„Păsările – culorile naturii”: Joaca prin zăpadă

16.02.2017

Apăsați pentru a asculta podcast-ul emisiunii. Imediat sub înregistrare puteți citi integral textul emisiunii respective.

 

Așa frumoasă cum este, iarna e cu siguranță un anotimp greu pentru oameni. Și pentru restul lumii vii e la fel de provocator. La unele  organisme a evoluat comportamentul de hibernare, la altele cel de migrație, iar altele au învățat să se adapteze și la aceste condiții dure și grele. Unele păsări se descurcă de minune pe timpul iernii, ștergând din calendarul lor perioada migrației până în regiuni mai calde. S-au adaptat la resursele disponibile de hrană pe timpul iernii, au învățat să-și găsească adăpost și s-au priceput ce să facă pentru a-și continua activitățile păsărești. De exemplu, baia rămâne a fi un ritual luat în serios chiar și pe parcursul iernii. Dacă apa în stare lichidă nu este disponibilă, multe specii se vor îmbăia în zăpadă. Când zăpada pătrunde printre penele zburlite, se topește și umezește penele. După asta, păsările își îngrijesc penajul așa cum ar face după o baie obișnuită, curățind fiecare pană cu ciocul și ungând-o cu ajutorul uleiului de la glanda uropigiană. Au aceleași mișcări în baia de zăpadă ca și în cazul băii în apă – lăsându-și capul în jos și bătând din aripi.

Unele păsări merg mai departe cu activitatea asta, jucându-se prin zăpadă și creând tuneluri. Inărița, de exemplu, o pasăre din zonele nordice, înrudită cu sticleții și cintezele,  își apleacă capul în zăpadă, deschide aripile și cu ajutorul lor agită zăpada în direcția penelor. Folosind mișcările astea pasărea merge înainte și sapă un fel de tunel prin zăpadă. Biologul Bernd Heinrich, un cunoscut profesor de la Universitatea din Vermont, le-a studiat atent acest comportament și a publicat observațiile sale detaliate. El a susținut ideea că de multe ori aceste păsări săpau tunele din pur amuzament. El a menționat într-un articol publicat în decembrie 2014 faptul că acest comportament este stimulat de activitățile semenilor din stol: când o pasăre se apucă de săpat tuneluri, celelalte păsări i se alătură. Heinrich nu a găsit vreo dovadă care să demonstreze faptul că activitatea de săpare a tunelurilor ar servi unui scop practic. El a tras concluzia că păsările se distrează în acest fel, uneori în stoluri mari de 150 de păsări, lăsând în urma lor o suprafață mare de zăpadă scormonită și brăzdată. În cadrul unui experiment, biologul  a numărat cel puțin 252 de cavități și tuneluri mici create în perioada noiembrie 2012 și februarie 2013. Deși încă nu a înțeles motivul acestei activități, Bernd Heinrich presupune că la bază se află un aspect social la care păsările țin mult. Când una dă startul, altele se alătură și par foarte concentrate în acest ritual. Căutarea mâncării este exclusă, întrucât în absolut nici un tunel nu s-au găsit resturi vegetale sau semințe. Ornitologul a luat în calcul faptul că păsările se distrează în grup. Joaca a fost definită demult ca un comportament lipsit de un rezultat imediat, cu alte cuvinte cel care se joacă nu are de rezolvat probleme precum foamea sau lipsa de adăpost. Asta înseamnă că cel care se joacă s-a ridicat un pic deasupra problemelor imediate și caută o altă metodă de a-și petrece timpul. De aceea, animalele care se joacă dau dovadă de o inteligență superioară, iar păsările de mult au fost lăudate pentru inteligența și ingeniozitatea lor.

Ciori grive jucându-se în ninsoare (sursă foto)

Ciorile și corbii amuză pe oricine cu cheful lor de a se da dura prin zăpadă sau de a aluneca pe pârtii improvizate. Internetul este plin de filmulețe unde ciorile se dau huța pe mașini ninse, se tăvălesc pe zăpadă sau alunecă pe pârtii mici. Locuitorii din Alaska și Canada de Nord au observat de multe ori corbi alunecând pe acoperișuri acoperite de gheață și zburând înapoi la punctul de pornire pentru a repeta jocul. Alți corbi au fost văzuți în Statele Unite dându-se de-a dura pe spate pe grămezi de zăpadă ținând în degetele de la picioare câte un băț.

Având în vedere că în lume sunt în jur de 10500 specii de păsări, iar comportamentul de joacă s-a observat la doar câteva dintre acestea (papagali, ciori), spiritul de joacă e destul de rar printre păsări și spune multe despre inteligența acestor animale. Iar imaginea unei păsări jucându-se în zăpadă chiar în fața casei tale e cu siguranță una imposibil de șters din memorie, prin urmare fiți atenți la comportamentul năstrușnic al păsărilor cât mai ține iarna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *