă), voluntarii trebuie să se îndepărteze.

Să nu uităm ciufii de pădure sunt păsări nocturne, care dorm pe timpul zilei. Prin urmare, este important să le deranjăm cât mai puțin și să fi foarte discreți atunci când efectuăm numărătoarea lor.

Ciuf de pădure (Asio otus) în orașul Chișinău. Foto credit: Ion Grosu

Acest program de monitorizare este inițiat pentru a obține date științifice în scopul estimării numărului de ciufi de pădure din țară, identificării locurilor de iernare a acestora și urmăririi pe termen lung a schimbărilor efectivelor de iernare a acestei specii.

Programul se bazează și se adresează tuturor celor care iubesc păsările și doresc să contribuie cu date importante despre ciufii de pădure ce iernează în apropierea lor. Prin urmare, dacă ați identificat în propria localitate un grup de ciufi de pădure, anunțați Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii și contribuiți la îmbunătățirea datelor legate de prezența acestei specii în Republica Moldova!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *