Monitorizarea Păsărilor Comune

dfjgmnfdsa

Monitorizarea Păsărilor Comune (MCP) este un program generic de monitorizare pe termen lung a speciilor comune de păsări. Această schemă se desfășoară în majoritatea țărilor de pe continentul european, în unele având o vechime de 50 ani (și mai mult). Programele de monitorizare ale fiecărei țări în parte au fost aduse în 2002 sub umbrela unui proiect amplu, intitulat „Pan – European Common Bird Monitoring” (Monitorizarea Pan Europeană a Păsărilor Comune), proiect coordonat la nivel european de EBCC (European Breeding Census Council).

Scopul principal al programului de monitorizare este detectarea modificărilor în populaţiile de păsări cuibăritoare, comune într-o anumită țară.

Republica Moldova a inițiat programul de monitorizare a păsărilor comune în anul 2013, fiind implementat la scară modestă.

Acest program se adresează în principal voluntarilor, celor care le place să iasă în natură și să observe păsări. Participarea nu presupune cunoştinţe avansate în ornitologie (ştiinţa ce se ocupă cu studiul păsărilor), ci doar capacitatea de a recunoaşte speciile comune și frecvente de păsări.

Implicarea în acest program necesită trei zile de teren, iar după primul an doar două (în primul an este o zi în plus pentru selectarea punctelor de observaţii), pentru fiecare pătrat ales. Fiecare participant îşi poate alege pătratul/pătratele de monitorizare în apropierea localităţii unde locuieşte, pentru a fi cât mai accesibil. Exagerând puţin, putem spune că voluntarii pot realiza observaţii în propria grădină, iar după câţiva ani vor afla ce se întâmplă cu păsările din jurul casei, în plus vor avea şi informaţii cu privire la situaţia din regiunea în care trăiesc şi din ţară.

Aceste observaţii, deşi par mici, reprezintă contribuţii însemnate la nivel local și naţional, devenind informaţii foarte importante pentru protecţia naturii. Participarea fiecărui voluntar va permite schițarea unui tablou care arată ce se întâmplă cu avifauna din propria grădină a observatorului, a regiunii și chiar a țării. Datele acumulate de la participanți vor contribui la calcularea evoluţiei în timp a populaţiilor de păsări din ţara noastră, oferindu-ne primele indicii privind starea acestora în diverse categorii de habitate (terenuri agricole, păduri etc.). În acest fel, toți oamenii pasionați de natură și de păsări, indiferent de ocupația și meseria de zi cu zi, pot contribui la dezvoltarea ornitologiei și pot oferi informaţii importante despre sănătatea naturii din ţară.

Persoanele interesate de participarea la acest program pot afla mai multe despre metoda de studiu și cerințele participării din Descrierea programului, iar cei interesați de acest program în context european pot găsi informații de pe pagina oficială a EBCC, secțiunea dedicată acestui proiect.

Înscrierea la această schemă de monitorizare se poate face la adresa de e-mail [email protected], acolo unde cei interesați pot primi mai multe detalii și pot discuta cu echipa Societății despre desfășurarea proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *